Μαξίμου κατά Πολ Τόμσεν. Με Μέρκελ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

Μαξίμου κατά Πολ Τόμσεν. Με Μέρκελ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας
Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τι λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές για τον επικεφαλής του ΔΝΤ για ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και με ποιους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους μίλησε ο πρωθυπουργός

Στο στόχαστρο του Μαξίμου, όπως είχε δημοσιεύσει από χθες το NEWS 247, έχει μπει ο Πολ Τόμσεν με πηγές να τονίζουν πως «δρα αυτονομημένα και με εμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα, ενώ έχει υπογράψει δυο αποτυχημένα προγράμματα».

Χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε πως «δεν θέλουμε τον Πόλ Τόμσεν». Μάλιστα αυτό το οποίο σημειώνουν είναι ότι το ΔΝΤ ζητά σκληρά μέτρα με «τυράκι» την απομείωση του χρέους χωρίς εγγυήσεις. Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε χαρακτηριστικά για αυτό το θέμα «πως είναι σαν να σου λένε πήδα από τον 5ο και εμείς θα σου πάρουμε παγωτό».

«Εμείς θα είμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα και θα συζητήσουμε με βάση τα όσα έχουμε πει έως τώρα και από εκεί που σταματήσαμε τις συζητήσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας, πως «περιμένουμε να πάρουν τις αποφάσεις τους οι θεσμοί για τη στάση του ΔΝΤ (αν θα μείνει ή όχι)».

Όπως και να έχει στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Δεν κάνουμε εκατοστό πίσω από τη συμφωνία του Ιουλίου και αν το ΔΝΤ θέλει άλλη συμφωνία να πάει σε Σύνοδο κορυφής να τη ζητήσει» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος.

Την ίδια ώρα «φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να έχει μια ξεκάθαρη θέση από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σχετικά με το ΔΝΤ, μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι στιγμής.

Για 35 λεπτά, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ,  βάζοντας στο κάδρο και το προσφυγικό, με την Γερμανίδα καγκελάριο, να τονίζει στον Αλέξη Τσίπρα πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας ευρωσοσιαλιστών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Τη Δευτέρα, αναμένεται να επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως παράλληλες επαφές προκειμένου να πιέσει την κατάσταση έχει ξεκινήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο   Υπουργός   Οικονομικών  έχει   επικοινωνήσει  τηλεφωνικά   με   τον   Επίτροπο   Οικονομικών   και   Νομισματικών   Υποθέσεων   της   ΕΕ,   Πιερ Μοσκοβισί,   τον   επικεφαλής   του  Eurogroup  Γερούν   Ντάισελμπλουμ,   καθώς   και   τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα