Τσίπρας: Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο

Τσίπρας: Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο
Φωτό αρχείου: Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES. Eurokinissi

Στα θέματα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και στην τουρκική δραστηριότητα στην Αν. Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στη Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Σοσιαλιστών.

Παρέμβαση στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, καθώς και στην τουρκική δραστηριότητα στην Αν. Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, η οποία “συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο” και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας η οποία “πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων” και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την άποψη, ότι “πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας”. Μάλιστα κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να πιέσουν για επανέναρξη της Αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλιώς πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων.

Νωρίτερα προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Από την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά, συμφωνία την οποία στήριξε σύσσωμο το PES πλην του Κινήματος Αλλαγής, καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version