Το ενυπόγραφο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου δίνει στη δημοσιότητα η Ν.Δ, κάνοντας λόγο για μνημόνιο

Το ενυπόγραφο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου δίνει στη δημοσιότητα η Ν.Δ, κάνοντας λόγο για μνημόνιο

Παρέμβαση Σαμαρά, με στόχο να καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση ζήτησε επέκταση του μνημονίου, την οποία αρνείται να καταθέσει στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε επίσης σε εσωτερική στάση πληρωμών, καλώντας το Μαξίμου να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε, γιατί κάθε μέρα η πραγματική οικονομία καταρρέει.

Το ενυπόγραφο κείμενο της σύμβασης της 20ης Φεβρουαρίου (με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των θεσμών) έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για επέκταση του μνημονίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του κατηγόρησε το Μαξίμου ότι δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά υπέγραψε τη συνέχιση του και αρνείται να την καταθέσει στη Βουλή φοβούμενο τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αναφέρθηκε επίσης σε εσωτερική στάση πληρωμών, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε, γιατί κάθε μέρα η πραγματική οικονομία καταρρέει.

“Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια”, είπε ο κ.Σαμαράς.

5th Meeting of the Political Committee of New Democracy Party, in Athens, on Mar. 8, 2015 / 5       ,  8 , 2015
5th Meeting of the Political Committee of New Democracy Party, in Athens, on Mar. 8, 2015 / 5 , 8 , 2015 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

“Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα”, πρόσθεσε.

“Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες.

Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών”, σημείωσε ο κ.Σαμαράς, καταλήγοντας πως όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που αποδεικνύεται αλαλούμ. “Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται”, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής Οικονομικών της Ν.Δ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο των δύο επικαιροποιημένων Συμβάσεων είναι το ίδιο, καθώς και ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το μνημόνιο- κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της 15ης Μαρτίου 2012.

Γαλάζιες πηγές στη συνέχεια διερωτώντο τι εννοούσε ο κ.Βαρουφάκης όταν αναφέρθηκε χθες σε ρήξη, ρήξη με την Ευρώπη ή ρήξη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί η Ν.Δ κάνει λόγο για επέκταση μνημονίου, με βάση το ενυπόγραφο κείμενο της σύμβασης

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, η σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών είναι η 3η τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης και συνδέεται όπως και οι δύο προηγούμενες (της 12 Δεκεμβρίου 2012 και της 19ης Δεκεμβρίου 2012) με το αρχικό πρόγραμμα. 'Εχει δηλαδή και αυτή ως βάση αναφοράς το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα της 15 Μαρτίου του 2012.

Η Ν.Δ κατηγορεί συνεπώς την κυβέρνηση ότι δε φέρνει τη συμφωνία προς ψήφιση και κύρωση στη Βουλή, “γιατί θέλει να κρύψει την αλήθεια και αυτή είναι ότι ζήτησε την επέκταση του μνημονίου για άλλους τέσσερις μήνες”. Παραδέχεται πάντως ότι αυτό δεν είναι τυπικά υποχρεωτικό, υπενθυμίζει όμως ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να μην είχε φέρει την προηγούμενη επικαιροποίηση στη Βουλή, αλλά την έφερε.

Ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι και η νέα επέκταση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και εναποθέτει σε περίπτωση διαφοράς την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Σχολίασε επίσης ότι στο κείμενο του Master Financial Assistance Facility Agreement  αναφέρεται ρητά ο όρος MoU (Memorandum of Understanding), καταλήγοντας ότι; «Καμία δόση δεν μπορεί να εκταμιευτεί χωρίς σύμπλευση με το MOU, του οποίου η πορεία αξιολογείται από τους θεσμούς».

Το ότι το μνημόνιο δε λήγει αλλά συνεχίζεται, επιβεβαιώνει σύμφωνα με το συντονιστή Οικονομικών της Ν.Δ, ανακοίνωση του ΔΝΤ που αναφέρεται στην ανάγκη αξιολόγησης προκειμένου να γίνει εκταμίευση και ανακοίνωση της ΕΚΤ που κάνει λόγο για αξιολόγηση με βάση τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα είτε του MoU είτε του MEFP (που είναι το κείμενο-σύμβαση για το ΔΝΤ). Ανακοινώσεις που είχαν μάλιστα εκδοθεί μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο κ.Σταϊκούρας παρουσίασε επίσης την υπουργική απόφαση του κ.Βαρουφάκη για την επιστροφή προς τον EFSF του ποσού των 10,9 δις που είχε  μείνει κάβα στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξέφρασε προβληματισμό, όπως και ο κ.Σαμαράς, για εσωτερική στάση πληρωμών μετά το Φεβρουάριο. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε ένα δισ οφειλές κυρίως προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ και σημείωσε ότι το Φεβρουάριο δε δόθηκε επίδομα θέρμανσης, ενώ το Μάρτιο αναμένεται να δοθεί ένα μέρος.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

SHARE:

24Media Network