Τσίπρας σε Μέρκελ: Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Τσίπρας σε Μέρκελ: Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με την Ά. Μέρκελ. Ο διάλογος τους αναλυτικά

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Στη συνάντηση, κυριάρχησε το προσφυγικό ζήτημα, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου.

Ο διάλογος που είχαν Τσίπρας και Μέρκελ:

"Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων", είπε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ να του απαντά:

"Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση".

Συγκεκριμένα, για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε από τη δική του μεριά:

"Να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση".

Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε, λέγοντας: "Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Α. Νταβούτογλου πολύ αυτόν τον μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα έχουμε μεγάλη μείωση των ροών".

Σχετικά με το προσφυγικό, εκείνο που ζητεί η κ. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διεξάγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση και με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας.

Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.

Το προσφυγικό συζητήθηκε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, με πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εκδήλωσε την πλήρη στήριξη του προς τη χώρα. Όπως ανέφεραν ειδικότερα, θα συγκροτηθεί διμερής ομάδα με Βρετανούς ειδικούς (θα μεταβούν σύντομα στην Αθήνα) σε τεχνογνωσία στο θέμα της επανεισδοχής Πακιστανών.

Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να υπάρξει με προσωπικό και σε τεχνικό επίπεδο στην ενίσχυση της ακτοφυλακής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη συζήτηση περί "Brexit", ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των 'exits'.

Εξαμερής συνάντηση στο Λονδίνο για την προσφυγική κρίση, με συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην εξαμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Έμφαση κατά τη συζήτηση, δόθηκε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε Μέρκελ: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ευθύνες ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

SHARE:

24Media Network