Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζητά για τη νεοφασιστική βία

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζητά για τη νεοφασιστική βία
Γενικό πλάνο από την αίθουσα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου AP

Ανέβηκαν οι τόνοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη συζήτηση για τη νεοφασιστική βία. Τι είπαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Τέσσερα αντισημιτικά περιστατικά καθημερινά στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Αυτό δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας, Βέρα Γιούροβα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη.

Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατα σοκαριστικά παραδείγματα νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, στη Macerata της Ιταλίας και το Chemnitz της Γερμανίας. «Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται από νεοναζιστικές ομάδες – στους δρόμους, σε γήπεδα ποδοσφαίρου, σε τόπους λατρείας ή χώρους ασύλου. Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξετάσουμε από πού προέρχεται αυτή η βία. Η κοινωνική πόλωση έχει αυξηθεί, κυρίως στα κοινωνικά μέσα. Ως κοινωνία, πρέπει να εντείνουμε την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των τοξικών αφηγήσεων που συρρικνώνουν το χώρο για ενημερωμένη και δημοκρατική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα», είπε.

Η Επίτροπος τόνισε την ανάγκη «να καταστήσουμε σαφές ότι οι βασικές αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχουν πραγματικά σημασία, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη συνδέονται με τις αρχές αυτές», είπε. Η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του όλο και πιο ανησυχητικού φαινομένου της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, με στόχο να εφαρμοστεί η νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να διασφαλίσουμε ότι η ταχεία διερεύνηση, δίωξη και ανάλογη κύρωση θα γίνει πραγματικότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Στο πλαίσιο αυτό καταρτίζουμε πρακτικές και κατευθυντήριες αρχές σε βασικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση για το έγκλημα από μίσος και η υποστήριξη των θυμάτων αυτών. Θα παρουσιάσουμε επίσης ένα εκτενές έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την πρακτική εφαρμογή της Απόφασης Πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού (Framework Decision on Combating Racism). Έτσι θα στείλουμε το μήνυμα ότι το μίσος και η παράνομη ρητορική μίσους δεν γίνονται ανεκτά και θα τιμωρούνται», είπε η Επίτροπος. Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επίσης την ανησυχητική άνοδο του ακροδεξιού βίαιου εξτρεμισμού στο πλαίσιο των πολιτικών της για τη ριζοσπαστικοποίηση.

Το δίκτυο ευαισθητοποίησης στη ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network) συνεχίζει δράσεις με την κατάρτιση αστυνομικών και προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ακροδεξιού εξτρεμισμού και όλων των εκδηλώσεων πόλωσης.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι θέμα προτεραιότητας για την Επιτροπή και ότι συνεργαζόμαστε με όλους τους σχετικούς δρώντες, μεταξύ άλλων στον τομέα της επιβολής του νόμου, της κοινωνίας των πολιτών και της ψηφιακής βιομηχανίας, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων όχι μόνο μέσω του νόμου, αλλά και στο έργο μας για την προώθηση μιας πιο ανεκτικής, ασφαλέστερης κοινωνίας», είπε.

Το λόγο πήρε ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ με ορισμένους συναδέλφους. Μιλάμε για την αύξηση της νεοναζιστικής βίας στην Ευρώπη και αυτοί αναφέρονται στον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό. Στην πραγματικότητα με αυτό που κάνετε αθωώνετε τον φασισμό», είπε.

«Η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα που έχουμε στην Ελλάδα, θα χαίρεται που σας ακούει, θα τρίβει τα χέρια της που σας ακούει. Αυτοί στη χώρα μου σκότωσαν· σκότωσαν ένα τραγουδιστή, σκότωσαν ένα μετανάστη, χωρίς λόγο, εν ψυχρώ και εξακολουθούν και επιτίθενται στους πρόσφυγες στα νησιά, προχτές σ’ έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κυβερνώντος κόμματος. Αυτοί είναι οι πραγματικοί φασίστες και σ’ αυτούς κλείνετε τα μάτια και,όταν κλείνετε τα μάτια, είστε στην πραγματικότητα συνένοχοι», τόνισε.

«Κάποιοι εδώ μέσα βρήκαν την ευκαιρία της συζήτησης για τη φασιστική βία για να θυμηθούν τον κομμουνισμό. Με τη σειρά μας όμως θα τους θυμίσουμε ότι, αν δεν είχε καρφωθεί η κόκκινη σημαία στο Reichstag και αν δεν υπήρχαν οι 20 εκατομμύρια Σοβιετικοί νεκροί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα ούτε εδώ θα ήταν, ούτε καν θα μιλούσαν», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Οι προσχεδιασμένες δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και αντίστοιχων ταγμάτων εφόδου σε όλη την Ευρώπη τεκμηριώνουν τον ναζιστικό, άρα εγκληματικό, χαρακτήρα τους, με χυδαίο αντικομμουνισμό, μίσος για τους εργάτες και τους κομμουνιστές· αποτελούν δύναμη κρούσης του κεφαλαίου.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Φύσσα και τα άλλα εγκλήματά τους, η δίκη της Χρυσής Αυγής ακόμα δεν ολοκληρώθηκε και οι φασίστες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αποθρασύνονται από την αντικομμουνιστική ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική της, εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, ενθαρρύνονται από τμήματα του κεφαλαίου και του κρατικού μηχανισμού. Απάντηση μοναδική είναι η απομόνωσή τους από τον λαό, η πάλη για την ανατροπή του συστήματος που τους τρέφει», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα