Τρόικα: Λουκέτο και απολύσεις σε ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ

Τρόικα: Λουκέτο και απολύσεις σε ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ

Ηλεκτροσόκ από την τρόικα. Δεν δέχθηκε την κυβερνητική πρόταση για την Αμυντική βιομηχανία. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μέσω email η τρόικα απέρριψε το το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις .

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπαίναν  σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν  σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

Όμως με mail που εστάλη από την  τρόικα στην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας κα  Φώφη Γεννηματά , άλλαξαν άρδην τα δεδομένα .

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι δεν συναινούν στη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή "δανεισμού", προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης  των αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δημοσιονομικών λόγων που επικαλούνται, τα στελέχη της τρόικας διατυπώνουν αμφιβολίες και ως  αποτελεσματικότητα του σχεδίου, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική εξυγίανση των τριών εταιριών και σε διάσωση των θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε  και κάλεσε στο Μαξίμου  τους  συναρμόδιους υπουργούς σε έκτακτη σύσκεψη, για να εξετάσουν ποια θα είναι η αντίδραση από ελληνικής πλευράς και πώς θα αντιμετωπισθεί το νέο πρόβλημα που ανακύπτει.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν  ότι αν κλείσουν οριστικά οι τρεις εταιρίες, πέραν της απώλειας θέσεων εργασίας θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα προγράμματα προμηθειών υλικού των ενόπλων δυνάμεων, ενώ σημαντικά συμβόλαια θα χρειασθεί να δοθούν τα επόμενα χρόνια σε ξένες επιχειρήσεις αμυντικού υλικού.

SHARE:

24Media Network