Τσίπρας: Άμεση ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης

Τσίπρας: Άμεση ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης
Με την επεξεργασμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται σήμερα στο Ζάππειο και στο Διεθνές Συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην συνολική αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο πρόεδρός του, μιλώντας στο συνέδριο για την κυκλική οικονομία, που γίνεται στο Ζάππειο.

Στην αναγκαιότητα ενός διαφορετικού μοντέλου για την οικονομία που θα προσφέρει ανάπτυξη με δικαιοσύνη αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο «Circle The Med Forum 2022», που αφορά την κυκλική οικονομία και διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μιλήσει για όλη την «βεντάλια» των ζητημάτων της οικονομίας, με αιχμή την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Στόχος να παρουσιάσει την συνολική πρόταση που έχει επεξεργαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μια πρόγευση όσων θα αναφέρει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κατά την χθεσινή περιοδεία του στην Πέλλα. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενός λογαριασμού που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σημαντικό εργαλείο. Όπως σημείωσε «μια από τις πρώτες επιλογές μετά τις εκλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης». Θύμισε μάλιστα πως «ζήτησα ειδική επιτροπή στην Βουλή για την κατανομή αυτών των κονδυλίων. Αρνήθηκαν. Γιατί θέλουν να προχωρήσουν στην απορρόφηση αυτών των χρημάτων σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει θέμα κεντρικού σχεδιασμού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική που ασκείται. Τόνισε πως «γίνεται μια πρωτοφανής αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους. Από τους μεσαίους και τους φτωχούς σε κάποιους λίγους και ισχυρούς που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται και παθαίνουν ίλιγγο από τα υπερκέρδη, την ώρα που η μέση οικογένεια, ο κόσμος της παραγωγής, της μισθωτής εργασίας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας». Επισήμανε επίσης ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική διακυβέρνηση είναι «να σταματήσουμε την λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη και και με σχέδιο να δημιουργήσουμε υποδομές για τους αδύναμους, για τους παραγωγούς, για την μεσαία τάξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

Αυτά ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να την κοινοβουλευτική «μάχη» του τακτικού προϋπολογισμού του 2023 που αναμένεται να κορυφωθεί στα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με την ψήφισή του στην Βουλή. Χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ξεκίνησε η σχετική συζήτηση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται με 0,8% και οι μικρές με 7.5% επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Αναφερόμενη το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως «τα πρώτα 455 εκατομμύρια των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σε μόνο δεκατρείς επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι μια καθαρή ανατροφοδότηση των ολιγοπωλίων και αυτό την ώρα που τα επιτόκια στον τραπεζικό δανεισμό αυξάνονται κατακόρυφα». Μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία είπε πως «αν μια μικρή επιχείρηση σήμερα καταφέρει να πάρει ένα δάνειο από την τράπεζα -αν το καταφέρει- θα έχει ένα επιτόκιο της τάξης του 7,5%, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία δανείζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει ένα επιτόκιο 0,8%. Αυτός είναι ο σχεδιασμός αυτής της πολιτικής και δεν είναι ένα ατύχημα, είναι μια στρατηγική η οποία αντανακλάται σχεδόν σε όλους τους δείκτες. Από το 2019 και μετά αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες». Επίσης σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι «κινδυνεύουμε να εγγραφούν εν όλω ή εν μέρει εγγυήσεις του «ΗΡΑΚΛΗ» στο δημόσιο χρέος ανεξαρτήτως αν αυτές καταπέσουν ή όχι. Κινδυνεύουμε, λοιπόν, να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε απόλυτο νούμερο έως και 18,7 δισεκατομμύρια, ένα χρέος το οποίο σε απόλυτο νούμερο αυξάνεται διαρκώς».

Παράλληλα η Έφη Αχτσιόγλου εστίασε στους δείκτες του πληθωρισμού λέγοντας πως «ο ετήσιος πληθωρισμός 9,7% είναι εξαιρετικά υψηλός, επί 9 μήνες η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό, ενώ έχουμε υπερβεί το ένα έτος από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνει σημαντικά ο πληθωρισμός». Επίσης τόνισε ότι «ο πληθωρισμός 9,1% Οκτωβρίου 2022 μαρτυρά την αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου του 2021 που ήταν ήδη 3,4%».

Στα ζητήματα της ανάπτυξης σε σχέση με τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «στο Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση επιμένει σε μια λογική που δεν πατά στην πραγματικότητα» αφού «στον περυσινό προϋπολογισμό εκτιμούσε την απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε περισσότερο από 2 δισ. αλλά τελικά η πραγματική απορρόφηση δεν ξεπέρασε τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια». Πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη δεν στηρίζεται σε στιβαρά αναπτυξιακά θεμέλια. Όπως θα ήταν οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας», αντιθέτως είπε «έχουμε μια οικονομία που γίνεται ξανά εισαγωγική, με το εμπορικό έλλειμμα να εκτοξεύεται κατά το 1ο οκτάμηνο του 2022».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα