Τσίπρας - Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Να γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο

Σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στην Βουλή, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι:  Pierre LAURENT, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Maite MOLA, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 
Marisa Matias, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο και Grigore Petrenco,  αντιπρόεδρος ΚΕΑ, βουλευτής PCRM Μολδαβίας.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στην Βουλή, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι: Pierre LAURENT, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Maite MOLA, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Marisa Matias, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο και Grigore Petrenco, αντιπρόεδρος ΚΕΑ, βουλευτής PCRM Μολδαβίας. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Υπέρ δημοψηφίσματος στην Κύπρο τάσσεται το προεδρείο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

Την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό και την υποστήριξή του στο αίτημα πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εξέφρασε το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

Μετά τη σύσκεψη ο  Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος του ΚΕΑ, Pierre Laurent έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας: "Η Ε.Ε. δεν έχει πια σχέση με την Ευρώπη των λαών"

"Στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έγινε σήμερα στην Αθήνα, εκτιμήσαμε ότι απόφαση του Eurogroup της περασμένης Κυριακής αποτελεί μια τομή και αλλαγή στρατηγικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια αλλαγή στρατηγικής που εκφράζει το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας που οδηγείται σε αυτοκαταστροφικές αποφάσεις όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά για όλη την ευρωζώνη.

Εκτιμήσαμε ότι αυτή η απόφαση θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο, αλλά, ταυτόχρονα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ώστε πλέον κανένας πολίτης σε καμιά χώρα της ευρωζώνης να μην αισθάνεται ασφάλεια.

Επιπλέον, εκτιμήσαμε ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική που οικοδομούν μέρα με τη μέρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχει πια καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας για την οποία αγωνιζόμαστε κόμματα και δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, καθώς και την υποστήριξή μας στο αίτημα πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου την τελική απόφαση να την πάρει ο ίδιος ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα. Ο κυπριακός λαός και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να έχουν την τελική επιλογή για το ίδιο τους το μέλλον".

Pierre Laurent: "Δημοψήφισμα στην Κύπρο"

"Το προεδρείο του ΚΕΑ το οποίο συνεδρίασε σήμερα καταδίκασε απερίφραστα το σχέδιο που επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό. Αυτό το σχέδιο έγινε αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη σαν ένα σοκ και σαν μια επίθεση απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Αυτό το σχέδιο θα επιδεινώσει την κοινωνική κατάσταση του Κυπριακού λαού με έναν τρόπο ιδιαίτερα οξύ, θα υποβαθμίσει την οικονομία τους, θα επιβληθεί με τρόπο αυταρχικό και απόλυτα αντιδημοκρατικό. Αυτό το σχέδιο απηχεί μια επιπρόσθετη απειλή απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που ήδη υποβάλλονται σε πολύ αυστηρά σχέδια λιτότητας.

Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, την αντίθεσή μας σε αυτό το σχέδιο, την υποστήριξή μας στο αίτημα δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο, ώστε καμία απόφαση να μην ληφθεί χωρίς να συμβουλευτούν τους κύπριους μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Και θα συνεχίσουμε την μάχη για εναλλακτικές λύσεις προς την έξοδο από την κρίση στην Ευρώπη, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου".

SHARE:

24Media Network