Τσίπρας από Μάλτα: Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες

Τσίπρας από Μάλτα: Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες
Ο Αλέξης Τσίπρας στην 6η Σύνοδο χωρών του Νότου που διεξάγεται στη Μάλτα

Ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των χωρών του νότου, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι τουρκική προκλητικότητα αποτελεί ευρωτουρκικό πρόβλημα και όχι ένα θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναλυτικά όσα αναφέρει η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Μάλτα. Κατά την 7η Σύνοδο των ηγετών των χωρών του νότου ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι “η ΕΕ πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της. Βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν το σέβεται θα αντιμετωπίζει συνέπειες” και υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία πως η Ευρώπη έχει έναν ισχυρό ρόλο να διαδραματίσει δίνοντας σαφή μηνύματα. 

Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον Νίκο Αναστασιάδη και συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας “δεν αποτελούν διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι διμερή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην 6η Σύνοδο χωρών του Νότου που διεξάγεται στη Μάλτα

 

Θύμισε επίσης ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα παίρνει χαρακτήρα μονιμότητας και αποδεικνύει ότι “οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν κοινά συμφέροντα και εμπειρίες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην 6η Σύνοδο χωρών του Νότου που διεξάγεται στη Μάλτα

Νίκος Αναστασιάδης

Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενημέρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τζουζέπε Κόντε

Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πέδρο Σάντσεθ

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η Διακήρυξη

Σημειώνεται ότι η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαιώνει καταρχήν τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια και υπογραμμίζει με σαφή τρόπο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μάλιστα οι 7 καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης γίνεται αναφορά για μια κοινωνική Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή και την μεταρρύθμιση Ευρωζώνης.

1. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Μάλτας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συνήλθαμε στη Βαλέτα για την έκτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

2. Μετά την τελευταία διάσκεψη κορυφής στη Λευκωσία, στην άτυπη διάσκεψη κορυφής του Sibiu της 9ης Μαΐου 2019 και στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 28ης Μαΐου 2019, είμαστε ακλόνητοι με την πεποίθηση ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, σε ένα ολοένα και πιο προκλητικό παγκόσμιο τοπίο. Συνεπώς, είμαστε αφοσιωμένοι στο να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε τις δέκα δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη Δήλωση του Sibiu. Επαναλαμβάνουμε επίσης την πεποίθησή μας και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις αρχές και τις κοινές αξίες, όπως το κράτος δικαίου, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη που στηρίζουν την ΕΕ. Αυτές οι αξίες πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζονται στη Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024.

3. Υπογραμμίζουμε την έκκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ηγεσία της ΕΕ να αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες μας για μια ισχυρή ΕΕ και μια δίκαιη ισορροπία όσον αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος των χωρών, το φύλο και την πολιτική συνύπαρξη. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να αντικατοπτρίζει τόσο το πνεύμα των Συνθηκών όσο και τη νεωτερικότητα και την ένταξη της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε ότι σύμφωνα με τις Συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει πλήρως το ρόλο του στους επερχόμενους θεσμικούς διορισμούς.

4. Υπενθυμίζουμε τα συμπεράσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του άρθρου 50 σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε για την ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εντατικοποιούμε επίσης τις εργασίες μας για την ετοιμότητα και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά αποτελέσματα.

5. Κατά τον καθορισμό των κοινών μας στόχων στην επόμενη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων στις προσδοκίες και τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών. Πρέπει να προωθήσουμε τη σύγκλιση και τη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας πιο ανταγωνιστικής, κοινωνικά περιεκτικής και βιώσιμης Ευρώπης προσαρμοσμένης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της δημογραφίας και της ψηφιοποίησης. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα. να είμαστε πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί στην προβολή των κοινών μας αξιών και στην προώθηση των συμφερόντων μας. διατηρώντας παράλληλα ισχυρή ηγεσία και δεσμεύοντας τους εταίρους για την ενίσχυση της πολυμερούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

6. Η Ένωση πρέπει να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας για τους πολίτες της, σύμφωνα με το επίπεδο φιλοδοξίας της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ. Χαιρετίζουμε την πρόοδο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να είναι πάροχος ασφάλειας, της στρατηγικής της αυτονομίας και της ικανότητάς της να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία των πρωτοβουλιών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αναγνωρίζουμε τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την προτεινόμενη ευρωπαϊκή ειρηνευτική διευκόλυνση εκτός προϋπολογισμού και τις δομές διοίκησης και ελέγχου της ΕΕ που λειτουργούν ταχέως.

7. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 πρέπει να παράσχει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες μας ως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της ΕΕ και τη χρηματοδότηση των πολιτικών προτεραιοτήτων. Με την επιφύλαξη της ποιότητας του αποτελέσματος, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό το 2019 και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις προσπάθειές της. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικές με σαφή παραδοτέα που θα τονώσουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία. και να ενισχύσουν τη σύγκλιση και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προωθώντας την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ενώ συμφωνούμε στην ανάγκη αντιμετώπισης τόσο νέων όσο και πιεστικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε τον ουσιαστικό ρόλο των δύο κύριων επενδυτικών πολιτικών, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής, με αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία και συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη της ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, το ΠΔΠ πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Όλες οι εκπτώσεις πρέπει να καταργηθούν έως το 2021.

8. Η ζώνη του ευρώ είναι σήμερα πιο ανθεκτική και καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση των κραδασμών. Παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην πρόοδο στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου 2018. Θα εργαστούμε μαζί για να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της ΟΝΕ στην οικονομική με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εφαρμογής ενός πλήρους ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων και της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς. Η επίτευξη πραγματικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο απώτερος στόχος μιας αποτελεσματικής ΟΝΕ. Η δημιουργία ενός δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε μια λειτουργία σταθεροποίησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα συμβάλει τελικά στην καλύτερη λειτουργία της ΕΕ. Η λειτουργία σταθεροποίησης θα μπορούσε να στοχεύσει στην επένδυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε πώς να βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ για να διασφαλίσουμε την ευημερία όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

9. Μια δίκαιη ΕΕ είναι αυτή που θέτει την κοινωνική της ατζέντα στην πρώτη γραμμή. Χαιρετίζουμε τον Ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και ζητούμε την εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική της διάσταση, να ενδυναμώσει και να προστατεύσει τους πολίτες, κυρίως μέσω της ισότητας ευκαιριών και της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, των δίκαιων συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής προστασίας και ένταξης. Η ενίσχυση των κοινών εργαλείων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων πρέπει να είναι υψηλή στην ατζέντα της ΕΕ. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε περαιτέρω την ισότητα των φύλων, μεταξύ άλλων μέσω μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την ισότητα των φύλων. Καλούμε την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στα δικαιώματα LGBTIQ, αξιοποιώντας τις προτάσεις στο κοινό μη έγγραφο για το μέλλον του καταλόγου των ενεργειών LGBTIQ που υπέγραψαν 19 κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2018.

10. Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επιπτώσεις της επιτάχυνσης της αλλαγής του κλίματος στη λεκάνη της Μεσογείου και να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες για τη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2050, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές ιδιαιτερότητες και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στην υποβολή μιας φιλόδοξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής και στην ενημέρωση του NDC μέχρι το 2020. ανησυχούν για τον πολλαπλασιασμό της πλαστικής ρύπανσης και την επίδραση που έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και πέραν αυτού. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την έγκριση οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης που θα συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της συνεχούς στήριξης της ΕΕ για διεθνή δράση για την προώθηση της διατήρησης και της αειφόρου χρήσης των ωκεανών και των πόρων τους για την ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ρόλο της ΕΕ ως κορυφαίου παγκόσμιου παράγοντα στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των SDG. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αυτόν τον ηγετικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

11. Μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ στο σύνολό της. Στο πλαίσιο ποικίλων και πολυδιάστατων προκλήσεων σε κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ασφάλεια και περιβαλλοντική διάσταση, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτήν, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην περιοχή. Για το σκοπό αυτό, στρατηγική προτεραιότητα είναι η προώθηση μιας ανανεωμένης και επιχειρησιακής εταιρικής σχέσης με τις νότιες γειτονικές χώρες, με βάση τα συγκλίνοντα συμφέροντα στην περιοχή, την προώθηση του διαλόγου και τη μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, μεταξύ άλλων μέσω του έργου της Ένωσης για τη Μεσόγειο. όλες τις πολυμερείς προσπάθειες που συμβάλλουν σε μια θετική πανευρωπαϊκή ατζέντα που βασίζεται στην ανθρώπινη και αειφόρο ανάπτυξη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις στο πνεύμα της συνιδιοκτησίας και την επίτευξη κερδοφόρων λύσεων. Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να συντονίσουμε καλύτερα, προκειμένου να αυξήσουμε την πολιτική προβολή και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο αυτού του μοναδικού ρόλου ως πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συμμετοχής στην πολιτική γειτονίας της ΕΕ.

Προσβλέπουμε επίσης στο επερχόμενο Sommet des Deux Rives που θα διεξαχθεί στη Μασσαλία στις 23-24 Ιουνίου 2019 και χαιρετίζουμε τη θετική ορμή που δημιουργείται από την πρωτοβουλία αυτή.

Υπενθυμίζουμε ότι η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, συμβάλλοντας στην αύξηση της τρομοκρατικής απειλής. Καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν αμέσως μια κατάπαυση του πυρός και να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να εξασφαλίσουν πλήρη και ολοκληρωμένη παύση των εχθροπραξιών. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση και παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις και να επαναλάβουν τον πολιτικό διάλογο που διευκολύνει το ΟΗΕ. Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύχθηκαν μέσω των προγραμμάτων τριμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, της ΕγΜ και του διαλόγου 5 + 5, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής και στην ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών μας για την προώθηση της ειρήνης, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία.

12. Μια ευημερούσα Αφρική είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Υποστηρίζουμε πλήρως τη Συμμαχία ΕΕ-Αφρικής ως έναν τρόπο ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης. Δεσμευόμαστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του εξωτερικού επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ να συμβάλει στον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό της Αφρικής, ιδίως μέσω της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και της χειραφέτησης των γυναικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη δημιουργία της αφρικανικής ηπειρωτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Χαιρετίζουμε την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους αφρικανούς εταίρους μας για τη διαχείριση κρίσεων και την πρόληψη συγκρούσεων, ιδίως στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής. Γνωρίζουμε επίσης ότι η σταθερότητα δεν αξιοποιείται μόνο μέσω των μέσων άμυνας και ασφάλειας, αλλά και μέσω δέσμευσης για βιώσιμες επενδύσεις και οικονομική συνεργασία. Υποστηρίζουμε επίσης τη Συμμαχία ΕΕ-Αφρικής για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εξωτερικών Επενδύσεων και τη σωρευτική συμβολή της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και αναμένουμε τη σύναψη νέων συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού-ΕΕ, οι οποίες διαδέχθηκαν τη συμφωνία του Κοτονού. Έχουν ήδη ληφθεί θετικά βήματα με την υπογραφή αρκετών συμφωνιών που αφορούν την παροχή στενότερων εμπορικών σχέσεων, επενδυτικών σχεδίων, χρηματοδότησης σε διάφορους τομείς και διάφορων χρηματοοικονομικών πράξεων.

13. Γνωρίζουμε επίσης ότι η σταθερότητα δεν αξιοποιείται μόνο μέσω των μέσων άμυνας και ασφάλειας αλλά και μέσω της δέσμευσης για βιώσιμες επενδύσεις και οικονομική συνεργασία. Χαιρετίζουμε την 1η συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Ιανουαρίου 2019 στις Βρυξέλλες. Ήταν μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός της υλοποίησης των αποτελεσμάτων της 5ης συνόδου κορυφής ΕΕ-ΕΕ (Abidjan, 29-30 Νοεμβρίου 2017), η οποία σηματοδότησε ένα ορόσημο στην αναμόρφωση της εταιρικής σχέσης σε μια ακόμη ισχυρότερη, αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση μεταξύ ισότιμων, σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

14. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ανάγκη ενίσχυσης της στο πλαίσιο του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, φιλόδοξων πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον, ψηφιοποίησης και προστατευτικών ή στρεβλωτικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποστηρίζουμε τα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019, παραμένουμε δεσμευμένοι να προσαρμόσουμε το ευρωπαϊκό μας πλαίσιο ανταγωνισμού στις νέες τεχνολογικές και παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά. Συμφωνούμε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και τη διευκόλυνση της υλοποίησης σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσους όρους ανταγωνισμού, καθώς και ρυθμιστικό πλαίσιο και πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που ευνοούν καινοτομία. Πιστεύουμε ότι οι επικαιροποιήσεις των κανονισμών μας περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη την παγκόσμια ανταγωνιστική θέση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, συνεχίζοντας παράλληλα να προστατεύουν την ενιαία αγορά και τους ευρωπαίους καταναλωτές. Περιμένουμε με ανυπομονησία την έκθεση της Επιτροπής για τον προσδιορισμό του τρόπου κάλυψης των κενών στο δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της κρατικής ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των κρατικών ενισχύσεων στην ενιαία αγορά. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διαφυλάσσει τα συμφέροντά της ενόψει των αθέμιτων πρακτικών τρίτων χωρών, αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα εμπορικής άμυνας και τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και εξασφαλίζοντας αποτελεσματική αμοιβαιότητα για τις δημόσιες συμβάσεις με τρίτες χώρες. Ζητούμε την επείγουσα επανάληψη των συζητήσεων για το διεθνές μέσο προμηθειών της ΕΕ.

15. Τα κράτη της Νότιας Μεσογείου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονες μεταναστευτικές πιέσεις, αν και έχουν σημειωθεί πρόοδοι. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας συνολικής προσέγγισης για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών για τη νόμιμη μετανάστευση, του βελτιωμένου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της ενισχυμένης εξωτερικής δράσης και ενός αναθεωρημένου και εναρμονισμένου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που θα εγγυάται την αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης επιβάρυνσης μεταξύ των κρατών μελών. Πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για τη διάσπαση του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων, με στόχο την αποτροπή τραγικών ζημιών. Διατηρούμε επίσης τη δέσμευσή μας για περαιτέρω συνεργασία με τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και τις επανεισδοχές. Τελικά, οι προκλήσεις της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής που θα χρηματοδοτείται κατάλληλα στο επόμενο ΠΔΠ. Όλα τα σκάφη που αλιεύουν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της ακτοφυλακής της Λιβύης. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες για τις εσωτερικές πτυχές (όπως η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου και η προστασία του Σένγκεν), συγκεκριμένα μέσω της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με την ταχεία έγκριση όλων των νομοθετικών προτάσεων με σκοπό τη δημιουργία ένα νομοθετικό πλαίσιο βασισμένο στην κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη ως θέμα προτεραιότητας για την επόμενη Επιτροπή. Μαζί συνεχίζουμε να αναζητούμε μόνιμες και προβλέψιμες λύσεις, οι οποίες είναι πλέον επείγουσες.

16. Οι τρίτες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αναχώρησης των μεταναστών που εισέρχονται ακανόνιστα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη πρόκληση. Η ΕΕ πρέπει να τους παράσχει ένα μακροπρόθεσμο, προβλέψιμο και σταθερό πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής σύνδεσης.

Χαιρετίζουμε την εφαρμογή από το Μαρόκο μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, των μέτρων ενσωμάτωσης και της διαχείρισης των συνοριακών ροών. Το προσεχές Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Μαρόκου πρέπει να επιδείξει τη δέσμευση της ΕΕ με το Μαρόκο και, συνεπώς, να εντείνει τη συνεργασία της μέσω μιας νέας συνολικής εταιρικής σχέσης. Επικροτούμε επίσης την ενισχυμένη συνεργασία άλλων μεσογειακών τρίτων χωρών, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Αλγερία, στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαλόγων μετανάστευσης και κινητικότητας με την ΕΕ.

17. Επιδοκιμάζουμε τις σημαντικές προσπάθειες των χωρών που φιλοξενούν και αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των συριακών προσφύγων, κυρίως της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Η συνεχιζόμενη και αμερόληπτη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία μειώνει τις παράνομες και επικίνδυνες διαβάσεις και σώζει ζωές στο Αιγαίο, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και παραμένει ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας σε θέματα ΔΕΥ έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένουν ουσιώδεις. Αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε το Ταμείο Εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αφρική, υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη για επαρκείς πόρους για δραστηριότητες που συνδέονται με τη μετανάστευση στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για το 2021-2027.

18. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Αποστολής Καλών Γραμμών των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ψηφίσματα και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ, τις αξίες και τις αρχές. Η λύση πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα παρέμβασης και στρατιωτική παρουσία ξένων στρατευμάτων. Από την άποψη αυτή, αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει απτή δέσμευση για μια συνολική διευθέτηση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ύψιστης σημασίας η ΕΕ να εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη τους και στην προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου η διευθέτηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.

19. Υπενθυμίζοντας την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία εκθέτει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου του 2018, αναγνωρίζουμε αυτή την ιστορική σημασία της συμφωνίας Πρεσπών και τονίζουμε τη σημασία της εφαρμογής της, επωφεληθείτε από την ευρύτερη περιοχή μας.

20. Θα εργαστούμε για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επαναβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευσή μας για την ολοκλήρωση της Ενεργειακής μας Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά σε ένα πλήρως ενοποιημένο και διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμβάλλοντας έτσι στη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, των προμηθευτών και των διαδρομών για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού , την αειφορία και την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας για όλους. Αυτός ο στρατηγικός στόχος πρέπει να τύχει επαρκούς οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

21. Υπενθυμίζουμε τη στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης και την έκκλησή της για μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, των διαδρομών και των προμηθευτών ενέργειας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη συνεχή συμμετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι η περιοχή της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό διάδρομο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποδομών όπως η El Med (διασύνδεση Ιταλίας-Τυνησίας) και τα έργα που εξετάζονται, όπως ο EastMed Pipeline. Αυτό δημιουργεί ζήτηση για καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών, των μεσογειακών και των ατλαντικών περιοχών. Παραμένουμε δεσμευμένοι για μια λειτουργική εσωτερική αγορά ενέργειας – προϋπόθεση της οποίας είναι ένα καλά συνδεδεμένο ενεργειακό δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να διασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα παραμείνει απομονωμένο από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ.

22. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους μέσα στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν τις παράνομες συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές ή δυνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενεργή σε αυτό το θέμα και, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

23. Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο.

24. Αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις των νησιών της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη υποστήριξης εξατομικευμένων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου που ζητούσαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ και τη δήλωση της Βαλέτας για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ, με προοπτική ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την αναπαραγωγή και κλιμακωτά έργα με χρηματοδότηση. Επιδιώκουμε επίσης να προωθήσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων, κυρίως τη χρήση ΥΦΑ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη ναυτιλία για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων αυτών των τομέων.

25. Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε σε μια Ένωση που μπορεί να προσφέρει καλύτερη κρίση και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης στους πολίτες της. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ταχεία εφαρμογή ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (RescEU), ο οποίος θα παρέχει στα κράτη μέλη τα μέσα αντιμετώπισης των καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

26. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και για να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρει μια σταθερή βάση για μια πιο αυτόνομη ΕΕ σε ένα διεπιστημονικό παγκόσμιο περιβάλλον. Από αυτή την άποψη, εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην περαιτέρω συνεργασία στον ψηφιακό τομέα στην περιοχή της νότιας Μεσογείου. Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στις δεσμεύσεις και τις φιλοδοξίες της Υπουργικής Διακήρυξης για τις Τεχνολογίες Κατανεμημένων Λογιστών στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι Κατανεμημένες Λογιστικές Ledger μαζί με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Ίντερνετ των πραγμάτων, θα βοηθήσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το ψηφιακό οικοσύστημα μας και να το επεκτείνουμε. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε πιο βαθιά τα συγκεκριμένα διασυνοριακά έργα.

27. Διατηρούμε το όραμα μιας περιοχής της Νότιας Μεσογείου που εκπληρώνει το αναξιοποίητο δυναμικό της και γίνεται μια εστία για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών. Πιστεύουμε ότι η πολυμορφία και η γεωγραφική μας εγγύτητα προσφέρονται για την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών σε πολίτες όπως τομείς της υγείας, της κινητικότητας, της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, των συνδεδεμένων αυτοκινήτων και της αυτόνομης οδήγησης. Θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε τη Νότια Μεσόγειο την κορυφαία ευρωπαϊκή περιοχή για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, διατηρώντας ταυτόχρονα τις δεοντολογικές αρχές και δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες σύνδεσης για ένα τέτοιο όραμα ικανοποιούνται επαρκώς.

28. Επαναβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την εμβάθυνση της τομεακής μας συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως υπολογισμοί υψηλών επιδόσεων, κατανεμημένες τεχνολογίες βιβλίου, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική. Από την άποψη αυτή, βλέπουμε με θετικό φως την πρώτη υπουργική διάσκεψη για τις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Μεσόγειο που θα διεξαχθεί στη Μάλτα το 2019 ως μοντέλο στο οποίο, ως χώρες της Νότιας Ευρώπης, μπορούμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας σε σημαντικούς στρατηγικούς τομείς όχι μόνο αλλά και με την υπόλοιπη Μεσογειακή περιοχή.

29. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να δράσουμε συντονισμένα σε όλα τα επίπεδα για να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτής της δήλωσης και συμφωνούμε να διεξαγάγουμε την επόμενη σύνοδο κορυφής στη Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα