Την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια από τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο

Την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μελλοντική στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Eπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Ατζέντα θέτει πέντε βασικές αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τη δράση της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας: Την πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα,τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον δημοκρατικό έλεγχο για την εμπιστοσύνη των πολιτών, την καλύτερη εφαρμογή και υλοποίηση των υπαρχόντων μέσων αλλά και την αξιολόγηση, του κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία της ΕΕ και την πλήρη αξιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΕ και όλων των πολιτικών της ΕΕ που συμβάλλουν - άμεσα ή έμμεσα - στην διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσίασε τις τρείς βασικές προτεραιότητες, που, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, θέτει η Κομισιόν, για την διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

1) Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με ατζέντα που δεν περιέχει μόνο κατασταλτικά μέτρα, αλλά θα επικεντρωθεί και στην πρόληψη. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η εκπαίδευση, η εργασία, η δικαιοσύνη, αλλά και η συνεργασία με τρίτες χώρες, είναι ζωτικής σημασίας για την αντίδραση της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τη συλλογή και διάδοση τεχνογνωσίας με σκοπό την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση(RAN). Αυτό θα ενισχύσει την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα με την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, είπε, σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε την απόφαση - πλαίσιο για την τρομοκρατία, παρέχοντας ένα πιο συνεκτικό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών της τρομοκρατίας. Αυτό θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες πάνω σε αυτό το θέμα. Θα δημιουργήσουμε, είπε, ένα ευρωπαϊκό φόρουμ με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2) Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, με προσπάθεια για την διακοπή της χρηματοδότησης των εγκληματιών και με την συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών στην Ευρώπη (ιδίως των εθνικών μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών, οι οποίες θα συνεργάζονται με την EUROPOL). Η αξιολόγηση μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και οι κατασχέσεις ακινήτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες θα συμβάλλουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

3) Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διεξαγωγή έρευνας διαδικτυακά σχετικά με θέματα της αρμόδιας δικαιοδοσίας και με την πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την συνέντευξη τύπου, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και την συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Πριν από τρεις μήνες πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική υπουργική διάσκεψη στη Ρώμη. Στη διάσκεψη αυτή (διαδικασία Χαρτούμ), συμμετείχαν περισσότερες από 50 χώρες. Χώρες όπως το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Ιορδανία. Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της Λιβύης. Ωστόσο, η συμμετοχή των χωρών αυτών αποτελεί σημαντικό βήμα, αφού για πρώτη φορά χώρες προέλευσης, διέλευσης και χώρες προορισμού συμμετείχαν.

Η Φρεντερίκα Μοργκερίνι και εγώ χαιρετίζουμε αυτή τη συνεργασία. Είμαστε αντιμέτωποι όμως και με πολιτικά προβλήματα, όπως αυτά στη Λιβύη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σημαντική ανησυχία, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει την συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες αυτές και θα τις φέρει προ των ευθυνών τους.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους δουλεμπόρους αποτελεσματικά εάν δεν έχουμε πρόσβαση στις περιοχές που βρίσκονται; Πριν από δυο εβδομάδες ήμουν στο Μαρόκο. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβώ στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και αμέσως μετά στην Τουρκία και την Τυνησία.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνουμε τώρα και μαζί με τη συνεργασία των χωρών αυτών, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το πρόβλημα αυτό.»

SHARE: