Τσίπρας: Η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της με στέρεες συμμαχίες

Τσίπρας: Η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της με στέρεες συμμαχίες

"Καθοριστικό βήμα για την έξοδο από την πολυετή κρίση" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

"Η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της με στέρεες συμμαχίες. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση", ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Δόθηκε ένα σαφές βήμα σήμα προς τις αγορές", είπε ο πρωθυπουργός. "Ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή τις θυσίες δόθηκε ένα σήμα για το τέλος του προγράμματος σε ένα χρόνο από σήμερα. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να μην χαλαρώσουμε", είπε ο κ Τσίπρας, "ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, θα μεταφραστεί και στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης".

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "καταφέραμε να κρατηθούμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και βλέπουμε ότι όχι μόνο παραδοσιακοί σύμμαχοι μας στηρίζουν τις προσπάθειες μας", και συνέχισε: 'Εχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη στο τέλος του μήνα έχουμε μια ακόμα κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό και άρα νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα πέραν της χθεσινής θετικής εξέλιξης, ότι πατάμε ξανά στα πόδια μας κι έχουμε ισχυρές και σημαντικές συμμαχίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τον ελληνικό λαό πρωτίστως αλλά και τον ελληνισμό ευρύτερα".

"Είμαι εδώ παρών, στο πλαίσιο του ρόλου μου, και είναι υποχρέωσή μου να στηρίξω όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι το τέλος", τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων για οριστική έξοδο της χώρας από τη βαθιά κρίση- στην αρχή της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποδείχθηκε ότι η βασική αξιακή αρχή της αλληλεγγύης λειτουργεί, με όλα τα προβλήματα, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, και απευθυνόμενος στους λαούς της Ευρώπης που καλούνται στις κάλπες, όπως στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "αντέχουν για να στηρίξουν το ευρωπαϊκό όραμα, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού που επιβουλεύονται το όραμα της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης".

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστούμε ότι στηρίζεται στην οικονομική και νομισματική ένωση, δεν είναι μόνο νομισματική ένωση» και πρόσθεσε: «Αλλωστε, δεν νοείται πραγματική νομισματική ένωση και ισχυρό νόμισμα χωρίς οικονομική ένωση. Αρα, πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές ως προς τα εργαλεία που έχουμε και τα αρμόδια όργανα, ιδίως, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , για να μπορέσουν να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο».

"Δόθηκε το σήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από τις θυσίες, τις άδικες θυσίες του λαού μας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις", τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα κέρδη της Ελλάδας στη μάχη του Eurogroup

Κύκλος επαφών Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για Eurogroup - Κυπριακό

SHARE: