Νέο απεσταλμένο ΕΕ για το Κυπριακό θα ανακοινώσει η φον ντερ Λάιεν
Διαβάζεται σε 2'
Αισιοδοξία για το Κυπριακό εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ προανήγγειλε νέο ειδικό εκπρόσωπο.
- 13 Ιουλίου 2026 10:00
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε με ανάρτηση ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και την πρόθεσή της να ανακοινώσει τη Δευτέρα, νέο ειδικό εκπρόσωπο εκ μέρους της Επιτροπής για το Κυπριακό, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Ειδικότερα, στην ανάρτησή της, χθες, η φον ντερ Λάιεν αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Είχα μια καλή συνομιλία με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Μπορούμε να διακρίνουμε μια ανανεωμένη δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ. Η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί. Αναμένουμε εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια με όλη τη δέουσα βοήθεια και τα εργαλεία που διαθέτει.
Αύριο θα ορίσουμε τον ειδικό μας εκπρόσωπο για την Κύπρο ενόψει της εντατικοποίησης της εμπλοκής μας”.