Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τα μέλη της 'Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.Στην φωτογραφία ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης ,Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τα μέλη της 'Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.Στην φωτογραφία ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης ,Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Πώς ο Αντώνης Σαμαράς κατέληξε στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

Μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας και πέντε μέλη του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού γνώριζαν για τον Γκίκα Χαρδούβελη και την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που θέλησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του νέου "τσάρου" της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε καταλήξει σε αυτό αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρώτο με τον οποίο συζήτησε για τον Γκίκα Χαρδούβελη ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Είχαν ακυρωθεί οι σχεδιασμοί (που πράγματι ετέθησαν στο τραπέζι των συζητήσεων) περί ανάληψης του υπουργείου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί ο κ. Παπασταύρου να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τον κ. Λαζαρίδη δεν ετέθη ποτέ πραγματικά θέμα μετακίνησής του, ενώ ο κ. Σαμαράς είχε αντιληφθεί ότι μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε πρόσωπο που να μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο βάρος και να μην προκαλέσει ανησυχία στους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Έτσι, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και αφού είχε κλειδώσει η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε τις σκέψεις του στον τότε υπουργό Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν με τον Γκίκα Χαρδούβελη, είπε τα καλύτερα και συμφώνησε πως με μια τέτοια επιλογή το δικό του έργο και η προσπάθεια που καταβλήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια θα αποδώσουν.

Ο πρωθυπουργός σταμάτησε εκεί την κουβέντα και δεν έδωσε την εντύπωση ότι είχε πράγματι αποφασίσει.

Στη συνέχεια έκανε εξαντλητικές συζητήσεις με δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τους κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου.

Και οι δύο του είπαν πως ένας τεχνοκράτης, αλλά με φιλοσοφία που πλησιάζει εκείνη της κυβέρνησης (λιγότεροι φόροι, φρένο στη δημοσιονομική προσαρμογή) θα μπορούσε να αποτελέσει τη "χρυσή τομή" μεταξύ της ανάγκης για αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και σταθερότητας που επιθυμούν οι αγορές.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατέληξε στην απόφασή του πριν από περίπου δέκα ημέρες. Είχαν επανέλθει στη δημοσιότητα (χωρίς να έχουν βάση αυτή τη φορά) σενάρια περί ανάληψης από τον ίδιο της ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών ή πιθανής αναβάθμισης του Χρήστου Σταϊκούρα.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα έκανε την αποφασιστική κίνηση. Συναντήθηκε με τον Γκίκα Χαρδούβελη και του πρότεινε να αναλάβει την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δέχτηκε και από εκεί και πέρα του ζήτησε να μη δημοσιοποιήσει τίποτα. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αφού και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία ένσταση, όλα πια ήταν θέμα χρόνου.

Να σημειωθεί πως ο Γκίκας Χαρδούβελης διετέλεσε διευθυντής του οικονομικού γραφείου τόσο του Κώστα Σημίτη όσο και του Λουκά Παπαδήμου όταν οι δυο τους ήταν πρωθυπουργοί.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network