Θετική ατζέντα στο Σκοπιανό μετά τη Βιέννη βλέπει ο Κοτζιάς

Θετική ατζέντα στο Σκοπιανό μετά τη Βιέννη βλέπει ο Κοτζιάς
Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη AP

Ο Μάθιου Νίμιτς εκτίμησε ότι ήταν η καλύτερη συνάντηση των δύο υπουργών τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν, ότι το σημαντικό είναι να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ. Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ μετά το Πάσχα

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 4 το απόγευμα μέσα σε καλό κλίμα χωρίς όμως να υπάρξει σύγκλιση στα σημεία που διαφωνούν τα οποία κατέγραψαν οι ομάδες εργασίες που ήταν παρούσες από τις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής χαραχτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον καθώς υπάρχει ανάγκη για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι ήταν η καλύτερη συνάντηση των δύο υπουργών τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιας μίλησε για θετική ατζέντα και ότι είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τις κοινές σχέσεις των δύο κρατών τώρα που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σιγά σιγά είναι διαχειρίσιμη θα είναι καλό να εξασφαλίσουμε ότι η όλη περιοχή θα κινηθεί προς την οικονομική ανάπτυξη.

« Κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι ένα βήμα διασφάλισης των καλών σχέσεων» διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ονόματος, το Gorna Macedonia το έφερε ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια στις Βρυξέλλες και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το τελικό.

«Η συμφωνία είναι σύνθετη ονομασίας» ελεγαν από την Αυστριακή πρωτεύουσα αρμόδιες πηγές μαι τόνιζαν ότι το σημαντικό είναι να δεχθούν να γίνουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα η αλλαγή στο άρθρο 49 του Συντάγματος και να μην αφήνει περιθώρια ότι υπονοοεί κάτι άλλο.

Ο κ. Κοτζιας θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του εκ νέου μετά το Πάσχα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών σε δεύτερο χρόνο.

Στο υπουργείο εξωτερικών υπάρχει ικανοποίηση ότι η διεθνής κοινότητα έχει εκτιμήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες και είναι μια χώρα ευθύνης για να λύσει τα προβλήματα. Αντιθέτως υπάρχιει ενοχληση για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχτεί ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό που έχει γνώση όλου του φακέλου της διαπραγματευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα