Το τέλος των Μνημονίων, η Ιθάκη και οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Το τέλος των Μνημονίων, η Ιθάκη και οι αλλαγές στην κυβέρνηση
O Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα αναφερθεί στην έξοδο από το Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση γιορτάζει χωρίς πανηγυρισμούς το τέλος των μνημονίων, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το νέο υπουργικό.

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να τον πραγματοποιήσει- εκτός απροόπτου- το αργότερο ως την Πέμπτη, ώστε το Σαββατοκύριακο να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει και νέο γραμματέα του κόμματος.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη από την κυβέρνηση αποκλειστικά στο τέλος των μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης για λόγους συμβολισμού, όπως είχε γράψει το News 24/7.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και θα επιλεγεί μία από τις εξής τοποθεσίες του νησιού: Το νησάκι Λαζαρέτο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου του λιμανιού της Ιθάκης, η παραλία της χώρας στο Βαθύ κοντά στο άγαλμα του Οδυσσέα, η Μονή Καθαρών που προσφέρει πανοραμική θέα ή κάποιο υπερυψωμένο σημείο στην περιοχή Μύλος Μπουρμπούλη με θέμα την πρωτεύουσα του νησιού του Ιονίου.

Ο πρωθυπουργός κατά τις ίδιες πληροφορίες θα βρίσκεται στο νησί της Ιθάκης από το πρωί καθώς στις 11 έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το απόγευμα σύσκεψη προετοιμασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του με κεντρικό αντικείμενο το περιεχόμενο του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκ των πραγμάτων στις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι πολίτες της χώρας κατά την περίοδο της κρίσης και θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας πως “έρχονται καλύτερες ημέρες” για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες κάτι που θα πράξει από το βήμα της ΔΕΘ θα περιγράψει τις στοχεύσεις της κυβέρνησής του για την “επόμενη μέρα” των Μνημονίων διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και ότι θα γίνουν διορθώσεις σε αδικίες που υπέστησαν λόγω κρίσης οι πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Επιστρέφοντας από την Ιθάκη θα βουτήξει στα βαθιά του σχεδιασμού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Εκκρεμεί μία ακόμη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στον οποίο και έχει προτείνει να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα του κόμματος καθώς ακολουθεί μία απαιτητική προεκλογική χρονιά. Σημειωτέον πως η αρχική πρόταση διατυπώθηκε πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Ο Σκουρλέτης δεν έχει αντίρρηση να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και κάποιες σημαντικές οργανωτικές αλλαγές. Σε μία τέτοια περίπτωση παραμένει κενή η θέση του υπουργού Εσωτερικών για την οποία έχει ακουστεί το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη. Εάν υπάρξει τέτοια μετακίνηση τότε ορφανεύει και η θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για επανασύσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρίως μετά τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές στην Αττική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα