Τσίπρας-Στουρνάρας: Πώς “έσπασε ο πάγος”

Τσίπρας-Στουρνάρας: Πώς “έσπασε ο πάγος”
Το "πρώτο βήμα" αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας την συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα Eurokinissi

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της ΤτΕ μετά από 6 χρόνια. Οι επισημάνσεις για τα κέρδη των τραπεζών και τους κινδύνους της οικονομίας.

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, σε μία περίοδο που το ζήτημα των πλειστηριασμών βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Πράγμα διόλου «ξένο» από τις πολιτικές «συνήθειες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης όμως το «σπάσιμο του πάγου» ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον επί πολλά έτη «επόπτη» του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας (είχαν να συναντηθούν από το 2016) έδωσε ένα εμφατικό μήνυμα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας.

Κρισιμότητα

Ακριβώς αυτό το στοιχείο, της κρισιμότητας, φαίνεται να ήταν το κριτήριο της «κίνησης» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Η «μεθοδολογία» που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την συνάντηση, ομοιάζει πολύ με το σκεπτικό που «υπαγόρευσε» την συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις 5 Δεκεμβρίου. Όπως τότε έθεσε μετ’ επιτάσεως τους κινδύνους για την δημοκρατία που εγκυμονούσε η υπόθεση των υποκλοπών, έτσι και τώρα αναφέρθηκε σε άμεσους κινδύνους για την οικονομία της χώρας. Θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα προς διευθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επιφυλασσόμενος –πιθανότατα- για κριτική στο μέλλον, όπως στην περίπτωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης η πολύωρη διαδικασία της ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων που υπήρξε από την ΤτΕ στο πολυμελές κλιμάκιο της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (μετείχαν η Ε.Αχτσιόγλου, ο Α.Χαρίτσης, ο Γ.Χουλιαράκης, ο Ε.Τσακαλώτος και ο Μ.Καλογήρου) έδωσε με σαφήνεια την αίσθηση πως οι προτάσεις και οι θέσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσαν αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Έφη Αχτσιόγλου απέναντι από τον Γιάννη Στουρνάρα Eurokinissi

Οι κίνδυνοι

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε την αναφορά στους κινδύνους που επαπειλούνται για την οικονομία από την κυβερνητική πολιτική σε δύο σημεία: Πρώτον στην ορατή προοπτική της σημαντικής αύξησης του ιδιωτικού χρέους και δεύτερον στις αναμενόμενες κοινωνικές αναταράξεις που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αντιλαμβάνεστε, ότι η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια». Επίσης για το επικείμενο «φούντωμα» των κόκκινων δανείων που έχουν φτάσει τα 110 δις επισήμανε πως η σημερινή συνθήκη «δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη γι αυτό κατονομάστηκε η κυβερνητική πολιτική και κυρίως η νομοθεσία της για το πτωχευτικό δίκαιο, σε συνδυασμό βέβαια με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πέραν της επίκλησης των κινδύνων όμως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να αναδειχθεί στο σύνολό της τις επόμενες ημέρες και σε σημαντικό βαθμό αναπτύχθηκε και κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας η «προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία. Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη».

Τα κέρδη των τραπεζών

Αυτή η τελευταία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναλύθηκε επαρκώς στις δηλώσεις του, που ήταν έντονα επικριτικές για τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μη ανεκτή» μια κατάσταση στην οποία τα τραπεζικά κέρδη στην Ελλάδα ξεπερνούν τα αντίστοιχα των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Γερμανία ενώ η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως τόνισε «οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» όπως και «να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων». Μάλιστα ήταν απόλυτος στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους των τραπεζών λέγοντας πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες και όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Προοπτική

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ύφος των επαφών με τον Γιάννη Στουρνάρα. Επισήμανε ότι με τον διοικητή της ΤτΕ «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα». Μια δήλωση που αφήνει ανοιχτό το θέμα της διαμόρφωσης μιας σχέσης διαλόγου, ιδίως από την στιγμή που πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κερδηθούν οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από το κόμμα του ενώ ταυτόχρονα ο Διοικητής της ΤτΕ θα παραμείνει στην θέση αυτή -με βάση της ορισμένη θητεία του- έως το 2026.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα