Τσίπρας: "Η σημερινή ΕΕ δεν έχει σχέση με την Ευρώπη της προόδου"

Alexis Tsipras, leader of the Greek left leaning party SYRIZA, gestures during a speech at the 4th Congress of the European Left Party, in Madrid, Spain, Saturday, Dec. 14, 2013. (AP Photo/Gabriel Pecot)
Alexis Tsipras, leader of the Greek left leaning party SYRIZA, gestures during a speech at the 4th Congress of the European Left Party, in Madrid, Spain, Saturday, Dec. 14, 2013. (AP Photo/Gabriel Pecot) EUROKINISSI

Ως "κρίσιμη πολιτική μάχη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την ηγεσία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας. Τι μήνυμα έστειλε από τη Μαδρίτη

Τη θέση ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν είναι μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση, αλλά μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης και της προοπτικής της για τους λαούς, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

«Η Ευρώπη και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και τα διλήμματα που έχει μπροστά της είναι υπαρξιακά και αφορούν την κοινωνική συνοχή, το μέλλον των λαών στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει ότι «η Ευρώπη που οικοδόμησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων της Λαϊκής Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων της αλληλεγγύης και της προόδου. Είναι μια Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων και την φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόνο, στους φτωχούς και τους αδύναμους. 'Αρα, οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση. Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης και της προοπτικής της για τους λαούς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να οργανώσει καμπάνια υποψηφιότητας για την προεδρία της Κομισιόν δεν έχει μόνο ένα συμβολικό, αλλά έχει και έναν ουσιαστικό χαρακτήρα», καθώς, όπως είπε, «θέλουμε να καταθέσουμε τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη της φτώχειας, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού που έχουν οικοδομήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις».

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης και έχει υποστεί τις συνέπειες μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας». Επισήμανε, όμως, ότι δεν θα επιδιώξει να είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά μόνο το Νότο της Ευρώπης ή ειδικότερα την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Όπως τόνισε, «θα είναι η εναλλακτική υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της Αριστεράς για όλη την Ευρώπη, διότι, κατά τη δική μας άποψη, οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί». «Διότι η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη που αφορά όλους τους λαούς είτε κατοικούν στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στη Δύση, είτε στην Ανατολή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιλογή Τσίπρα ως υποψηφίου για την ΕΕ με 84,1%

SHARE: