Τηλεοπτικές άδειες: Νέο νόμο φέρνει η κυβέρνηση. Η ΝΔ ζητά εκλογές

Τηλεοπτικές άδειες: Νέο νόμο φέρνει η κυβέρνηση. Η ΝΔ ζητά εκλογές
A camera filming the town of Kobane on a media hill in Mursitpinar on the outskirts of Suruc, near the Turkey-Syria border on November 9, 2014. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά την απόφαση για αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ ήταν που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και τονίζει ότι "επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας" ενώ η ΝΔ θεωρεί επιβεβλημένες τις εκλογές και Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση Παππά

Η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό, έβαλε οριστική ταφόπλακα στο διαγωνισμό με αποτέλεσμα η όποια συζήτηση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου να πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, προκαλώντας νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νόμο άμεσα, καταγγέλοντας ότι με την απόφαση του ΣτΕ “επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας”.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε δήλωση της σημείωσε:

“Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί. Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.”

Τι συνεπάγεται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί πιθανότατα τη Δευτέρα; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: “Μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση απότο ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νομιμες προϋποθέσεις για απασχόληση υποδομές και πρόγραμμα”. Το ποσόν που θα κληθούν να πληρώσουν οι καναλάρχες θα αποσαφηνιστεί από τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία.

Για δικαίωση κάνει λόγο η ΝΔ

Πανηγυρικό είναι εν τω μεταξύ το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν ταχθεί κατά του διαγωνισμού.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ κάνει λόγο για δικαίωση και για επιβεβλημένες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναφέρει πως δεν πανηγυρίζει, αλλά μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθάνεται δικαιωμένη, γιατί η νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Θα χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο και θα τονίζει πως ο νόμος Παππά ανήκει στο παρελθόν, υποστηρίζοντας τέλος ότι οι εκλογές είναι πιο επιβεβλημένες από ποτέ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει ειδικότερα:

“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της Χώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.

Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρέμβασεις στη δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρηση του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση
για την ουσιαστική αποκαταστάση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.”

Η ΝΔ απάντησε στη συνέχεια στην κ.Γεροβασίλη: «Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Την παραίτηση Παππά ζητά η Φώφη Γεννηματά

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ζητώντας την παραίτηση του Νίκου Παππά.

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση», είπε και τόνισε ότι: «Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς».

Λοβέρδος: Η συναίνεση αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Ποτάμι: Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί

Την παραίτηση Παππά ζητά και το Ποτάμι με ανακοίνωση του, στην οποία ειδικότερα υποστηρίζει:

“Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.”

Ένωση Κεντρώων: Μοιραίο λάθος του Παππά

Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα