Θοδωρής Ζαγοράκης στο NEWS 24/7: Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν κοιτάς κόμματα, μόνο το καλό της χώρας

Διαβάζεται σε 6'
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης SOOC Menelaos Myrillas

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μιλάει στο NEWS 24/7 για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, την απόφαση να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τη σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα φαινόμενα της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και όσα θέλει να επιτύχει ο ίδιος για τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μεταξύ των υποψηφίων, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι και ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος στοχεύει σε μία δεύτερη θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, αυτή τη φορά με διαφορετική πολιτική παράταξη.

Ο 52χρονος πολιτικός μίλησε στο NEWS 24/7 για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, την απόφαση να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τη σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα φαινόμενα της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και όσα θέλει να επιτύχει ο ίδιος για τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Ποδοσφαιριστής, παράγοντας και πολιτικός. Ποια απ’ όλες τις ιδιότητες ξεχωρίζετε;

“Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγματα απ’ το να είσαι ποδοσφαιριστής. Έχει άγχος, έχει πίεση, αλλά είναι ό,τι καλύτερο. Επειδή είσαι σε ένα σύνολο πολλών ανθρώπων, έχεις και τον διπλανό σου, οπότε σου φεύγει πιο εύκολα η πίεση και η στεναχώρια. Διότι είσαι σε μία ομάδα και πρέπει να ξεπερνάς μαζί τις δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, ο πολιτικός είναι μόνιμα σε μία πίεση. Ωστόσο, όταν έχεις πάρει μία τέτοια απόφαση, πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος. Προσωπικά, έχω ως μοναδικό στόχο να βοηθάω τους συμπατριώτες μου. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, μας στέλνει ο κόσμος είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή. Δόξα τω Θεώ, από την πλευρά μου, θεωρώ πως τα έχω καταφέρει καλά”.

Θεωρείτε πως έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι Ευρωεκλογές και πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

“Καταρχάς, στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μας φταίει πάντα ο άλλος. Όλοι λένε “τι ψήφισαν, τι μας έφεραν”. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Οι εκλογές είναι η ευκαιρία να ψηφίσεις αυτόν που θέλεις. Θα ήταν πολύ όμορφο να βλέπαμε ένα ποσοστό συμμετοχής 60, 70 ή 80%, ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα ευνοήσει.

Τουλάχιστον να έχουμε την ευθύνη της πράξης μας. Οφείλουμε ως πολίτες να μπούμε, να διαβάσουμε και να επιλέξουμε εκείνον που μας ταιριάζει καλύτερα. Η πολιτική τι είναι; Το ρουσφέτι; Σε καμία περίπτωση. Πρέπει να μετρηθείς . Δεν πας επειδή είσαι ωραίος. Οφείλεις να παράγεις έργο. Όλοι κρινόμαστε στο τέλος της ημέρας”.

Πόσο δύσκολο είναι να εκπροσωπήσει σωστά ένας πολιτικός τη χώρα του στην Ευρωβουλή;

“Έχει απαιτήσεις, έχει στεναχώρια, έχει πίεση. Αλλά ο στόχος είναι να διεκδικείς όσα περισσότερα γίνεται για το καλό της χώρας σου. Επειδή με ρωτήσατε και νωρίτερα για το πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές για κάθε χώρα, πρέπει να σας πω ότι πάνω από 70% των νόμων που περνούν από τα εθνική κοινοβούλια έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, οι Ευρωεκλογές επηρεάζουν απόλυτα την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε παρόντες και να μην απέχουμε διότι μετά δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι “φταίνε οι άλλοι” για όσα μας συμβαίνουν”.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης SOOC Menelaos Myrillas

Έχετε στα σχέδια σας, ύστερα κι από μία δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή, να κατεβείτε υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές;

“Αυτή την στιγμή δεν το σκέφτομαι. Επειδή, όμως, έχω υπάρξει και παράγοντας και έχω κάνει πολλά λάθη, δεν πρόκειται να πω πράγματα τα οποία θα αναιρέσω στην πορεία. Γι’ αυτό το λόγο σου λέω ότι τη δεδομένη στιγμή δεν είναι η προτεραιότητά μου να κατέβω υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω και να υπερασπιστώ τη χώρα μου στο ευρωκοινοβούλιο. Διότι το ευρωκοινοβούλιο είναι μία σύμπραξη 27 χωρών, όπου μπορείς να κάνεις φιλίες και συμμαχίες που θα βοηθήσουν τη χώρα σου να προοδεύσει. Εμένα μου είναι εύκολο να προσελκύσω νέους ανθρώπους και νέους ευρωβουλευτές διότι αυτός είναι ο τομέας που υπηρετώ, δηλαδή η νεολαία, η παιδεία και ο αθλητισμός”.

Επειδή είστε ένας άνθρωπος του αθλητισμού, πόσο εύκολη απόφαση ήταν να αφήσετε τη Νέα Δημοκρατία για το ΠΑΣΟΚ;

“Καταρχάς, μιλάς με έναν άνθρωπο που τον ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα να προοδεύει η χώρα του. Θεωρώ, λοιπόν, πως δεν υπάρχουν τοίχοι σε κόμματα. Η φιλοσοφία πάνω-κάτω, αν αφήσουμε εκτός τα άκρα, είναι η ίδια. Εγώ προσωπικά δεν είμαι των άκρων, διότι η πολιτική έχει ως στόχο να ενώσει και να λύσει προβλήματα. Όταν, λοιπόν, θεωρείς πως έχει κλείσει ένας κύκλος και δεν είσαι καλά, το αφήνεις εκεί. Δεν είμαι άνθρωπος των εντάσεων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να έρθω στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Κι ο λόγος είναι η σχέση που χτίστηκε μεταξύ μας στο ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας των δύσκολων καταστάσεων που βιώσαμε και χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας μας. Εκεί δεν κοιτάς κόμματα, κοιτάς πώς θα υπερασπιστείς τη χώρα σου. Από την στιγμή που μου έκανε την πρόταση, κάθισα και το σκέφτηκα λίγο για το καλό όλων μας και αποφάσισα να την αποδεχθώ.
Έτσι είναι η ζωή. Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Τα συμφέροντα της χώρας είναι συγκεκριμένα και πρέπει να τα υπηρετεί εκείνος που θα στείλουν οι πολίτες στο ευρωκοινοβούλιο. Η οικονομία, η ασφάλεια της χώρας είναι σημαντικά ζητήματα, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με τους νέους ανθρώπους και με το περιβάλλον που θα ζήσουν.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης SOOC Menelaos Myrillas

Είναι δυνατόν να βλέπουμε πιτσιρίκια να τραβούν video, να πλακώνονται και να το βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι; Θεωρώ πως είναι απόνερα του κορονοϊού αυτές οι καταστάσεις. Αλλά οφείλουμε εμείς από την πλευρά μας να μειώσουμε ή ακόμα και να εξαφανίσουμε τέτοια φαινόμενα.

Προσωπικά, τυχαίνει να είμαι πατέρας δύο παιδιών, το ένα στην προεφηβεία και το άλλο στην εφηβεία. Επομένως, πρέπει να γίνει κάτι συλλογικά και όχι από 1-2 οικογένειες. Καθημερινά ακούμε δεκάδες περιστατικά ψευτομαγκιάς, με 10 άτομα να επιτίθενται σε έναν. Είναι αυτό μαγκιά; Μαγκιά είναι να συμπεριφέρεται όμορφα και να είσαι ωραίος στην κοινωνία”.

Κλείνοντας, γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Θοδωρή Ζαγοράκη στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

“Είναι δικαίωμα του καθενός το ποιον θα επιλέξει να ψηφίσει. Εμένα προτεραιότητά μου είναι να υπερασπιστώ όλα όσα έχω αναλάβει και να δουλέψω με όρεξη για να υπερασπιστώ τη χώρα μου στην Ευρώπη. Αυτός, όμως, που κρίνει ποιος θα πάει στο ευρωκοινοβούλιο είναι ο κόσμος και κάθε απόφαση θα είναι σεβαστή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα