Τσίπρας: Απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να μας απομονώσουν

Τσίπρας: Απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να μας απομονώσουν

"Δημιουργήθηκαν τείχη, απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη" είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι "επιτεύχθηκαν οι στόχοι που χαράχθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών" (vid)

“Είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρούμε λύση περιορισμού των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία” είπε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζοντας πως τελικά απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα.

“Η Σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση” υπογράμμισε και επεσήμανε πως η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός “τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά”. Ωστόσο όπως τόνισε χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη βήματα, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. “Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα