Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη νικήτρια Γεννηματά

Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη νικήτρια Γεννηματά

Η επόμενη ημέρα στην κεντροαριστερά μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ενδιαφέρει και τα δυο μεγάλα κόμματα, πάντα με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Με την καθαρή εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσον αφορά στον τρίτο παίκτη του πολιτικού συστήματος, γεγονός που φυσικά ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη, όσο και η Νέα Δημοκρατία δια του ίδιου του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, πέταξαν χθες το γάντι της συνεννόησης στην κ.Γεννηματά.

“Προσβλέπω πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου”, έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ στο twitter αμέσως μόλις διεφάνη το μεγάλο προβάδισμα της κ.Γεννηματά, ενώ αφού η εκλεγείσα αρχηγός και ο αντίπαλος της Νίκος Ανδρουλάκης είχαν κάνει δηλώσεις, ο κ.Παπαδημούλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα συνεννόησης για έξοδο από την κρίση σχολιάζοντας: “Βαδίζοντας προς το τέλος της κρίσης που προκάλεσαν η χρεωκοπία και τα μνημόνια, απαιτείται προοδευτικό σχέδιο, διάλογος, ήπιο κλίμα κ ευρύτερες συγκλίσεις για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή κ αναπτυσσόμενη μεταμνημονιακή Ελλάδα”.

Δύο είναι βέβαια τα ερωτήματα που απασχολούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε σχέση με το φορέα της κεντροαριστεράς: Πρώτον σε ποιο χώρο θα κινηθεί πλέον και άρα από που θα αντλήσει ψηφοφόρους. Και δεύτερον, με ποιον θα συνεργαστεί μετεκλογικά.

Η Φώφη Γεννηματά έχει αποφύγει το δεύτερο σκόπελο με τη μέθοδο… στρίβειν δια της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, κάτι που βέβαια τονίζει ότι πιστεύει ακράδαντα: Δηλαδή ότι δε θα υπάρξει οριστική λύση στην κρίση παρά μόνον εάν τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκαστούν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, με την κεντροαριστερά σε ρόλο ρυθμιστή.

Αυτό φυσικά δεν είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο, καθώς από το μεν ΣΥΡΙΖΑ θα στερούσε το βασικό επιχείρημα “νέο έναντι παλιού”, ενώ στη ΝΔ θα δημιουργούσε ισχυρό ρήγμα και πρόβλημα εκ δεξιών.

Και το συνακόλουθο ερώτημα επομένως είναι τι θα κάνει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς στην περίπτωση που η συμμετοχή του είναι αναγκαία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές και με δεδομένο ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής- κάτι πολύ ελκυστικό για ένα τρίτο κόμμα.

Δεν λείπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πασοκογενή και μη, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχουν εκφράσει την άποψη ότι φυσικός σύμμαχος της αριστεράς είναι η κεντροαριστερά- συχνά και λόγω δυσαρέσκειας για την αναγκαία συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ- και κατά προτίμηση μία κεντροαριστερά που δε θα έχει το όνομα του ΠΑΣΟΚ με όλες τις συνδηλώσεις που αυτός φέρει.

Φυσικά αυτή είναι μία άποψη που δεν έχει κανένα λόγο να υιοθετήσει το Μαξίμου, πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση στηρίζεται στον Πάνο Καμμένο. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι το κλείσιμο του ματιού προς το νέο φορέα της κεντροαριστεράς το έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής που έχει την… απόσταση ασφαλείας των Βρυξελλών. Επιπλέον, η γραμμή στην οποία κινήθηκε ο κ.Παπαδημούλης εξυπηρετεί και έναν ακόμη στόχο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει το νέο φορέα της κεντροαριστεράς για κάθετες διαχωριστικές γραμμές με τη “δεξιά” και με το παρελθόν, με στόχο να κρατήσει εκείνος την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, της οποίας θέλει να είναι ο βασικός και κύριος εκφραστής. Πολλοί άλλωστε θεωρούν ότι και ο νέος φορέας θα καταγράψει μεν μία αξιοπρεπή παρουσία, έχοντας διασφαλίσει πια την πολιτική του ύπαρξη, αλλά ότι δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει το 7%-8% ελλείψει χώρου στο νέο δίπολο, που έχει πια διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και λόγω της στήριξης του μνημονιακού κυβερνητικού παρελθόντος.

Στη ΝΔ εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι με την εκλογή Γεννηματά δεν αλλάζει κάτι άρδην στο πολιτικό σύστημα, ότι η κ.Γεννηματά κρατά περισσότερες αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε κάθε περίπτωση ότι ο προσανατολισμός του νέου φορέα της κεντροαριστεράς θα είναι πλέον καθαρά να κόψει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως ήταν κοινό μυστικό ότι πολλοί στη ΝΔ έβλεπαν με μεγαλύτερη συμπάθεια το Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι ως ένα νέο πρόσωπο θα ήταν πιο εύκολη μία μετεκλογική προσέγγιση.

Γαλάζιοι αναλυτές από την άλλη θεωρούσαν ότι το γεγονός πως στο δεύτερο γύρο πήγε ένα δίδυμο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, έθεσε εκ των πραγμάτων το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να “περπατήσει” η διεύρυνση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, δηλαδή πως θα ενσωματωθούν Καμίνης- Θεοδωράκης. Πίσω από αυτή την ανάλυση κρύβεται βέβαια προφανώς η προσδοκία να πάρει τους ψηφοφόρους αυτούς η ΝΔ.

Έτσι θα συνεχιστεί το φλερτ και ο πόλεμος των δύο μεγάλων κομμάτων με το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, καθώς στο τοπίο του νέου διπολισμού, ακούγονται οι πρώτες νότες ενός ταγκό για τρεις. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα