Τσίπρας: Απέρριψε την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Μέτωπο συμπαράστασης στην Κύπρο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση. Απέρριψε την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα

Την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου για την εκδήλωση ενός κύματος συμπαράστασης στην Κύπρο και παράλληλα την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου, ο δε Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος και επέστρεψε σήμερα, επέκρινε με σφοδρότητα τις αποφάσεις της ΕΕ και τη σταση της ελληνική κυβέρνησης.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε στις δηλώσεις του την γεωπολιτική πτυχή των αποφάσεων για την Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη αντίστασης στις αποφάσεις του Eurorgoup (Ευρωομάδα), χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρή γλώσσα, καθώς, όπως είπε, οι μισοί στην ΕΕ είναι γκάνγκστερ κι οι άλλοι μισοί υποταγμένοι και φοβισμένοι.

Στην ερώτηση ποιά είναι η γεωπολιτική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση αυτή, ο Αλέξης Τσίρπας δήλωσε ότι δεν θέλουμε να επιλέξουμε προστάτες , θεωρουμε ότι μιά χώρα υποταγμένη και κατεστραμένη έχει διπλή ζημιά, όχι μόνο την προφανή, αλλά και την υποβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης. Με την κρίση, σημείωσε, εξαντλείται και η δυνατότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, η δε γεωπολιτική θέση της χώρας μας και της Κύπρου, είναι όχημα, αν την αξιοποιήσουμε, για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να διαπραγματευθύμε ως κυρίαρχες χώρες τη θέση μας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε κυρίως στη Γερμανία, για την προπαγάνδα περί «πλυντηρίου» στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο σήμερα ισχύει το καθεστώς, που προϋπήρχε της ένταξής στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και φέρει την υπογραφή και του κ. Σόιμπλε. Και αναφέρθηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπου ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και, ως εκ τούτου, έκανε λόγο για ύβρι και υποκρισία να χρησιμοποιούν την ίδια προπαγάνδα και Ελληνες πολιτικοί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο κίνδυνος από ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup θα απειλήσει πολλες χώρες. Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ.Δραγασάκης έθεσαν επιτακτικά το ερώτημα τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζει την απόφαση του Eurogroup, αν θα φορολογήσουν τις καταθέσεις, σε περίπτωση που απαιτηθούν πόροι το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ότι μετά το «όχι» της Κυπριακής Βουλής, δεν βρήκαν να πούν ούτε λέξη υποστήριξης στον κυπριακό λαό, ο οποίος δέχεται μιά πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών. Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, αλλά και τους δύο αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για ευθυγράμμιση με τον Β. Σόιμπλε.

Είναι ντροπή και όνειδος, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι αν κουρευτούν οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι πιθανόν να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα.

Πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η απόφαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου διατηρεί τη θέση της ιστορικής απόφασης, καθώς, όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης παραμένουν, παρατήρησε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, σημείωσε ότι δεν υποτιμά τη δυσκολία της κατάστασης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάμειξη της Ρωσίας, αφού, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «τούτη την ώρα αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ ως αδέλφια και είμαστε στο πλευρό τους».

Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι κι εμείς εδώ στην Ελλάδα και οι Ελληνες της Κύπρου, δεν παραδινόμαστε αμαχητί, διαχωρίζοντας, όμως, από το πλαίσιο αυτό, την πολιτική της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ειδικότερα ότι το «εμείς» του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, ενώ όταν ο Γιάννης Στουρνάρας λέει «εμείς» παραπέμπει στον κ. Σόιμπλε, στην Τρόικα, στο Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Bουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης που βρέθηκε στην Κύπρο το προηγούμενο διήμερο επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, δήλωσε ότι οι ελληνοκύπριοι «πέτυχαν ήδη μιά νίκη, αλλά ο πόλεμος θα είναι σκληρός». Η λύση που αναζητείται, πρόσθεσε, είναι εκτός Τρόικας και εντός ευρώ.

Ο κ. Δραγασάκης εξήρε το υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου που εξελίσσεται στην Κύπρο, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και τόνισε ότι ήδη δρολογείται ένα νεο οικονομικό μοντέλο για τo νησί, εξέφρασε, όμως, την ευχή και την ελπίδα, αυτό το νέο μοντέλο να επικρατήσει με ομαλό τρόπο και όχι με βίαιο, που θα έχει δραματικές συνέπειες, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Μεταφέροντας στους συνομιλητές του στηνΛευκωσία τις εμπειρίες από την ελληνική κρίση, ο Γιάννης Δραγασάκης τους υπογράμμισε την ανάγκη, η Κύπρος να αποφύγει πάση θυσία,την παγίδευσή της στο τρίγωνο, λιτότητα, ύφεση, χρέος, σημειώνοντας ότι αν το αποφύγουν θα μπορέσουν να έχουν μιά βιώσιμη λύση. Αν όχι, τότε κάθε λύση, δεν θα είναι βιώσιμη, είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λύση, η Κύπρος να μην χάσει τον εθνικό έλεγχο των φυσικών της πόρων και επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφασίσει δημοκρατικά ο λαός για τη λύση που θα επιλέξει.

Σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ο Γιάννης Δραγασάκης, μεταφέροντας το κλίμα των συζητήσεών του στην Κύπρο, είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν πόροι με «λαϊκό ομόλογο» κι άλλες πηγές, για να χρηματοδοτηθούν δράσεις μέχρι την μετάβαση στο νέο μοντέλο, ενώ σημείωσε ότι μιά ριζική λύση απαιτεί σύμπραξη της Κύπρου, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η πρόταση μομφής

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ακολουθεί τη δική του πολιτική, καθώς η χώρα έχει πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη. Ο κ. Στουρνάρας, πρόθεσε, δεν λειτουργεί κατά βούληση, αλλά ακολουθεί ένα σχεδιασμό. Αν τίθεται θέμα επάρκειας του κ. Στουρνάρα, σημείωσε ο κ.Τσίπρας, δεν αφορά τον ίδιο, αλλά την κυβέρνηση, την οποία πρέπει να κρίνει συνολικά ο λαός. Κι ο λαός ξέρει, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση στερείται στοιχειώδους αξιοπιστίας για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Είναι ντροπή η Ελλάδα να παίρνει μέρος στους εκβιασμούς εναντίον της Κύπρου

Έκτακτη σύγκληση της Βουλής με θέμα την Κύπρο ζητά ο Α. Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: "Περήφανο το 'όχι' της κυπριακής Βουλής"

SHARE:

24Media Network