Τσίπρας: Η εμμονή των εταίρων στα σκληρά μέτρα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες

Τσίπρας: Η εμμονή των εταίρων στα σκληρά μέτρα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες
Sooc

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο πρωθυπουργός μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, στις Βρυξέλλες

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ο πρωθυπουργός μίλησε στους βουλευτές του κόμματός του για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, επιτέθηκε στους Θεσμούς για την επιβολή σκληρών μέτρων που θα επιστρέψουν την οικονομία στην ύφεση, μίλησε για τις ευθύνες του ΔΝΤ και τις εμμονές των Ευρωπαίων να “κωφεύουν” μπροστά στη διαχείριση του χρέους και τόνισε με νόημα πως αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα με ορίζοντας τετραετίας.

 και ανέφερε: “Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σήκωσαν ένα βάρος που δεν τους αναλογούσε. Καταθέσαμε ένα σύνολο προτάσεων για μια συμφωνία δύσκολη μεν, αλλά οικονομικά βιώσιμη. Δεν αποτύπωνε τις αρχικές θέσεις της ελληνικής πλευράς, λάμβανε υπόψη τις δικές μας κόκκινες γραμμές, όσο και τις θέσεις των θεσμών” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Αντί απάντησης, παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και επανήλθε σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, δραματικές αυξήσεις στο ΦΠΑ, ακόμη και στην ενέργεια, κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλα εξωπραγματικά και απαράδεκτα”.

Οι εταίροι μας δεν δέχτηκαν ούτε τα ισοδύναμα

“Προτείναμε ισοδύναμα που δεν επιβαρύνουν όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Τα μόνιμα παραμετρικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν ετήσιες περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως οι συντάξεις έχουν υποστεί δραματικές περικοπές και ότι τα 2/3 των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα φαίνεται να αδιαφορούν για το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε οριζόντια μείωση του μισθού. Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στο ρεύμα σε όλους τους πολίτες” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημειώνει πως παρά τους εξωπραγματικά υψηλούς στόχους η Αθήνα πρότεινε ισοδύναμα, που όμως απερρίφθησαν.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το ποιος πληρώνει τους φόρους

“Το ποιος θα καλύπτει αυτούς τους φόρους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι επιτέλους ώρα να πληρώσει η ολιγαρχία, όχι οι μισθωτοί, όχι οι συνταξιούχοι” ανέφερε απευθυνόμενος προς το εσωτερικό και το εξωτερικό για τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Πολιτική σκοπιμότητα η εμμονή των εταίρων

“Η εμμονή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης και ενός ολόκληρου λαού που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα χωρίς δική του ευθύνη” αναφέρει για τη στάση των δανειστών. “Θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι η λαϊκή επιλογή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και ότι νόμος και αξία κυρίαρχη δεν είναι η δημοκρατία, αλλά ένας σκληρός και άδικος νεοφιλελεύθερος οικονομισμός” συμπληρώνει και κάνει λόγο για μια “επίδειξη πυγμής που σκοπεύει να σκοτώσει εν τη γενέση της οποιαδήποτε προσπάθεια τερματισμού της λιτότητας. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, μόνο, αφορά την Ευρώπη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική ασφυξία της ΕΚΤ που επιβεβαιώνει τις σκοπιμότητες όπως ανέφερε. “Παρά το γεγονός ότι από τις 20/2 η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ επιμένει σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού. Είναι άραγε αυτή δημοκρατική και λογική τακτική στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ εταίρων; Είναι μια τακτική που μπορεί να κάνει τους πολίτες της Ευρώπης να αισθάνονται περήφανοι;” αναρωτήθηκε.

Οι δυνάμεις που θέλουν τη δημοκρατία να επικρατήσουν

“Πιστεύω ακράδαντα παρά τον ορυμαγδό των τελευταίων δηλώσεων, ότι υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης. Δουλεύουν προς την εξεύρεση μιας λύσης και είναι αυτές που πρέπει να επικρατήσουν” σημείωσε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός όμως κάλεσε και τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην υιοθετούν τις πιο σκληρές θέσεις του ΔΝΤ από τη μία και την άκαμπτη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους από την άλλη. “Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης. Εσκεμμένη τύφλωση μπροστά στο χρέος οδηγεί σε παράταση της αβεβαιότητας”.

Το ΔΝΤ έχει ευθύνες για τη χώρα, Οι Ευρωπαίοι να μην το δέχονται α λα καρτ

“Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ, το οποίο όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε και χωρίς καμία ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο” σημείωσε και έστρεψε τα πυρά του και κατά των Ευρωπαίων που δέχονται το νομισματικό ταμείο α λα καρτ όπως είπε: “Αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές του, πως είναι δυνατό να το αποδέχονται α λα καρτ; Να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους. Το ΔΝΤ δεν έπεσε σήμερα στην Ελλάδα, είναι χρόνια εδώ και έχει ευθύνες για τη χώρα. Είναι το ταμείο που έκανε λάθος στους πολλαπλασιαστές”.

Η μικρή Ελλάδα παλεύει για όλη την Ευρώπη

“Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει ότι η μικρή Ελλάδα δίνει μια μάχη, όχι μόνο για δικό της λογαριασμό, αλλά για όλη την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμία, ηρεμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης” σημείωσε και τόνιζε πως αυτή θα πρέπει να εξαλείφει μια και καλή την αβεβαιότητα και τις συζητήσεις περί Grexit.

Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας

“Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας, να το θυμίσω σε όλους” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Στόχος μας είναι σε ορίζοντας τετραετίας να παραδώσουμε μια χώρα που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας με προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος να οικοδομήσουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο υψηλών προσδοκιών”.

“Η στάση της αποφασιστικότητας και της ψυχραιμίας είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή. Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία που θα έλεγε κανείς, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση. Να σταματήσει η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι μόνο δικό μας στοίχημα, είναι στοίχημα του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρώπης της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης” ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φωτογραφία: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα