Τσακαλώτος: Η ΝΔ διέψευσε τον Κύριο: Έβαλε τους πλούσιους στον 'Παράδεισο'

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατα την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018", την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατα την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018", την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Κατήγγειλε τη ΝΔ για την φοροαποφυγή μέσω Paradise Papers. Παραδέχτηκε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν είναι απόλυτα δίκαιος αλλά ο δικαιότερος βάσει των σημερινών συνθηκών. 

Νέα σκληρή επίθεση στη ΝΔ για την εμπλοκή της στην υπόθεση των Paradise Papers εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 «δεν είναι απόλυτα δίκαιος».

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε με βιβλικές αναφορές στη ΝΔ για το θέμα των Paradise Papers καταλογίζοντάς της ότι κατάφερε να διαψεύσει τη ρήση της Αγίας Γραφής ότι οι Πλούσιοι δεν εισέρχονται στον Παράδεισο. «Ο κύριός μας μέσα στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά πράγματα. Είπε για τη φτώχεια, είπε για την αγάπη αλλά έκανε και ένα πολύ μεγάλο λάθος: είχε προβλέψει ότι είναι πιο δύσκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας παρά να μπει ο πλούσιος στον Παράδεισο» ανέφερε και καταλόγισε στη ΝΔ ότι διέψευσε αυτή την αναφορά μέσω των offshore.

Δυστυχώς εσείς διαψεύσατε τον Κύριο

«Δυστυχώς εσείς διαψεύσατε τον Κύριο γιατί υπάρχει ο Παράδεισος που είναι...  οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, η Αρούμπα, τα Νησιά Μάρσαλ» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και ανέφερε πολυάριθμους φορολογικούς παραδείσους στους οποίους έχουν εντοπιστεί ελληνικά κεφάλαια. «Στο δικό σας κόσμο και στους δικούς σας παραδείσους οι πλούσιοι κερδίζουν τις καμήλες 7 – 1» πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

ADVERTISING

Επιτέθηκε, όμως, στον κ. Μητσοτάκη και για την κριτική που άσκησε στον Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμπορκ της Σουηδίας μετά την τραγωδία της Δυτικής Αττικής. «Ήταν σοβαρή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη να μην πάει ο πρωθυπουργός σε αυτή τη συζήτηση;» διερωτήθηκε ρητορικά.

Ο Προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε, πάντως, ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά αντέκρουσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «υπερφορολόγησης» παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο κτλ) έχουν περισσότερα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι απόλυτα δίκαιος. «Το αναγνωρίζουμε αυτό αλλά ο προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος όσο επιτρέπουν οι συνθήκες".

Κατάθεση πινάκων σε στυλ ΣΚΑΙ

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική σταθερότητα. Παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία με την απόδοση των κρατικών ομολόγων που στήριξαν τον ισχυρισμό του. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η επιλογή του κ. Τσακαλώτου να καταθέσει τους πίνακες σε δύο μορφές: Μία κανονική με την χρονολογική εξέλιξη να πηγαίνει ως είθισται από αριστερά (το παλιότερο έτος) προς τα δεξιά (το νεότερο έτος) και μια με αντίστροφη πορεία σχολιάζοντας δηκτικά τον σχετικό πίνακα που είχε προβάλει ο ΣΚΑΙ. Είπε, μάλιστα, ειρωνικά ότι κατέθεσε τους πίνακες με την μεθοδολογία του ΣΚΑΙ για να τους καταλάβει και η ΝΔ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Ευκλείδης Τσακαλώτος
SHARE:

24Media Network