Τσίπρας προς Λε Μερ: Βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ

Τσίπρας προς Λε Μερ: Βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ

Στο συμπέρασμα ότι είναι περισσότερο εφικτό παρά ποτέ να βρεθεί λύση και συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ στην συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ανάγκη να βρεθεί “μία λύση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στον Μπρουνό Λεμέρ, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στο Βερολίνο πως αν αυτό δεν γίνει στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, τότε ο ίδιος είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μηνός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς την “πολύ σημαντική” και υπογράμμισε πως “βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού”. Μάλιστα, έκανε λόγο για “μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη”.

Eurogroup, αλλιώς Σύνοδος...

“Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, κρατώντας στο τραπέζι της συζήτησης την “προειδοποίηση” περί πολιτικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, ενώ τόνισε με νόημα ότι “η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά έχει αντέξει”. “Τώρα, οφείλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά. Είμαστε σε μια στιγμή όπου η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον της. Και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό”, κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Λεμέρ: "Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την λύση"

Αντιστοίχως αισιόδοξος ήταν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας για τις δυνατότητες και τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 15ης Ιουνίου. Ο Μπρουνό Λεμέρ, αφού μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα “τα φιλικά συναισθήματα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Εμανουέλ Μακρόν”, συνεχάρη τον πρωθυπουργό “για το πολιτικό θάρρος που έχει επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα”. “Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα  αυτή την αρετή εσείς την κατέχετε”, υπογράμμισε ο Μπρουνό Λεμέρ, συμπληρώνοντας πως “οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι, αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε”.

Αμέσως μετά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κατέστησε σαφές πως οι παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν ήδη γίνει, θα οδηγήσουν σε λύση την Πέμπτη: “Όπως γνωρίζετε, σε δυο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη Σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως. Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία”. “Εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον Πρόεδρο του Eurogroup. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου”, συνέχισε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Το κομποσχοίνι και η παρότρυνση Τσίπρα

Σημειωτέον ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας αποκάλυψε ότι φορά ένα κομποσχοίνι που είχε αγοράσει από την Αμοργό, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για το αγαπημένο του ελληνικό νησί: “Η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα, χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτή, την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα κομποσκοίνι  από την Αμοργό, που είναι και το αγαπημένο μου ελληνικό νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε”, είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι... δεν αρκέστηκε στην τύχη, καθώς απάντησε στον συνομιλητή του: “Υπάρχει το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λε Μερ: Ανοίγουμε τον δρόμο για συμφωνία

Ξεκινά η μάχη των τεσσάρων ημερών για συμφωνία

SHARE:

24Media Network