Τσίπρας σε Παπούλια: "Πρέπει να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο"

Τσίπρας σε Παπούλια: "Πρέπει να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο"
EUROKINISSI

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου με τον Κάρολο Παπούλια

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε ο Μανώλης Γλέζος. Μεταξύ άλλων έθεσαν στον κ. Παπούλια το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η συνάντηση θεωρήθηκε υψηλού συμβολισμού, αλλά και καθοριστικής σημασίας για το κλίμα που διαμορφώνεται, δεδομένου πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορικό χρέος το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου", ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, και σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.

"Επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας, η χώρα, μέσω της κυβέρνησής της φυσικά, να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα: το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν", προσθέτοντας πως "εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση οφείλει να το θέσει στο τραπέζι". Επεσήμανε, ακόμα, πως "αν δεν το θέσει η κυβέρνηση, υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα θα το θέσει ο ελληνικός λαός, δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε υπενθυμίσει -κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους κκ Τσίπρα και Γλέζο- ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε, με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, το θέμα των οφειλών και του κατοχικού δανείου.

"Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση", τόνισε ο κ. Παπούλιας, σημειώνοντας ότι ο Μ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος επεσήμανε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, πως "υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα" και τόνισε ότι "έχει ηθική υποχρέωση, πάνω απ’ όλα, η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα".

"Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε", κατέληξε ο κ. Γλέζος, καλώντας τα ΜΜΕ να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της επίσκεψης Σόιμπλε

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, λέγοντας ότι "η εικόνα αυτή και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό".

"Η εικόνα αυτή δεν τιμά τη χώρα, στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι ειρηνικές διαδηλώσει των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς.

Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

SHARE:

24Media Network