Τουσκ για μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα, θα εγκλωβιστείτε

Τουσκ για μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα, θα εγκλωβιστείτε

Ο πρωθυπουργός ζήτησε κυρώσεις από την ΕΕ κατά κρατών μελών που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε τους μετανάστες να μην έρχονται στην Ελλάδα, γιατί δε θα είναι πλέον χώρα transit

Μήνυμα αποφυγής μονομερών ενεργειών στη διαχείριση του προσφυγικού από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ πραγματοποιήθηκε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας τη Δευτέρα και στο πλαίσιο περιοδείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Βαλκάνια με τελικό σταθμό μετά την Αθήνα, την Άγκυρα όπου θα βρεθεί αύριο.

Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε πέντε θέσεις της Ελλάδας εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εκτός από τη λεκτική καταδίκη να υπάρξουν και κυρώσεις στις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες όπως το κλείσιμο συνόρων ή ο περιορισμός των ροών.

“Πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των κοινών κανόνων και συνέπειες σε όσους δεν τους τηρούν, αλλιώς πέραν της προσφυγικής κρίσης θα αντιμετωπίσουμε και κρίση συνοχής της ΕΕ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην μετεγκατάσταση προσφύγων αναλογικά στην ΕΕ και στην επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Ξεκαθάρισε επίσης: “Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δε θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή και εγκατάσταση ούτε περισσότερους ούτε λιγότερους από όσους της αναλογούν ανάλογα με πληθυσμό της”. Τόνισε όμως επίσης ότι η Ελλάδα δε θα θέσει σε κίνδυνο ζωές παιδιών και θα μείνει πιστή στις ανθρωπιστικές της αξίες.

Ο κ.Τουσκ επίσης υπογράμμισε το θέμα της επανεισδοχής στην Τουρκία την οποια θα επισκεφθεί αύριο, αλλά δεν έκανε αναφορά στο θέμα της μετεγκατάστασης σε ευρωπαικές χώρες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του προς όλους τους πιθανούς παράτυπους οικονομικούς μετανάστες.

“Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, μην ξοδέψετε τα λεφτά σας. Η Ελλάδα και οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δε θα είναι πλέον μία χώρα transit”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα- Τουσκ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε καταγγέλλοντας τις μονομερείς ενέργειες κρατών που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αλλά και την επιδεικτική άρνηση κρατών- μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Όπως είπε συζήτησαν με τον κ.Τουσκ την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Παρουσίασε στον κ.Τουσκ τις θέσεις της Ελλάδας εν όψει του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου της Δευτέρας:

Πρώτον, η Ελλάδα έχει αναλάβει ήδη βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, η ανταπόκριση μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αλλά και το καθήκον απέναντι στις αξίες και τον πολιτισμό μας. “Εμείς έτσι έχουμε μάθει όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώποις αδύναμους κυνηγημένους που χρειάζονται βοήθεια, ο πολιτισμός μας επιβάλλει να τους προστατέψουμε και όχι να ασκούμε βία. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός κάποιων άλλων στην Ενωση είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας αβοήθητος.

Δευτέρον, είπε ο κ.Τσίπρας, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δε μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Υπενθύμισε ότι βασική ιδρυτική αρχή της Ένωσης στη συνθήκη της Λισαβόνας είναι αυτή της αλληλεγγύης που σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών. Η Ελλάδα θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή από όλους η ευρωπαϊκή συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις για όλους που δε θα τη σεβαστούν, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι εφόσον με ευθύνη άλλων οι ροές στην Ειδομένη έχουν περιοριστεί, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση απευθειας σε ευρωπαϊκά κράτη. “Θα απαιτήσουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Τουρκία. Θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς ΕΕ για επιστροφή παράτυπων μεταναστών σε χώρες προέλευσης”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης: “Η Ελλάδα δε θα αφήσει κανένα αβοήθητο Θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής. Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δε θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή και εγκατάσταση ούτε περισσότερους ούτε λιγότερους από όσους της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της.”

Τρίτον, είπε ο κ.Τσίπρας, η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για υποδομές και πρόσληψη απαραίτητων στελεχών όσο και ανθρωπιστική βοήθεια . Ζήτησε να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα έρχεται με ταχείς ρυθμούς επί τη βάσει αξιολόγησης αναγκών που θα ορίζονται από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Τέταρτον, ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη και οι λογικές αποκλεισμού κρατών- μελών από συζητήσεις που τα αφορούν. Ζήτησε να απορριφθούν από όλους τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της, καθώς έχει ήδη κατασκευάσει τα hot spots, ταυτοποιεί κάθε πρόσφυγα, προχωρά εκατοντάδες επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκίακαι ταχύτατα κατασκευαζει κέντρα προσωρινής διαμονής πάνω και από δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

“Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόζουμε τη Σένγκεν και την ίδια στιγμή προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Συνεπώς δε θα πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας ζωές παιδιών”, τόνισε και σημείωσε ότι προσβλέπει στη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που θα σέβεται όμως τα δικαιώματα των κρατών

Ζήτησε να υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια της ΕΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας με την Τουρκία και για αυτό προσβλέπει θετικά στην έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας με την Τουρκία, αλλά και στην επίσκεψη του την Τρίτη στη Σμύρνη για το 4ο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί μία σημαντική συμφωνία για καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής.

Ο κ.Τούσκ από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο απο κάθε άλλη χώρα και επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στην προηγούμενη επίσκεψη του ότι το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δε θα δώσει λύση στην κρίση. “Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της ΕΕ και θα μείνει” τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ζήτησε “να αποφύγουμε διχόνοιες μεταξύ μας” και δήλωσε ότι μονομερείς ενέργειες χωρίς προηγούμενο συντονισμού όσο κατανοητές και να είναι στο εσωτερικό πλαίσιο μίας χώρας, κάνουν κακό στην πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης.

“Απευθύνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράτυπους οικονομικούς μετανάστες: μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, μην ξοδέψετε τα λεφτά σας Η Ελλάδα και οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δε θα είναι πλέον μία χώρα transit”, είπε επίσης.

Ο κ.Τούσκ τόνισε τέλος ότι τα υψηλά νούμερα εισροών από Τουρκία προς ΕΕ πρέπει να πέσουν γρήγορα και να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το κοινο σχέδιο δράσης με την Τουρκία την πρώτη προτεραιότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα