Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υποχώρησες στον Άδωνι για την ταυτότητα φύλου

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υποχώρησες στον Άδωνι για την ταυτότητα φύλου
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι παραχώρησε στον Αδ. Γεωργιάδη το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της ιδεολογίας της ΝΔ. Χαρακτήρισε «ώρα δικαίωσης» για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Οξύτατη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για υπαναχώρηση στο θέμα της ταυτότητας φύλου έπειτα από τις «ακροδεξιές» πιέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντας την ολική μεταστροφή της επίσημης θέσης της ΝΔ στην παρέμβαση του αντιπροέδρου της γαλάζιας παράταξης.

«Τι έγινε και άλλαξε θέση ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του καθώς τελικά τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου μέσω της κατάθεσης πρότασης νόμου. «Θα υποστηρίξετε το νομοσχέδιο ή θα στρίψετε δια της ισχυρής ακροδεξιάς πτέρυγας» διερωτήθηκε μάλιστα απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ. «Αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε, μάλιστα, τον ανασχηματισμό στο επιτελείο της ΝΔ λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας από τον κ. Γεωργιάδη για να χρυσώσει το χάπι από την μεταστροφή της ΝΔ στο θέμα της ταυτότητας φύλου. «Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας» είπε. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «φιλελεύθερο αλα καρτ» τον κ. Γεωργιάδη. «Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε» τόνισε ο πρωθυπουργό.

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις αλλά επιλέξαμε το δρόμο των δικαιωμάτων

Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε όμως τη στάση της ΝΔ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά αύριο στη Βουλή. Ο κ. Τσιπρας χρησιμοποίησε, πάντως, πολύ ήπιους τόνους απέναντι στην Εκκλησία σημειώνοντας ότι σέβεται τις θέσεις της αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, επίσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «προοδευτική τομή» και «ώρα δικαιώσης» για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. «Σήμερα μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα. Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών» είπε και σημείωσε ότι καμία προοδευτική τομή δε γίνεται εύκολα. «Έρχεται όμως κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου. Η ώρα της δικαίωσης» τόνισε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Εύσημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη στάση της υπέρ των δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, ομως τη στάση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά δε ταυτίστηκε με τη ΝΔ. «Χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές» συμπλήρωσε.

Μήνυμα στους βουλευτές με στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε μάλιστα όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο μέσω των στίχων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. «Θέλω να θυμίσω εδώ σε όλους, καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κος Μητσοτάκης:

«Είστε υπέρ, ή κατά; Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι.

Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί. 

Το έχουμε σκεφτεί, ναι. 

Όλοι μας το έχουμε σκεφτεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα