Το ηθικό πλεονέκτημα στο προσκήνιο

Το ηθικό πλεονέκτημα στο προσκήνιο
In this photo taken with a red television camera control light in the foreground, Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a joint statement with German Chancellor Angela Merkel prior to talks at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Dec. 16, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Η κυβέρνηση κρατά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το σκάνδαλο της Siemens και την υπόθεση Αυγενάκη, εν αναμονή και των… ελληνικών προεκτάσεων των «paradise papers»

Αποφασισμένος να μην αφήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να «θολώσει» και να «χαθεί» μέσα στις μνημονιακές πολιτικές και το πολιτικό κόστος που αυτές αναπόφευκτα επιφέρουν εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου «σηκώνει» τις αποκαλύψεις από τα «paradise papers» και ταυτοχρόνως συνεχίζει να έχει ως αιχμή του δόρατος δύο ακόμη θέματα που δείχνουν το «ηθικό χάσμα» μεταξύ του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: τις αποκαλύψεις από το σκάνδαλο Siemens, αλλά και την υπόθεση που αφορά στον γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.

Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού και το σφυροκόπημα σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ενδεχομένως να ξεχώρισαν την τελευταία φράση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία έκλεισε την τριτολογία του και την «Ώρα του Πρωθυπουργού». Αφού είχε επανειλημμένως καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Siemens και όσα κατέθεσε η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά και για τις αποκαλύψεις σε βάρος του γραμματέα του κόμματος, χωρίς όμως να πάρει απάντηση, ο πρωθυπουργός έκλεισε εξαπολύοντας μία άλλου τύπου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σήμερα διεκδικείτε να κυβερνήσετε ξανά τη χώρα και αυτό που παρουσιάζεται εδώ είναι το ηθικό σας πρόταγμα. Εσείς που οδηγήσατε τη χώρα στη λεηλασία και στη χρεοκοπία. Μη γελιέστε, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Όσο ψέμα και αν ρίξετε για να δηλητηριάσετε την ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και μνήμη έχει και συνείδηση και το ηθικό κριτήριο ήταν κορυφαίο στη επιλογή του. Ήταν πάντα και θα είναι και την επόμενη φορά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να έχει συνεχώς στο προσκήνιο το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει σε αυστηρό τόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ανομία και εγκληματικότητα δεν είναι μόνο οι μολότοφ, είναι οι εκβιαστές, οι λαθρέμποροι χρυσού, η Siemens και τα “δώρα” σε πολιτικούς, η διαφθορά, τα ατελείωτα σκάνδαλα του λευκού κολάρου. Δεν τολμήσατε να αποπέμψετε τον κ. Αυγενάκη για τις συναλλαγές του με το παρακράτος.  Αντ΄ αυτού, γι άλλη μια φορά, εκφράστε τη βεβαιότητά σας ότι θα νικήσετε στις επόμενες εκλογές. Ο ελληνικός λαός θα είναι τελική ετυμηγορία. Αλλά να είστε σίγουρος. Σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Ελλάδα, η Siemens δεν κέρδισε εκλογές».

Τα σκάνδαλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Όλα τα παραπάνω δίνουν το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού όχι μόνο για όσα έγιναν την Παρασκευή στη Βουλή, αλλά και για όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα. Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν, άλλωστε, πως «όσο ο κ. Μητσοτάκης κρατά τον κ. Αυγενάκη στη θέση του, τόσο θα τον καλούμε να δίνει εξηγήσεις για λογαριασμό του», ενώ το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για όσο… συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην δίκη για την Siemens. Σημειωτέον, άλλωστε, πως αύριο, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κρατήσει στην επικαιρότητα αυτά τα δυο θέματα, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με το βλέμμα στα «paradise papers»

Την ίδια στιγμή, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε ειδική παρέμβαση χθες για τις αποκαλύψεις του «Έθνους», του News 24/7 και του «Ραδιοφώνου 24/7» για την παγκόσμια επιχείρηση φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων (paradise papers) δείχνει ότι στο Μαξίμου τελούν με το βλέμμα στραμμένο σε αυτές τις αποκαλύψεις –και δη στο ελληνικό «σκέλος» τους. Αυτό, μάλιστα, δεν αφορά μόνο στην υποψία ότι ενδέχεται να περιλαμβάνεται στις εν λόγω λίστες κάποιος πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης. Πέραν αυτού, η βασική προσδοκία πολλών κυβερνητικών παραγόντων είναι να καταδειχθεί για μία ακόμη φορά, μέσω και των «paradise papers» πως στη χώρα υπάρχουν δύο κόσμοι: η κυβερνώσα Αριστερά και το «παλιό σύστημα εξουσίας», που δεν συγκροτείται μόνο από κόμματα, αλλά κυρίως από ένα πολυπλόκαμο πλέγμα οικονομικών, μιντιακών και άλλων συμφερόντων, που εδώ και 2,5 χρόνια δίνουν αγώνα κατά της παρούσης κυβέρνησης. Πρόκειται για αυτή την «καλομαθημένη οικονομική ελίτ» στην οποία αναφέρθηκε χθες, στην ειδική δήλωση του για τις αποκαλύψεις ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «η αδιαφανής δράση» αυτής της ελίτ, «η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους» αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα