Την Τρίτη ψηφίζεται η κατάργηση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή

Έδρανα βουλευτών - Φωτογραφία αρχείου
Έδρανα βουλευτών - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τη σχετική τροπολογία φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Γιατί προχωρεί η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη κίνηση

Τροπολογία με την οποία καταργείται το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή προωθεί η κυβέρνηση.

Την τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί αύριο, φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο βουλευτής δεν είναι όπως ο δημόσιος υπάλληλος, που είναι απαραίτητο να παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, επισημαίνει ότι αντίστοιχο κώλυμα δεν υπάρχει για όποιον πατέρα του έθνους θελήσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, αλλά και ότι κώλυμα δεν υπάρχει και στις νομοθεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές του 2014 στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, καταργώντας τη λίστα και καθιερώνοντας τον σταυρό προτίμησης. Το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε στις Επιτροπές 1 έως 3 Απριλίου του 2014, στις 9 και 10 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, στις 11 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην ΦΕΚ και στις 25 Απριλίου διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές.

Η σχετική τροπολογία αφορά βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ή εφόσον είναι τελικά υποψήφιοι και την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Άννα Ασημακοπούλου της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE: