Τσίπρας-Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας

Τσίπρας-Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο Νταβός και συζήτησαν το ελληνικό πρόγραμμα, τα ενεργειακά, το προσφυγικό, την ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση τις επενδύσεις, το Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.

Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ.Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Τσίπρας-Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας

Πιο αναλυτικά:

Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ: οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Τσίπρας-Μπάιντεν: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επισημαίνει: «Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι ηγέτες συμφώνησαν όσον αφορά τη σημασία που έχει να υπάρξει πρόοδος το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους. Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εποικοδομητική προσέγγιση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του στο Κυπριακό ζήτημα και για τον ηγετικό της ρόλο σε έργα ενεργειακής υποδομής τα οποία ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας και στη συνέχιση της προόδου για την επίτευξη μιας πανευρωπαϊκής λύσης στην μεταναστευτική κρίση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νταβός, Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network