Τσίπρας σε Πονς: Ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα αντιγράφουν τον Πινοσέτ

Τσίπρας σε Πονς: Ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα αντιγράφουν τον Πινοσέτ
Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο AP

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε ενώπιον των Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. "Αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μην θεωρείτε όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο Πινοσέτ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες προς αντιγραφή, όπως το ασφαλιστικό σύστημα", είπε απευθυνόμενος στον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς του ΕΛΚ.

Τη διαπίστωσή του ότι «η υπόθεση της Ελλάδας θα πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη, γιατί υπήρξε πείραμα» που «εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας στη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Το 2015 όταν είχα έρθει εγώ εδώ, η Ελλάδα ζούσε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, δύο εκατομμύρια πολίτες ήταν ανασφάλιστοι χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Υπήρχαν πραγματικά άνθρωποι που έχασαν εισόδημα, παρόν, μέλλον και δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, δεν είχαν κα να φάνε και στήνονταν στα συσσίτια. Αυτή η εικόνα σήμερα δεν υπάρχει. Δεν θέλω να σας πω ότι είναι το success story, αλλά είναι μια πορεία που βήμα προς βήμα ανοίγει δρόμο προς το μέλλον», τόνισε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος και ευτυχής που «η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις. Αυτό από μόνο του εξαιρετική πολιτική επιτυχία. Όμως, αυτό που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι ότι πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα, αλλά γιατί προστατεύσαμε όσο μπορέσαμε τους ευάλωτους».

Σκληρή ήταν η απάντησή του απέναντι στον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είχε τοποθετηθεί πρώτος στην συζήτηση, λέγοντας ότι «έχετε αλλάξει από το 2015…. Ανησυχούμε μην ξανααλλάξετε προς τον λαϊκισμό. Έχετε δύο επιλογές, είτε να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις ή να γυρίσετε στο ριζοσπαστισμό και το λαϊκισμό. Το 2015 κάνατε λάθος, το έδειξε και ο χρόνος. Ελπίζω ότι τώρα θα επιλέξετε το σωστό δρόμο. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε Δεξιός, ούτε Αριστερός. Η Άκρα Δεξιά είναι πάρα πολύ επικίνδυνη όπως και η άκρα Αριστερά. Ελπίζω να το ξέρετε και να το θυμάστε, εμείς δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.

«Έχετε δίκιο κύριε Γκονζάλες, άλλαξα από το 2015. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να υπερασπίζονται όσα δεν γίνεται να υπερασπιστούν. Είναι 11 Σεπτεμβρίου σήμερα και εκτός από την μαύρη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης είναι και η μαύρη επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε της Χιλής. Λυπάμαι κύριε Γκονζάλες αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μην θεωρείτε όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο Πινοσέτ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες προς αντιγραφή, όπως το ασφαλιστικό σύστημα», είπε με νόημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, στον News 24/7 στους 88,6 ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τον προσωπικό κουμπαρά του Πινοσέτ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων.

«Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Αν θέλετε μιλήσετε νεποτισμό στην Ελλάδα, δυστυχώς, σε μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα, η Συντηρητική (σ.σ. εννοεί τη ΝΔ) αρχηγοί γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη προηγούμενων πρωθυπουργών. Υπάρχει κάπου αλλού κάτι τέτοιο; Μην ψάχνετε λοιπόν σε εμάς για νεποτισμό. Για λαϊκισμό πάλι στη δική σας παράταξη να κοιτάξετε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα. Η στάση που κρατά το κόμμα της ΝΔ για την αναγκαία συμφωνία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ΕΕ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα χαρακτηρίζεται στα βιβλία ιστορίας ο ορισμός λαϊκισμού και καιροσκοπισμού», είπε.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μίλησε για το κόστος που αναφέρθηκε στην αίθουσα. «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο 6μηνο. Είναι δεδομένο ότι λάθη έγιναν και από τις δύο πλευρές. Να μη μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες. Γιατί αν αυτό ίσχυε, θα είχε αυξηθεί και δημόσιο χρέος. Όσοι το λένε, υπολογίζουν το 20% που υποτίθεται θα έφτανε η ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και πώς; Με ποιες πολιτικές του Σαμαρά που δεν είχε καταφέρει να έχει θετικούς προϋπολογισμούς, όπως είχε υπογράψει; Αυτές είναι στοχευμένες ανακρίβειες», είπε ο Α. Τσίπρας.

Επίσης, αναφέρθηκε ξανά για τον υπαρξιακό κίνδυνο στην Ευρώπη ως συνέπεια της διαχείρισης της κρίσης. «Τα προηγούμενα χρόνια προτεραιοποιήθηκαν πολιτικές με ακραίο πρόσημο. Για να πετύχουν την ισορροπία, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να σώσουν τράπεζες, χωρίς να λογαριάσουν το κοινωνικό κόστος. Αυτές οι πολιτικές δίνουν το λόγο σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και θέλω να απευθυνθώ σε όλο το δημοκρατικό τόξο, αλλά και σε εσάς το ΕΛΚ –αυτές οι δυνάμεις εντός σας που γίνονται ηγεμονικές σε πολιτικό λόγο- ότι όταν αναγκάζεστε να στρέψετε ρητορική προς ακραίες θέσεις, δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από να τις τρέφετε τις ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε. Να ξαναγυρίσουμε στις ιδρυτικές αξίες ΕΕ, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, ευημερία πολιτών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το… γάντι στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πέταξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τρίτη τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απευθύνθηκε καταρχάς στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, που τον ρώτησε για την παρουσία του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ο προκάτοχος του Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι, πώς αυτοαποκαλούνταν και πώς τον αποκαλούσε η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας και στο ΕΛΚ; Δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε. Ήμασταν σε άλλη πραγματικότητα τόσα χρόνια. 140 χώρες σε ολόκληρο  τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, αναγνωρίζουν με την συνταγματική της ονομασία τη χώρα, που είναι σκέτο Μακεδονία. Όλοι οι αξιωματούχοι αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, δεν είδα να ενοχλείστε γι’ αυτό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια επίσης, ο Ζάεφ και όλοι οι συμπολίτες τους έρχονταν για διακοπές στην Ελλάδα –και καλά έκαναν, γιατί ενίσχυαν την ελληνική οικονομία- με διαβατήριο που έγραφε Μακεδόνες. Τώρα θα λέει το διαβατήριο πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο προκάτοχος του Ζάεφ που ανήκει στο χώρο της εθνικιστικής, ακροδεξιάς είχε γεμίσει χώρα του με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα εκείνα τα σύμβολα που είναι χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Στο εξής κανείς δε θα έχει το δικαίωμα να το κάνει και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή στο μέλλον να επικαλούνται Μ. Αλέξανδρο ως κομμάτι της δικής τους ιστορίας», σημείωσε. «Ο Ζόραν Ζάεφ και ο κάθε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θα τονίζει την σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και της γλώσσας του. Αυτά δεν συνέβαιναν αυτά μέχρι σήμερα», τόνισε.

«Κατηγορούμαστε κι εγώ και ο Ζάεφ με ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία από τους πολιτικούς μας αντιπάλουν που ανήκουν και οι δύο στο ΕΛΚ, ότι είμαστε προδότες, ότι η συμφωνία είναι επιζήμια. Επειδή και οι δύο συντηρητικοί ηγέτες μας κατηγορούν, μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ. Ανοίγουμε μάλλον δρόμο προς ειρήνη και πρόοδο, δρόμο που θα γράψει ιστορία. Είμαι περήφανος που το έχουμε καταφέρει αυτό», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή ήταν η απάντηση Τσίπρα και στην Μαρία Σπυράκη που τον κατηγόρησε ότι μετέφερε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεποτισμό «αφού διορίζονται φίλοι και συγγενείς». Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που «πνίγηκε στα χημικά».

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ότι «εσείς που ως προβεβλημένη δημοσιογράφος ήσασταν για χρόνια κάθε βράδυ σε τηλεοπτικό κανάλι παραδεχθήκατε ότι αποκρύβατε την αλήθεια. Τότε δεν είχατε λοιπόν ευαισθησία. Και η ευαισθησία δεν είναι αλά καρτ», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ευθεία ήταν η ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου στον Πρωθυπουργό για το αν θα κόψει τις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019. «Γνωρίζετε όλοι ότι η Ελλάδα πια μετά την έξοδο από τα προγράμματα, είναι μια χώρα όπως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Με την ιδιαιτερότητα ενισχυμένης παρακολούθησης και συνεργασία με θεσμούς, ιδιαίτερα με Κομισιόν, όπως όλες οι χώρες μετά πρόγραμμα. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί το δημοσιονομικό της στόχο του 3,5% αλλά η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα επιλέγει μέσα και πολιτικές για αυτούς τους στόχους. Όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τις πολιτικές και τα μέσα, έχοντας πλήρη τα στατιστικά στοιχεία θα τα συζητάμε καταθέτοντας στην Κομισιόν προϋπολογισμό τον Οκτώβρη. Θα πάρουμε από κοινού αποφάσεις, ορθές, για να ενισχύσουμε αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας –όχι άλλη λιτότητα και ενίσχυση κατανάλωσης- στο βαθμό που πιάνουμε δημοσιονομικούς στόχους», απάντησε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και την παρουσία του Ορμπάν στο Ευρωκοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι στην ΕΕ εκ του ασφαλούς πολιτική με τα χρήματα της ΕΕ –είναι αλά καρτ η αλληλεγγύη για αυτούς. Επίσης, μπορούν να κάνουν κριτική –γιατί οι χώρες τους είναι περίκλειστες. Κάποιοι στην ΕΕ μπορεί να θυμούνται όποτε τους συμφέρει τις ευρωπαϊκές αξίες. Εμείς φέραμε τους μετανάστες, είπατε κυρία ευρωβουλευτή από την Ουγγαρία. Αλήθεια; Νόμιζα ότι οι πόλεμοι έφεραν τις ροές. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αλήθεια, μπορεί οποιαδήποτε χώρα μπορεί να επιβιώσει μόνη της, χωρίς αλληλεγγύη, βοήθεια, συνεργασία; Ή όποτε σας συμφέρει το θυμόσαστε αυτό;».

«Η κατάσταση στα νησιά δύσκολη, δεν τιμά κανέναν μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε συμφωνία που αν δεν υπήρχε, τα πράγματα χειρότερα για όλους μας. Χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες και η Ελλάδα στήριξη. Και μην αναφέρεστε στο μεταναστευτικό μόνο με νούμερα και αριθμούς. Μπορεί να μην είναι ονόματα ευρωπαϊκά, αλλά έχουν όνομα, πρόσωπα, συναισθήματα, αξίες και θέλουν να ζήσουν καλύτερη ζωή», κάλεσε τους ευρωβουλευτές.

Τέλος, σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε απαντώντας στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μιλτιάδη Κύρκο, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι «μπερδεύτηκε με το τι στηρίζει ο Α. Τσίπρας» και του ζήτησε «καθαρό πολιτικό στίγμα». «Μιλτιάδη, είναι μπερδεμένη η πραγματικότητα που ζούμε. Να ξεδιαλύνουμε ποια είναι η πρώτιστη απειλή. Οι διαφορές που έχω εγώ με πολλούς άλλους με αριστερά, σοσιαλδημοκρατίας, φιλελεύθερου κέντρου είναι δεδομένες. Όμως επωάζεται το αυτό του φιδιού όπως δεκαετία του 30. Πιστεύω ότι καθήκον μας είναι να συνεργαστούμε», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version