Τσίπρας: "Κοινοβουλευτικός λιποτάκτης ο πρωθυπουργός. Τον καλώ σε ντιμπέιτ"

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Οξύτατη απάντηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό. Τον χαρακτήρισε "κοινοβουλευτικό λιποτάκτη" και για "υποταγή στη Μέρκελ", επαναλαμβάνοντας το αίτημα για τηλεοπτική αναμέτρηση

Για "ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του", για "υποταγή στη Μέρκελ" και για "φλερτ με την ακροδεξιά" κατηγόρησε σήμερα τον Α. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Τον χαρακτήρισε μάλιστα "κοινοβουλευτικό λιποτάκτη" και τον κάλεσε για μια ακόμη φορά σε τηλεοπτικό διάλογο.

Στην πλέον οξεία επίθεση του κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, κάλεσε τον κ. Σαμαρά "να έρθει, είτε σε τηλεοπτικό διάλογο, είτε στη Βουλή και να απαντήσει και για το κείμενο του ΔΝΤ, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το περίφημο "success story".

"Ο Σαμαράς φλερτάρει με την ακροδεξιά"

Δεν του φθάνει, όμως, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας "που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά".

Σε μια συνολική κριτική προς τον πρωθυπουργό και απαντώντας στις σημερινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "ποτέ η Δεξιά παράταξη, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε τέτοια κατάντια. Ποτέ άλλοτε δεν φλέρταρε τόσο απροκάλυπτα με την ακροδεξιά», ενώ σημείωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το αποδεικνύει. Έλλειμμα πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων, ψέματα, ύβρεις και απειλές".

"Πότε λέει αλήθεια ο κ. Σαμαράς;", είπε ο κ. Τσίπρας. "Όταν έλεγε λάθος το πρώτο μνημόνιο ή τώρα που εφαρμόζει ένα μνημόνιο τρεις φορές χειρότερο από το πρώτο;

Μας είπε: επεσήμανα τα λάθη αλλά τώρα κοιτάω μπροστά. Πού μπροστά κοιτάζει λοιπόν; Σε μια Ελλάδα κατεστραμμένη. Σε μια Ελλάδα αποικία χρέους. Χωρίς εθνική αξιοπρέπεια, χωρίς εθνική συνοχή. Είναι μακρύς ο κατάλογος και βαριά η σκιά των θυμάτων της μνημονιακής πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά".

Το success story, δεν είναι παρά disaster story

Η πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανεργία 30%, απολύσεις γιατρών, καθηγητών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύφεση πάνω από 5%, πτώση 12% στις επενδύσεις, μείωση 2,6% στις εξαγωγές, μπαράζ δημοσιευμάτων απαισιοδοξίας και όχι αισιοδοξίας στον ξένο τύπο. Αν αυτά είναι επιτυχίες κυβέρνησης, "τότε όντως ήταν τέτοιο το χτύπημα από τα στοιχεία των εκθέσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που ο κύριος πρωθυπουργός έχει χάσει τη λογική του".

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Ελσίνκι ότι η Χρυσή Αυγή ενισχύεται από την κρίση. Σήμερα μας είπε ότι την ενισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιός είναι στην κυβέρνηση και ποιός έχει ψηφίσει τα Μνημόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ; ρώτησε ο κ. Τσίπρας, ενώ για το μεταναστευτικό πρόβλημα διερωτήθηκε: Ποιός διαπραγματεύεται το Δουβλίνο ΙΙΙ και γιατί δεν δέχεται την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα όλοι οι μετανάστες που το επιθυμούν και να εγκαθίστανται στις χώρες επιλογής τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνησή του;

Κλείνοντας την απάντησή του στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είπε ότι "το περίφημο success story, δεν είναι παρά disaster story για τον ελληνικό λαό".

Η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ

Το υπόλοιπο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας το αφιέρωσε στην αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και ένας άλλος, καθώς η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, είναι ένα σημαντικό και συμβολικά και ουσιαστικά, βήμα στη πορεία για τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς, είπε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το νέο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα.

Στόχος μας, σημείωσε, είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη.

Απόσπασμα των δηλώσεων Τσίπρα:

"Ο κύκλος αυτός δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης.

Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα, με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο.

Σήμερα, το αδιέξοδο και ο παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου, η κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου μέσα στην αναξιοπιστία, η τεράστια κοινωνική καταστροφή που συντελείται μας βάζουν μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό καθήκον.

Tη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, με προγραμματικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου, την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δρομολόγηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα ικανό να ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό και να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

 Ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη.

Σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και η στροφή σε ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα έχει στο επίκεντρό του όχι τα κέρδη των λίγων αλλά  τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

Κλείνουμε λοιπόν έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ακόμα πιο σημαντικό".

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 

SHARE:

24Media Network