Τσίπρας: Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας

Τσίπρας: Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

"Άλλο εθνότητα και άλλο υπηκοότητα, σεβόμαστε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού", είπε ο πρωθυπουργός. "Η συμφωνία θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία" συμπλήρωσε και χαρακτήρισε "θλιβερή" τη στάση του Μητσοτάκη, ενώ για τον Πάνο Καμμένο σημείωσε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Τη συμφωνία για το Σκοπιανό υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε βέβαιος ότι θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία και πως δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο παρομοίασε με τον Ιβανόφ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία βιώσιμη συμφωνία (“Δεν θέλουμε γείτονες ταπεινωμένους, δεν είναι η συνθήκη των Βερσαλλιών”, είπε χαρακτηριστικά) από την οποία “παίρνουμε και δε δίνουμε” και η οποία αποκρούει τον αλυτρωτισμό και διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία μας.

“Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας, όχι το όνομα που προσδιορίζει τη γεωγραφία” είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η ίδια η συμφωνία προβλεπει πως πρώτα η ΠΓΔΜ θα την εγκρίνει με δημοψήφισμα και θα αλλάξει το Σύνταγμα της με πλειοψηφία 2/3 και μετά η ελληνική βουλή θα κληθεί να την κυρώσει.

Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει , δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί. “Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

Έδειξε ουσιαστικά προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ενώ όσον αφορά στη στάση του Πάνου Καμμένου δήλωσε βέβαιος ότι ο κυβερνητικός εταίρος δε θα διακινδυνεύσει ούτε σε μία πρόταση μομφής την πορεία της χώρας. Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης.

“Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού”, υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

Ανέφερε μάλιστα πως στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 είχε αναφερθεί σε λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όμως ο Καμμένος τότε δεν έδωσε σημασία γιατί προτεραιότητα ήταν η διαπραγμάτευση για τα μνημόνια. Επιπλέον είπε ότι πολλοι βουλευτές και άλλων κομμάτων ακόμη και της ΝΔ θα ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Προτιμότερο το αμετάφραστο όνομα

“Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν “Severna Makedonija”, εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο “Maκedonija”, ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το “Βόρεια Μακεδονία” στη γλώσσα κάθε χώρας.

“Δεν υπάρχει βόρεια και νότια Μακεδονία, αφήστε τα αυτά, υπάρχει το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας”, τόνισε. Το συνθημα με το οποιο θα συμφωνούσα είναι ότι η ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας είναι μία και είναι ελληνική και κατοχυρωνεται με αυτή τη συμφωνία, δήλωσε.

Δεν αναγνωρίζουμε μακεδονικό έθνος

“Αναγνωρίζεται πουθενά μακεδονικό έθνος;” διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει το θέμα της εθνικότητας. “Αλλο εθνότητα, άλλο υπηκοόητα και εθνικότητα” είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν παραγνωρίζεται το δικαίωμα λαών τρίτων χωρών στον αυτοπροσδιορισμό τους, διότι αυτό αντιτίθεται στις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ. “Εμείς δε θα τους πούμε Μακεδόνες ποτέ, αλλά Σλαβομακεδόνες” τόνισε και επανελαβε: “Δεν αναγνωρίσαμε έθνος μακεδονικό Αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει και δημιουργήσει. Επαναλαμβάνω δεν είναι ταπεινωτική συνθήκη Βερσαλλιών είναι μία συμφωνία”.

Ο Μητσοτάκης δεν πιστεύει αυτά που λέει

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του Μητσοτάκη, τον οποιο κατηγόρησε ότι είπε ακριβώς τα ίδια με την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, ενώ παρομόιασε και το Σαμαρά με τον Ιβάνοφ.

“Δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης τα πιστεύει αυτά που λέει τώρα” υποστήριξε, εκτιμωντας πως εάν ο πρόεδρος της ΝΔ κρατούσε μία έντιμη ως προς τις ιδέες του στάση θα αντιμετώπιζε έντονα εσωκομματικά προβλήματα.

Ως προς τις κατηγορίες ότι άργησε να δώσει τη συμφωνία στα κόμματα, είπε: “Πήρα χθες το Μητσοτάκη και μου είπε δώσε μου τη συμφωνία, δε θέλω να με ενημερώσεις, το ίδιο που είπε και ο Ιβανοφ στο Ζάεφ. Το χαρτί δεν το είχα εγώ, είχα τις σημειώσεις, είχα το draft γιατί όπως ξέρετε η συμφωνία έκλεισε τηλεφωνικά, επρεπε να τα στείλουμε στο Νιμιτς, να επικυρώσει ότι είναι ίδια, να κάνει και τις σημειώσεις του και αυτό κράτησε μερικές ώρες”.

Απέρριψε το αίτημα της ΝΔ να ζητήσει από τη Βουλή να του δώσει έγκριση για να υπογράψει τη συμφωνία με το Ζάεφ, υποστηρίζοντας: “Αυτό που κέρδισα στη διαπραγμάτευση με το Ζάεφ, δηλαδή ότι από την ελληνική βουλή η συμφωνία θα περάσει μετά την κύρωση από τα Σκόπια, να το δώσω στο Μητσοτάκη; Δε θα το περάσω από τη Βουλή τώρα, διότι η ακολουθία που προβλέπεται από τη συμφωνία είναι ρητή, σαφής και κερδήθηκε με διαπραγμάτευση για να κατοχυρωθεί η χώρα έναντι πιθανής απο την άλλη πλευρά αστοχίας”.

Ο Καραμανλής χειρίστηκε με ευθύνη το θέμα στο Βουκουρέστι

“Δε θα πω εγώ εάν τοποθετηθεί ο Καραμανλής, αλλά αλλά νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα αυτό και η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν στάση ευθύνης, ακόμη και εάν ο τρόπος που ακολούθως διαχειριστήκαμε μία ορθή στάση στο βουκουρέστι είχε προβλήματα, τα οποια τα αντιμετωπίσαμε και στο δικαστήριο της Χάγης” είπε ο κ.Τσίπρας ερωτηθείς για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

“Δεν τον έχω ενημερώσει, δεν έχουμε μιλήσει, όμως είμαι ανοιχτός να ενημερώσω οποιονδήποτε και κυρίως πρόσωπα που έχουν διατελέσει πρώην πρωθυπουργοί” πρόσθεσε.

Τι είπε για ΚΚΕ- Μικη Θεοδωράκη- Συλλαλητήρια- blame game

“Με ενοχλεί ως πρώην μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ ότι λέει για σπέρματα αλυτρωτισμού στο σύνθετο όνομα ή την ιθαγένεια. Ξεπερνά τα όρια για όσους έχουν διαβάσει Μαρξ και Λενιν. Η αυτοδιάθεση και το δικαίωμα των λαών στον αυτοπροσδιορισμό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση” είπε ο κ.Τσίπρας.

Οσον αφορά στη στάση του Μικη Θεοδωράκη, προτίμησε να σταθεί στο έργο του που αγαπαμε και όχι στις πολιτικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς.

Κάλεσε επίσης όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια να σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον: “Σέβομαι τις αντιδράσεις και το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, ξέρω ότι στα συλλαλητήρια συμμετείχαν και πολίτες με έντονη πατριωτική ευαισθησία, που νιώθουν τα χρόνια των μνημονίων την εθνική υπερηφάνεια να έχει πληγεί. Σε αυτούς θέλω να απευθυνθώ και να ρωτήσω ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον, να κλείσει ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί 26 χρόνια ή να μείνει ανοιχτό;”

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε και το αιωρούμενο αίτημα δημοψηφίσματος: “Δε θα έπρεπε να μιλάνε τα στελέχη της ΝΔ περί δημοψηφίσματος, γιατί πάντα ήταν αντίθετοι. Όμως είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς ένα δημοψήφισμα για το πως θα λέγονται οι γείτονες μας;”

Αναφέρθηκε τέλος και στην διπλωματική ανάγκη να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα για ένα ναυάγιο: “Υπάρχει και το λεγόμενο blame game έτσι δεν είναι; Δηλαδή να έχεις κάνει τα πάντα για λύση, αλλά εάν η λύση δεν έρθει εξαιτίας της άλλης πλευρας, η διεθνής κοινότητα θα στο αναγνωρίσει Είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό να έχεις εκτεθεί”.

Απαράδεκτη ενέργεια η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Για την Τουρκία ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.

Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε “απαράδεκτη ενέργεια” τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ποτέ δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν ότι θα γυρίσουν οι 8 Τούρκοι

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός είχε πει στον Ρ. Τ. Ερνοτγάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία”.

“‘Αρα λέει ψέματα;”, ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: “Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν”. Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση “γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ’ εμένα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;”. Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε “ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει”. Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

Μικρή σημασία αν θα είναι ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. “Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα