Το μεγάλο 'αγκάθι' του ΑΔΜΗΕ

Το μεγάλο 'αγκάθι' του ΑΔΜΗΕ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν μόνο η αρχή για την κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αλλάξει την ατζέντα. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, αλλά και ποια στάση θα κρατήσει στο νέο μεγάλο «αγκάθι» του ΑΔΜΗΕ

Έχοντας την στήριξη αποκλειστικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα της συμφωνίας.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους στόχους των επόμενων ωρών, αλλά και να κλειδώσει η ημερομηνία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων με πιθανότερες τις 11 ή 15 Δεκεμβρίου. Θεωρείται σίγουρα πως μαζί με τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί για ψήφιση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το μήνυμα του προϋπολογισμού προς το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφές: Η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις και πάνω σε αυτή την λογική αναμένεται να γίνει και ο σχεδιασμός των επόμενων νομοθετημάτων. Η αγωνία για «διαρροές»  υπάρχει, όμως αυτό που διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν έχουν καταγραφεί διατυπωμένες διαφωνίες  βουλευτών ούτε δημόσια, αλλά και ούτε και στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται.

Δυσαρέσκεια για Βαρεμένο

Την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η συνοχή της πλειοψηφίας και η αποφυγή παραφωνιών κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο NEWS 247, εξέφραζαν τη δυσφορία τους, αλλά και την αίσθηση που τους προκάλεσε ο τρόπος που επέλεξε ο Γιώργος Βαρεμένος να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την υπόθεση του Γιώργου Σταθάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε επικοινωνία που υπήρξε μαζί του εκφράστηκε η απορία γιατί ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες επέλεξε να αναφερθεί μόνο στον υπουργό Οικονομίας και όχι στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα που ελέγχονται.

Νέο κοινωνικό προφίλ πριν τις γιορτές

Αντιστρέφοντας το κλίμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, ο γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου έχει έρθει ήδη σε επαφές με όλους του υπουργούς προκειμένου ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα να είναι έτοιμο ένα ή δυο πολυνομοσχέδια που θα προτάσσουν μια σειρά από ενισχυτικές θετικές δράσεις της κυβέρνησης.

Θα αφορούν τα προγράμματα της αναπληρώτριας υπουργού Ρίας Αντωνοπούλου για την καταπολέμηση της ανεργίας, της Θεανούς Φωτίου για την ανθρωπιστική κρίση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία.

Μάλιστα στην κυβέρνηση προγραμματίζουν μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις ανάλογων πρωτοβουλιών ανά υπουργείο.

Υπό παρακολούθηση τα υπουργεία

Στην σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης στην Βουλή διαπιστώθηκε πως η κυβέρνηση, αλλά και τα υπουργεία έχουν δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω οι άλλες δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το παράλληλο πρόγραμμα αυτό που αποφασίστηκε είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος από κοινού με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου να παρακολουθούν στενά την παραγωγή του νομοθετικού έργου σε κάθε χαρτοφυλάκιο.

Η «εβδομάδα του ΑΔΜΗΕ»

Με το ασφαλιστικό να παίρνει παράταση και τις αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών να έρχονται από το νέο χρόνο το νέο μεγάλο ερωτηματικό του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων είναι o ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής στα σπίτια μας.

Από την κυβέρνηση παραμένουν στην αρχική θέση πως τα δίκτυα ενέργειας δεν θα πρέπει να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, με κορυφαία πηγή του υπουργείου Ενέργειας να διαβεβαιώνει το NEWS 247 πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τα δυο εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για να πεισθούν οι δανειστές, με τους οποίους ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να έχει συνεχείς επαφές τις επόμενες ώρες, είναι είτε να γίνει ανταλλαγή μετοχών της ΔΕΗ με άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου είτε να υπάρξει απόσχιση ενός κομματιού που αντιστοιχεί στον ΑΔΜΗΕ με αποζημίωση της ΔΕΗ σε βάθος δεκαετίας.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως τόσο οι νομικές όσο και οι τεχνικές δυσκολίες των δυο ελληνικών προτάσεων είναι πολλές. Αυτό που θα επιθυμούσαν, όμως είναι να εξασφαλίσουν μια συμφωνία επί της αρχής.

«Αγκάθι» στην διαπραγμάτευση για τον ΑΔΜΗΕ, ακόμα και αν ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια, αποτελεί το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν στην αρχική τους θέση για ιδιωτικό management, ενδεχόμενο που δεν συζητά η ελληνική πλευρά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει την Ελλάδα. Περαστικά', η απάντηση της κυβέρνησης σε γερμανικά ΜΜΕ

Βερναρδάκης: Η κυβέρνηση στοχεύσει στον διορισμό 20.000 μόνιμων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών

SHARE:

24Media Network