Τόσκας: Κανένα αίτημα για ιδιαίτερη ασφάλεια δεν έγινε. Ο Πανούσης είχε περισσότερους αστυνομικούς από μένα

Τόσκας: Κανένα αίτημα για ιδιαίτερη ασφάλεια δεν έγινε. Ο Πανούσης είχε περισσότερους αστυνομικούς από μένα

Αιχμές αναπληρωτή υπουργού Προστασίας, Νίκου Τόσκα για τις ενέργειες Πανούση. Στο "στόχαστρο" του πρώην υπουργού και η ηγεσία του Εσωτερικών Υποθέσεων

Για λάθος αξιολόγηση των στοιχείων που έχει ο προκάτοχός του μίλησε ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό  Real FM, αναφορικά με τα καταγγελλόμενα και την στάση του προκατόχου του Γιάννη Πανούση.

«Πράγματι, χθες κάλεσα εγώ τον κ. Πανούση και τον κάλεσα γιατί είχε δηλώσει ότι δεν μίλησε κάποιος μαζί του για αυτά τα οποία είχαν γραφτεί. Εγώ γύριζα από την Βόρεια Ελλάδα χθες, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ό,τι θέλει από πλευράς ασφαλείας εφόσον νομίζει, εμείς δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ότι κινδυνεύει η ζωή του, αλλά εφόσον νομίζει αυτός ότι υπάρχει κίνδυνος, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε κάθε προστασία που χρειάζεται και μάλιστα του είπα ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ζητηθεί γιατί δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα… Του είπα αν έχει στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει στις αρμόδιες αρχές. Αυτό του είπα. Αυτά τα δύο πράγματα», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Ο διάδοχος του κ. Πανούση τόνισε πάντως για τον προκάτοχό του ότι δεν κρίνει πως κινδυνεύει η ζωή του από κάποιον.  «Όχι εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα-Καμία τέτοια αίτηση, κανένα αίτημα για ιδιαίτερη ασφάλεια δεν είχε γίνει, ο κ. Πανούσης σαν πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει μεγάλο βαθμό ασφαλείας, αν θέλετε έχει περισσότερους αστυνομικούς από μένα. Ο κ. Πανούσης μου είπε κάποιες εκδοχές, αλλά είναι εκδοχές και μου είπε ότι λέγονται κάποια πράγματα. Του λέω και για απειλές και μάλιστα από κύκλους που δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους μπορεί να ακούγονται για τον καθένα, αλλά το θέμα είναι αν λαμβάνουμε υπόψη απειλές που προέρχονται από μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους, γιατί εκεί είναι το κύριο θέμα. Οι πληροφορίες μπορεί να υπάρχουν γύρω μας σε τεράστιο αριθμό, το θέμα είναι πόσες απ αυτές είναι αξιόπιστες και πόσες αξίζει τον κόπο να χάσουμε τον χρόνο μας να τις εξετάσουμε».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πάντως ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από κάποιους προφυλακισμένους… ωστόσο, τόνισε πως καλά έκανε και προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε πως γνωρίζει ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες τέτοιες τηλεφωνικές συνομιλίες στην κατοχή του κ. Πανούση που είναι στη διάθεση της ΕΥΠ και του Πρωθυπουργού, αλλά είπε πως θα ρωτήσει τον κ. Ρουμπάτη, όταν επιστρέψει από ταξίδι που βρίσκεται στο εξωτερικό και πως αν όντως έχει ο προκατοχός του τέτοιο υλικό στη διάθεσή του καλά έκανε και το κατέθεσε στη δικαιοσύνη. Ο κ. Τόσκας ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό στο κατά πόσο είναι αξιόπιστα αυτά τα στοιχεία και στο κατά πόσο αξιολογήθηκαν σωστά ή όχι από τον κ. Πανούση ως αξιόπιστα. «Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε πρώτον αξιολόγηση των πληροφοριών και μετά την όποια χρήση των πληροφοριών… Αυτό είναι και επειδή έχω περάσει και από τις πληροφορίες του Στρατού, έχω εκπαιδευτεί, αν θέλετε σε αυτό τον χώρο. Έτσι γίνεται πάντα αλλιώς μπερδευόμαστε ανάμεσα σε πληροφορίες που έχουν μικρό βαθμό αξιοπιστίας και σε άλλες που έχουνε μεγαλύτερο βαθμό».

Τόσκας: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την απόδοση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και γι’ αυτό έχω προτείνει την αλλαγή της διοίκησης της»

Για το δεύτερο σκέλος των καταγγελιών Πανούση που αφορούν το πλαίσιο έρευνας για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες σε Λιμενικό, ΕΥΠ και ενδεχομένως στην Αστυνομία, ο κ. Τόσκας δεν μάσησε τα λόγια του: «Μισό λεπτό. Ο κ. Πανούσης δεν ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν από εμένα όταν είχε αυτές τις πληροφορίες και γιατί δεν έκανε κάτι; Εγώ αν αυτή τη στιγμή πάρω πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα, που αφορούν τέτοια δράση που μου λέτε, θα διατάξω άμεσα διοικητική εξέταση ή προανάκριση ή θα παραπέμψω στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που έχω. Αυτή είναι η διαδικασία και εγώ δεν θα διστάσω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί να διστάσει ο κ. Πανούσης; – Γιατί δεν μου τα έδωσε αυτά τα στοιχεία ο κ. Πανούσης; Εάν αναφέρεται σε στοιχεία της εποχής της Διοίκησης του, θα έπρεπε ο ίδιος να έχει κάνει, να έχει διατάξει…»

Ο κ. Τόσκας πάντως ήταν ιδιαίτερα κάθετος ως προς τις προθέσεις του για αλλαγή της ηγεσίας στο Εσωτερικών Υποθέσεων, μία πρόθεση για την οποία ο προκάτοχός του δήλωσε «ότι αν πειράξουν την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι επιχείρηση συγκάλυψης», ειδικά όταν κύκλοι του πρώην υπουργού αναφέρουν ότι αυτή η Υπηρεσία, ήταν έτοιμη να ξεσκεπάσει την δράση αυτού του κυκλώματος με Αστυνομικούς και Λιμενικούς και μέλη της ΕΥΠ και τώρα πάνε να την αντικαταστήσουν, διότι ακούγονται στους κοριούς ομιλίες, όπου οι ίδιοι, τα μέλη του κυκλώματος ως μοναδικό τους πρόβλημα, και αχίλλειο πτέρνα τους, τους «Αδιάφθορους».

«Πληροφορώ να προσέχουν κάποιοι τις αχίλλειες πτέρνες τους γιατί μπορεί να μην είναι και τόσο αχίλλειες και τι εννοώ; Δεν μασάω τα λόγια μου. Εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την απόδοση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και γι’ αυτό έχω προτείνει την αλλαγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Εάν ο κ. Πανούσης , νομίζει, ότι πράγματι αυτή η Υπηρεσία προσφέρει, έχει ένα σωρό υποθέσεις που δεν τις έχει προχωρήσει… Και γιατί δεν μου το είπε αυτό, ότι είναι τόσο ικανοί που δεν το ξέρω εγώ, βέβαια στον ενάμιση μήνα που είμαι εδώ και δεν θα πρέπει να την αλλάξω, γιατί δεν μου το είπε;».

Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα κάθετος για τις προθέσεις του: «Βεβαίως έχω κάνει πρόταση να την αλλάξω, η δημόσια προειδοποίηση ήρθε εκ των υστέρων, τώρα που έχει πάει το χαρτί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την αλλαγή και αυτή η άποψη του κ. Πανούση αντικατοπτρίζει αντιπαραθέσεις σε εσωτερικούς κύκλους της Αστυνομίας, τις οποίες δεν πρόκειται να δεχτώ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας τόνισε πως η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν έχει πια την ίδια δυναμική όσο άλλα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου: «Λέω ότι η τρομοκρατία δεν είναι στην έξαρση που ήταν παλιά και νομίζω ότι οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν φύγει. Η τρομοκρατία ποτέ δεν θα εξαλειφθεί και ιστορικά και σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει τρομοκρατία, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά μικρά περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά δεν υπάρχουν σε έξαρση μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες προτεραιότητες , ή μήπως θέλετε να μιλήσω με λεπτομέρειες κάποια στιγμή και θα μιλήσω, για το τι γίνεται για τα ναρκωτικά, για την πορνεία, για τον τζόγο και για άλλα πράγματα τα οποία έχουμε ξεχάσει».

Τέλος, ο κ. Τόσκας παραδέχτηκε και πάλι στην συνέντευξή του πως αντίδραση της Αστυνομίας στο περιστατικό ξυλοδαρμού του βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου εμφάνιζε «κενά και αδράνεια σε αρκετά σημεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα