ΕΛΚ: Προσωρινή αναστολή συμμετοχής για Fidesz και Όρμπαν

ΕΛΚ: Προσωρινή αναστολή συμμετοχής για Fidesz και Όρμπαν
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν AP

Το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας βρέθηκε το τελευταίο διάστημα υπ' ατμόν και πολύ κοντά στην απομάκρυνσή του από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ αιτίας σειράς εκστρατειών κατά της μετανάστευσης. Η αναστολή συμμετοχής τίθεται άμεσα σε ισχύ και είναι προσωρινή.

Η ομάδα του ΕΛΚ υπερψήφισε την προσωρινή αναστολή συμμετοχής στις τάξεις του, του κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του.

Μετά από ψηφοφορία, 190 μέλη του ΕΛΚ τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής αναστολής συμμετοχής, ενώ μόλις τρία τάχθηκαν κατά. Η αναστολή ξεκινά άμεσα και βάσει αυτής, τα μέλη του Fidesz δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις συναντήσεις του ΕΛΚ, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν θα έχουν δικαίωμα να προτείνουν εκπροσώπους για ανάληψη επίσημων θέσεων.

Το αίτημά του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ, καθώς “απέχει από τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες”, επανέλαβε σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της προεκλογικής καμπάνιας του Όρμπαν, κυρίως λόγω της πολιτικής για το προσφυγικό. Παρόμοια θέση είχε διατυπώσει και η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, διοργανώνει συνέντευξη Τύπου από κοινού με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Jozsef Szajer, και τον υπουργό του γραφείου του πρωθυπουργού Gergely Gulyas στις Βρυξέλλες.

Το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας βρέθηκε το τελευταίο διάστημα υπ’ ατμόν και πολύ κοντά στην απομάκρυνσή του από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ αιτίας σειράς εκστρατειών κατά της μετανάστευσης που καυτηριάζουν τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, κάλεσε τα μέλη του ΕΛΚ να μην προχωρήσουν στην έξοδο του κόμματός του καθώς έτσι θα ωφελούνταν “οι αντίπαλοί μας εξ αριστερών”. Νωρίτερα δήλωνε αποφασισμένος να μη δεχτεί οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής.

Σημείωσε μάλιστα ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο την αξιοπρέπεια του κόμματός του αλλά και της ίδιας της χώρας.

Σημειώνεται πως στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αύριο θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά και του  ζητήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Β. Όρμπαν στο ΕΛΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα