Προϋπολογισμός 2023: Σφυροκόπημα με το “καλημέρα” από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Προϋπολογισμός 2023: Σφυροκόπημα με το “καλημέρα” από σύσσωμη την αντιπολίτευση
Η Έφη Αχτσιόγλου eurokinissi

Τα αυξημένα φoρολογικά έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας κατήγγειλαν Αχτσιόγλου, Σκανδαλίδης, Καραθανασόπουλος.

To… πρώτο σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός του 2023 που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση στην επιτροπή θα διαρκέσει έως τις 25 Δεκεμβρίου ενώ η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του να έχει οριστεί για τα μεσάνυχτα της 17 Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο παριστάμενος εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, επιχείρησε να παρουσιάσει ως αισιόδοξη την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αμφισβήτησαν ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα. Κυρίως το επιχείρημα ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται οφείλεται στην ανάπτυξη, αντιτείνοντας ότι αιτία τους είναι η ακρίβεια την οποία αξιοποιεί η κυβέρνηση για να εισπράττει φουσκωμένο ΦΠΑ και έμμεσους φόρους.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι σύντομα θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε «η εκτίμησή μου είναι ότι η ενεργειακή κρίση θα τελειώσει συντομότερα απ’ ότι πιστεύουμε όπως και ο πόλεμος. Η Ευρώπη και η Δύση έχει αντιδράσει και διαχειρίζεται κρίση αποτελεσματικότερα. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στα επόμενα χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση είναι πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής και πιστεύω ότι θα το αποφασίσει αυτό ο ελληνικός λαός».

Στον αντίποδα όμως ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταψηφίζει έναν προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών, έναν προϋπολογισμό που ευτυχώς όμως θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται. Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου. Πρόσθεσε ότι «τα φορολογικά έσοδα γενικώς το 2022 είναι αυξημένα κατά 6,7 δισ. Ιδίως όμως τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 62% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων». Εκτίμησε έτσι ως λανθασμένη την κυβερνητική θέση πως η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη είναι 5,6%, η εκτίμηση για κατανάλωση 7,2%, ενώ  η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ  είναι πολλαπλάσια, είναι 23,8%.Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν προέρχεται από την αύξηση της κατανάλωσης αλλά από τις αυξημένες τιμές».

Σφοδρή κριτική και από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζοντας και τον 4ο Προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζει με τη ψήφο του ολόκληρη τη βαθιά συντηρητική λογική της διακυβέρνησης και προβλέπουμε ότι το στρεβλωτικό για τη Δημοκρατία μας μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη  που καταδικάζει τη χώρα σε μια «ανάπτυξη της υπανάπτυξης», θα αποδοκιμαστεί  και από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στις επερχόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν». Σημείωσε ότι με τις προβλέψεις του γίνονται «οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.Κοιτάξτε στα μάτια αυτούς τους  ανθρώπους και πέστε τους ότι  όλα πάνε καλά και πρέπει να νοιώθουν ότι ευημερούν γιατί παίρνουν μέρισμα από την ανάπτυξη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πώς καταγράφεται «αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δις σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και οριακών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Εξ’ αυτού προκύπτει πως συνολικά τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να καταβάλλουν 3,2 δις ευρώ ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία των άμεσων και έμμεσων φόρων». Καταλόγισε επίσης «πάγωμα των δαπανών για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στα – υπό κατάρρευση – νοσοκομεία. Πάγωμα και στα κονδύλια για την Παιδεία, και σε κάθε περίπτωση προβλέπει αναντίστοιχους πόρους την ώρα που οι ανάγκες σε αυτούς τους τομείς είναι τεράστιες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα