Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας

Σειρά επαφών του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Τι δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η έναρξη της οποίας καθυστέρησε εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ ακυρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ποροσένκο παραμένει στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

O πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή".

Πρόταση Κάμερον για παροχή τεχνογνωσίας

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών πριν από την έναρξη της Συνόδου. Αρχικά είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ενώ είδε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Κάμερον, και την πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Σαρλ Μισέλ: Ζητούμενο η ανάπτυξη

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε το Βέλγιο για την εποικοδομητική συζήτηση και κατανόησε που έδειξε στις ελληνικές θέσεις, τόνισε ότι "είμαστε κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει διαφορές, να βρίσκει λύση με σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, όμως και στους κανόνες που τη διέπουν".

"Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση στα ελλείμματα, αλλά διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, ήρθε η ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες δεν είχαν πολιτική βούληση να πολεμήσουν το πελατειακό σύστημα, τη φοροδιαφυγή. Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη να επαναφέρει στην ατζέντα της τη ανάπτυξη. Η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη για ένα κοινό μέλλον", τόνισε και προσέθεσε "είμαστε συνομήλικοι άρα έχουμε πολλά κοινά. Μέσα από το διάλογο, και τη συνεργασία θα γεφυρώσουμε τις διαφορές ώστε να οικοδομήσουμε το μέλλον στους λαούς και στην Ευρώπη, για να αφήσει πίσω της τη κρίση".

Από τη πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση. "Για το Βέλγιο, η Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας, ζητούμενο η ανάπτυξη, καλύτερος εγγυητής της κοινωνικής ασφάλειας. Είναι εξίσου σημαντικό να διορθώσουμε τα προβλήματα το δημοσιονομικό χρέος, τα ελλείμματα και να προωθήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο διάλογος στην Ευρώπη είναι σημαντικός για το μέλλον της Ελλάδας και συμφωνήσαμε σήμερα να εργαστούμε με δημιουργικό πνεύμα για συνθήκες μια συμφωνία. Δεν πρέπει κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο, η κατάσταση είναι λεπτή και πρέπει να βρούμε μια συμφωνία", είπε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Eurogroup: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ. Ο Σόιμπλε έφυγε πιστεύοντας ότι υπάρχει!

Eurogroup: Το παρασκήνιο και οι συμμαχίες που χαράχθηκαν

SHARE:

24Media Network