Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους
The greek Prime Minister Alexis Tsipras visits the President of Democracy Prokopis Pavlopoulos, at the Presidential Mansion, in Athens, on Feb. 20, 2016 / , , , 20 , 2016 Nikos Libertas/SOOC

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup και επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους πολιτικούς αρχηγούς. "Ο ελληνικός λαός δικαιούται και μίας καλής είδησης" είπε χαρακτηριστικά. Γιατί ο Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τι λένε από τη Συγγρού

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποιος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έκανε λόγο για οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους.

“Αισθάνθηκα την ανάγκη να σας ενημερώσω για την έκβαση του Eurogroup. Το αποτέλεσμα ήταν στη βάση των προτάσεων της Ελλάδας. Ιδιαίτερα θετικό ότι αποτυπώνεται οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Ενα μήνυμα θετικό για τις αγορές και τους επενδυτές, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, τους ‘Ελληνες πολίτες που σήκωσαν μεγαλο βάρος τα τελευταία χρόνια και δικαιούνται μία καλή είδηση”, είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης” πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας αξία αναντικατάστατη και σημαντική για την ΕΕ την αλληλεγγύη.

“Ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους ειναι η αλληλεγγύη σε ένα λαό που ταλαιπωρήθηκε άδικα και δικαιούται μίας καλής είδησης”, είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί όπως είπε σε μία δύσκολη διαδρομή υπερασπίστηκε και την ανάγκη η χώρα να παραμείνει σταθερή στη διεκδίκηση αξιών, αλλά και του δίκιου της, της ελάφρυνσης του χρέους και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι πριν μεταβεί στο Προεδρικό ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαϊου θα έχει καταστεί δυνατόν να εξειδικευθούν οι σημερινές αποφάσεις και να υπάρχει μία πληρέστερη εικόνα για μία απόφαση που χαρακτήρισε θετική για την ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο κ.Παυλόπουλος, πρόσφατη δήλωση του οποίου για το νόμισμα είχε ερμηνευθεί από ορισμένους ως αναφορά κατά του ευρώ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη στέρια αυτή απόφαση να μείνουμε στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ τη συμμερίζεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού”, πρόσθεσε. Μνημόνευσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και σχολίασε πως όταν έπαιρνε την απόφαση ένταξης στην τότε ΕΟΚ αμφισβητήθηκε από πολλούς.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δήλωσε στη διάθεση τους για ενημέρωση, αλλα και για να ανοίξει ένας διάλογος πέρα από αντιπαραθέσεις.

Από τη Συγγρού δεν δίνουν λεπτομέρειες για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του κ.Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ωστόσο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του Eurogroup δεν συνάδουν με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ενώ για το θέμα του χρέους, σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πέρασε κάτω από τον πήχη» αφού δεν πήρε ούτε αυτό που υπήρχε στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, όταν το θέμα της ρύθμισης του χρέους ήταν συνδεδεμένο με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ο κ.Τσίπρας εξέφρασε αισιοδοξία και ικανοποίηση για την έγκριση του κόφτη και τον οδικό χάρτη για το χρέος, εκτιμώντας ότι στις 24 Μαϊου θα κλείσει οριστικά η αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η κ.Γεννηματά εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες και ερωτήματα και ο πρωθυπουργός της απάντησε: “Εάν θέλεις, μπορείς να δεις τον Τσακαλώτο την Τετάρτη και θα σου απαντήσει όποια ερωτήματα έχεις”.

Προς αποφυγήν… παρεξηγήσεων πάντως, τον υπουργό Οικονομικών δε θα επισκεφθεί η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε αφορμή για συζητήσεις περί σύγκλισης ή και συγκυβέρνησης. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ πάντως θα επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών για ερωτήσεις και αυτό σαφώς εγκαινιάζει ένα θεσμικό διάλογο.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν ότι προκύπτουν τρία θέματα:

1. Τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί για το χρέος, διότι φαίνεται πως όποια ελάφρυνση συζητήθηκε πηγαίνει για μετά το 2014

2. Ο περίφημος κόφτης συνοδέυεται από περικοπές αυτόματες σε μισθούς και συντάξεις

3. Φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ένα μεταβατικό/ μεσοπρόθεσμο μνημόνιο προκειμένου να παρεμείνει και το ΔΝΤ

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα