Το σχέδιο Τσίπρα για το 2018

Το σχέδιο Τσίπρα για το 2018
Alexis Tsipras Press Conference after the EU Summit in the European Council in Brussels, Belgium, on Dec. 15 2017./ , , 15 2017 Sooc

Η καθαρή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, το στοίχημα για τις συντάξεις, η συνταγματική αναθεώρηση και το "κλειδί" της κανονικότητας

Της Βούλας Κεχαγιά

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε εσχάτως λογαριασμό και στο Instagram. Όχι απλώς για να υπάρχει. Τα ποσταρίσματα είναι συνεχή και μάλιστα σε ένα από τα πιο πρόσφατα, παρουσιάζοντας φωτογραφικώς χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Γιώργου Σεφέρη, όπως η πίπα και τα γυαλιά του νομπελίστα ποιητή, σημειώνει: “Κανονικότητα σημαίνει να επανέλθουν και τα γραπτά των ποιητών στην καθημερινότητά μας”.

Η κανονικότητα είναι η λέξη-κλειδί του πρωθυπουργού για το 2018. Κανονικότητα σε όλα: Στην οικονομία, στην εργασία, στην καθημερινότητα, στον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, κάθε φορά που συνομιλεί με τους στενούς του συνεργάτες δεν παραλείπει να τους υπενθυμίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές του για τη νέα χρονιά.

Ο Τσίπρας -λένε οι συνομιλητές του- ξέρει πολύ καλά τι θέλει για τη χρονιά που έρχεται και δεν το κρύβει. Το περιγράφει άλλωστε ανάγλυφα σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο προφανής στόχος του είναι μια καθαρή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Όμως το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στις συντάξεις. Συνομιλητές του Τσίπρα επισημαίνουν σε όλους τους τόνους: “Όσοι πιστεύετε ότι ο Τσίπρας θα εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων (1% του ΑΕΠ) το 2019, θα διαψευστείτε”. Ο τρόπος της ακύρωσης του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι ακόμη σαφής. Περνά ενδεχομένως μέσα από μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στους θεσμούς πως από τη στιγμή που το Ταμείο, το οποίο επέβαλε τη λήψη των μέτρων του 2019 με περικοπές στο συνταξιοδοτικό, έχει φύγει, δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής τους.

Μια τέτοια προσέγγιση ενδεχομένως να συναντούσε δυσκολίες, καθώς η εφαρμογή των περικοπών έχει ενσωματωθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους δανειστές, είτε με το ΔΝΤ εντός είτε εκτός προγράμματος, προκειμένου να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις και θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, διαβεβαιώνοντας πως η Αθήνα θα πετύχει τον στόχο του 3.5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. “Πάντως ο Τσίπρας περικοπές στις συντάξεις δεν θα κάνει” επιμένουν πηγές του οικονομικού επιτελείου,  συμπληρώνοντας πως οι πρώτες κρούσεις προς τους δανειστές θα γίνουν από τον Απρίλιο του 2018, όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι όροι εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Τι άλλο θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός τη χρονιά που ακολουθεί; Είναι σαφές ότι θα προωθήσει την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ήδη έχει προαναγγείλει κορυφαίες θεσμικές αλλαγές. Η αναθεωρητική διαδικασία αποτελεί έναν άσο στα χαρτιά του πρωθυπουργού που δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει με προτάσεις π.χ. για τον υπερσυγκεντρωτισμό στα ΜΜΕ όπως και προτάσεις για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όλα όσα έχουν ακουστεί για πιθανότητα διενέργειας ενός συμβουλευτικού, μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος δεν επιβεβαιώνονται από το Μαξίμου. Ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί:

(Φωτογραφία άρθρου: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα