Το μήνυμα της Φώφης από το Ζάππειο, οι παρόντες και οι απόντες από τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Panhellenic conference of the Democratic Alliance, in SEF stadium, Athens, on July 2, 2017 /     ,  , ,  2 , 2017
Panhellenic conference of the Democratic Alliance, in SEF stadium, Athens, on July 2, 2017 / , , , 2 , 2017 AGGELOS BARAI / SOOC

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της ετοιμάζεται να αναγγείλει από το Ζάππειο, την Κυριακή, η Φώφη Γεννηματά, την ώρα που η ομάδα Διαμαντοπούλου - Φλωρίδη δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις. Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου του 1974, όταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε παρουσιάσει στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» την ιδρυτική διακήρυξη ΠΑΣΟΚ, έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε, συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα, όμως το Κίνημα που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου υπάρχει ακόμη.

Και αυτό θέλει να υπενθυμίσει σήμερα από το Ζάππειο η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τους πολίτες που αισθάνονται κομμάτι της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ να δώσουν το παρών στην πορεία για τη «Νέα Αλλαγή», όπως την ονομάζουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία της, θα ζητήσει την συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας προς όλους. Από εκείνους που θα λάβουν μέρος ως υποψήφιοι στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα, μέχρι τους απλούς ψηφοφόρους.

Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει πολλά στην σημερινή εκδήλωση (19.30)-για αυτόν άλλωστε τον λόγο το προηγούμενο διάστημα είχε σημάνει συναγερμός στο κομματικό επιτελείο. Οι συνεργάτες της Φ.Γεννηματά θεωρούν ότι δεν θα υπήρχε ισχυρότερος συμβολισμός από το να εξαγγείλει την υποψηφιότητα της για την αρχηγία του νέο σχήματος, αλλά και να παρουσιάσει το «μανιφέστο» της από την ημέρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και επένδυσαν στην σημερινή ημέρα. Άλλωστε, θα υπάρχουν πολλές αναφορές στο ένδοξο χθες του Κινήματος, που φυσικά θα συνδεθούν με το σήμερα. Επίσης, θα γίνει προβολή βίντεο με αφιέρωμα σε ιστορικά στελέχη του, όπως στην Μελίνα Μερκούρη, τον Αντώνη Καρρά, τον Αναστάσιο Πεπονή και άλλους πολλούς. Επίσης έχουν προσκληθεί δεκάδες νυν και πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλοι οι σύμμαχοι από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Με ΓΑΠ, χωρίς Σημίτη, ίσως από Βενιζέλο

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, βρίσκονται και όσοι διατέλεσαν πρόεδροι του κόμματος και πρωθυπουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα απουσιάζει από την εκδήλωση, όπως έχει ενημερώσει εδώ και καιρό. Αν και είναι σίγουρο πως η απουσία του θα συζητηθεί, από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα, αφού με την παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ, έδειξε πως στηρίζει ξεκάθαρα το εγχείρημα για ενιαία Κεντροαριστερά. Κανονικά το παρών θα δώσει πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, με διπλή μάλιστα ιδιότητα. Εκείνη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ως επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ που συμμετέχει στην ΔΗΣΥ. Άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει ο αποστασιοποιημένος -το τελευταίο διάστημα- από τα της παράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές μέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον τελευταίο να αποφεύγει να απαντήσει καταφατικά ή αρνητικά, στην πρόσκληση της πρώτης.

Συμμετέχει και η κίνηση Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να «παρέμβει» με την παρουσία των μελών της στην διαδικασία που θα οδηγήσει στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αποφάσισε χθες, μετά την συνεδρίαση της στην Αθήνα η Αρχική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή (ΑΕΣΕ) της Ώρας Αποφάσεων, των Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατηρεί. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι το αν η πρώην υπουργός θα διεκδικήσει την ηγεσία του σχήματος, καθώς αν και η ίδια δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα «θερμή» στο να κάνει το μεγάλο βήμα, δεν είναι οι συνεργάτες της που την πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, προχθές, 32 μέλη της Ώρας Αποφάσεων ανακοίνωσαν την στήριξη τους στο πρόσωπο του Γιάννη Ραγκούση.     

Άρθρο Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη γέννηση, τη διαδρομή και την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα "Documento" που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: "Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;".

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει και περιγράφει "το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή..." "σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης", όπως και το "πώς το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της αλλαγής" κατέληξε "σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς".

Τονίζει τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας. Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο. Επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως "λαϊκιστής", "λαοπλάνος", "ψεύτης", "επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες", για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι "διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε".

Μιλά για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. "Από το κόμμα της αλλαγής περάσαμε στην αλλαγή του κόμματος", τονίζει. "Στον Θερμιδόρ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων", φαινόμενα που, όπως λέει, στην εποχή μετά τον θάνατο του Α. Παπανδρέου προσέλαβαν καθολικό χαρακτήρα "μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα". "Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατική κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ", σημειώνει και προσθέτει ότι "το κόμμα πέρασε σε ένα είδους ‘νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο', για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων".

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι "σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ". Σημειώνει ότι οι διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, για να προσθέσει: "Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του "παλιού" ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος. Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία". Και καταλήγει: "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια".

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μητσοτάκης: Του χρόνου ο Τσίπρας θα κάνει αγιογραφία του Κων/νου Μητσοτάκη

Κρίση ταυτότητας καταλογίζουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ και μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το άρθρο του πρωθυπουργού για τον Αντρέα Παπανδρέου και την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σημειώνοντας ειρωνικά ότι του χρόνου είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να κάνει την αγιογραφία και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Μητσοτάκης έγραψε:

«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980.

Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…»

Γεννηματά: Δεν είναι απλά αλαζονική η προσπάθειά του, είναι Ύβρις

Η προσπάθεια του κ Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις.

Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας,  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη.

Ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Την λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα την γλυτώσει.

Κουμουτσάκος: Προσπάθεια αντιποίησης προσωπικότητας και ιδεολογίας

«Το άρθρο του κ.Τσίπρα συνιστά προσπάθεια αντιποίησης προσωπικότητας και ιδεολογίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «"Αντιποιούμαι": Οικειοποιούμαι κάτι που δεν μου ανήκει», γράφει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ανδρουλάκης: Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει

Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρομοιάσει τον εαυτό του και την πορεία του κόμματος του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές οτι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Το επόμενο επεισόδιο θα περιλαμβάνει «σκληρή διαπραγμάτευση» για τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, τα οποία ο κ. Τσίπρας τα έχει ήδη αποδεχθεί προκαταβολικά με την επιστολή του προς την κα. Λαγκάρντ στις 11/7.

Ο κ. Τσίπρας καλά θα κάνει να θυμάται οτι οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι αξίες των δημοκρατικών πολιτών δεν είναι  ευκαιριακά ζητήματα. Υπάρχουν πάνω από τις συγκυρίες και εκφράζονται διαχρονικά μέσα από τους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης από τη εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη μέχρι και σήμερα. Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε την ιστορική μας διαδρομή, τις κατακτήσεις μας, αλλά και να σταθούμε αυτοκριτικά σε λάθη ή παραλείψεις.

Ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο των αξιών του για να συμβάλλει καθοριστικά στην ισορροπία του σημερινού, μετέωρου πολιτικού συστήματος. Είναι χρέος όλων μας η παράταξη να επανασυσπειρωθεί. Και για να τελειώνουμε με τις αδόκιμες συγκρίσεις: O Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους πολιτικούς προγόνους του κ. Καμμένου, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τα ιδεολογικά τους τέκνα.

Ποτάμι: Η 3η Σεπτέμβρη θα θυμίζει για πάντα τη σημασία της τόλμης και της ανανέωσης

"Η 3η Σεπτέμβρη του ‘74, η μέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τη δική του νέα αρχή στην πολιτική αφήνοντας πίσω του το κόμμα του πατέρα του, την Ένωση Κέντρου, θα θυμίζει για πάντα τη σημασία της τόλμης και της ανανέωσης στην πολιτική. Στα χρόνια που ήρθανε έγιναν πολλά. Από το νέο σύγχρονο οικογενειακό δίκαιο - αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία – μέχρι το ΑΣΕΠ και τα ΚΕΠ και τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις του Κώστα Σημίτη. Προφανώς και έγιναν και λάθη. Επίσης πολλά. Μερικά εκ των οποίων δεν έχουν συζητηθεί όσο θα έπρεπε. Όμως πολλές φορές ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους αναβίωσης του πιο ωμού δημαγωγικού λαϊκισμού - αυτή τη φορά με φορέα τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - χρήσιμο  είναι από την ιστορία να κρατούμε, να συζητούμε και να προβληματιζόμαστε για τις φλόγες και όχι για τις στάχτες." σημειώνει το Ποτάμι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μήνυμα Λαλιώτη: Αυτόνομος λόγος, αυτοδύναμη στρατηγική για την κεντροαριστερά

SHARE:

24Media Network