Τι θα κάνουν στο συνέδριο της ΝΔ Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τα πρόσωπα έκπληξη του συνεδρίου. Η διεύρυνση, η ανανέωση και η ετοιμότητα για το τιμόνι της εξουσίας

Εικόνα ενότητας, διεύρυνσης αλλά και εικόνα ετοιμότητας για την «επόμενη μέρα» θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 11ο συνέδριο αρχών και θέσεων που θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκέμβρη. Το σύνθημα του συνεδρίου «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» διαδέχεται το «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» της ΔΕΘ και είναι δηλωτικό των προθέσεων του προέδρου της ΝΔ.

Ωστόσο το στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κερδισμένο από τα πριν. Αφενός μεν θα πρέπει να βρει την κατάλληλη χημεία ανάμεσα στη διεύρυνση, την ανανέωση και την ενότητα και αφετέρου θα πρέπει να αναζητήσει και ένα πιο αξιόπιστο και στέρεο αφήγημα δεδομένου ότι τα στελέχη του κόμματος δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει ολοκληρωτικά την, κατά μία έννοια, ψυχρολουσία του καλοκαιριού όταν και άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να συνειδητοποιούν ότι η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και η επάνοδος της ΝΔ στην εξουσία δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διαφορετικά φαίνεται να προσεγγίζουν την κατάσταση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στο συνέδριο του κόμματος.

Πάντως ο μόνος που θα πάρει το λόγο και θα μιλήσει θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα με αιχμή από τη μια μεριά την υπεράσπιση του κυβερνητικού του έργου την περίοδο του 2012-2014 και από την άλλη μεριά την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού αντιπάλου της ΝΔ. Τη σιωπή αν και με διαφορετικό σκεπτικό φαίνεται να επιλέγουν οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που δηλώνει «στρατιώτης της παράταξης» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχτές Δευτέρα εξέφρασε την επιθυμία να μην πάρει το λόγο, κάτι που ερμηνεύεται ως διατήρηση των αποστάσεών του από τη σημερινή ηγεσία. Άλλωστε η μόνη παρέμβαση που έκανε κατά την προσυνεδριακή περίοδο ήταν σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον άλλοτε εσωκομματικό του αντίπαλο και πρώην γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο, όταν και μίλησε για την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων ειδικά σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.

Από την πλευρά του Κώστας Καραμανλής κινείται θεσμικά αποφεύγοντας να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στον πρόεδρο της ΝΔ παρά τις όποιες απόψεις μπορεί να έχει για πρόσωπα και καταστάσεις στην παράταξη. Εντούτοις είναι η πάγια η άποψή του πως ο εκάστοτε πρόεδρος έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει τις επιλογές του στο πλαίσιο των αρχών και της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Από εκεί και πέρα στους ομιλητές των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου, περιλαμβάνονται, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μίμης Δομάζος. Επίσης ο Παναγιώτης Λιαργκόβας με θητεία ως επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network