Τσίπρας: Το δικό μας μνημόνιο θα είναι με τον λαό

Τσίπρας: Το δικό μας μνημόνιο θα είναι με τον λαό
Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

«Αν είναι να αισθάνεστε καλύτερα όταν τα ψηφίζετε να τα βαφτίσουμε μέτρα του τετάρτου Μνημονίου» σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αποτυχημένες προβλέψεις της ΝΔ για συνέχιση της λιτότητας.

«Αν είναι να αισθάνεστε καλύτερα όταν τα ψηφίζετε να τα βαφτίσουμε μέτρα του τετάρτου Μνημονίου» επισήμανε δηκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές της ΝΔ αναφερόμενος στην μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και τα άλλα θετικά μέτρα που θα ψηφιστούν στην Βουλή τις επόμενες μέρες, μεταξύ των οποίων και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

«Τα προηγούμενα Μνημόνια ήταν με τους δανειστές, το δικό μας όμως «τέταρτο Μνημόνιο» είναι με τον λαό, για τις ανάγκες του, την προοπτική του και την στήριξη για ένα καλύτερο αύριο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας αντιστρέφοντας την κατηγορία περί του «τέταρτου Μνημονίου» που αποτελεί την βασική κριτική της αντιπολίτευσης στις πολιτικές της κυβέρνησής του.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας, την μείωση της ανεργίας και τα μέτρα που αποκαθιστούν τις αδικίες των Μνημονίων σημειώνοντας ότι διαψεύδουν το αφήγημα της ΝΔ περί τετάρτου Μνημονίου. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρατηρώντας ότι «δεν πιστεύω να υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πέσει τόσες πολλές φορές έξω στις εκτιμήσεις του και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Είχα μία ελπίδα ότι θα ήταν θαρραλέος να έρθει ο Κ. Μητσοτάκης»

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας «προανήγγειλε» περιπαικτικά ότι θα καταγράψει πόσες φορές ο Κ. Μητσοτάκης έχει πει για τέταρτο Μνημόνιο και θα τις αξιοποιήσει για … τα σποτάκια των εκλογών του Οκτώβρη του 2019. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε «δυσαρεστημένος» γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρενέβη στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των εισφορών επισημαίνοντας ότι «είχα μία ελπίδα ότι θα ήταν θαρραλέος να έρθει». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές» αναφερόμενος στην αυριανή αντιπαράθεσή τους στην Ώρα του Πρωθυπουργού για την εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια.

Αντί για μειώσεις, θα έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις

Με αφορμή και την χθεσινή κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019 που τον χαρακτήρισε «τομή», καθώς «αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η οικονομία ανακάμπτει», ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην από 1/1/19 μικρή αύξηση στις συντάξεις 500.000 συνταξιούχων κατά 20 ευρώ τονίζοντας ότι «αντί για μειώσεις, θα έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την μικρή αύξηση στις συντάξεις αντί της περικοπής «κερασάκι στην τούρτα της δικής σας αναξιοπιστίας», ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για τα ΜΜΕ που τρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους με τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων. «Ο φίλος μου ο κ. Αυτιάς είχε δύσκολες μέρες να υπολογίζει πόσο χάνει ο καθένας συνταξιούχος, αλλά κανείς δεν κάνει τώρα υπολογισμούς να δει τι σώζεται» παρατήρησε δηκτικά.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι επιμένει να θυμίζει τις αποτυχημένες προβλέψεις της ΝΔ για την περικοπή των συντάξεων, καθώς «με την μεγάλη αυτή επιτυχία το αφήγημα της ΝΔ καταστρέφεται ολοσχερώς». Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η ΝΔ «πετροβόλησε» τον Επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων αν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι η αιτία που ανακάμπτει η οικονομία

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κατόρθωμα» την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπογραμμίζοντας ότι «είναι η αιτία που ανακάμπτει η οικονομία», καθώς είχε ως αποτέλεσμα το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα που παρέλαβε η κυβέρνηση να είναι σήμερα πλεονασματικό.

«Πετύχαμε την βιωσιμότητα με έναν τρόπο δίκαιο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ κατέστη πλεονασματικός. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι από το 2015 ως σήμερα η κυβέρνηση έχει καταβάλει 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 4,8 δισ. ευρώ, την στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε «κληρονομιά» 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς

«Προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα αργά το απόγευμα. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι εισφορές κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους κι αγρότες, ενώ βελτιώνεται το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες και μειώνεται στο ελάχιστο κι αναδρομικά από την αρχή του 2017 η εισφορά για εφάπαξ για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τα λεγόμενα» ο νόμος Κατρούγκαλου είχε ως αποτέλεσμα το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές. Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε όμως ότι το υπόλοιπο 12% είχε μία «δυσανάλογη επιβάρυνση» την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία θυσία για να εξασφαλιστεί η σύνταξη στον κάθε Έλληνα πολίτη». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αδικία αυτή αποκαθίσταται όταν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα.

Εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη, εμείς ερχόμαστε να την αποκαταστήσουμε

Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας τις αιχμές του εναντίον των ΜΜΕ για υποτίμηση των θετικών ειδήσεων ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πέντε παραδείγματα σχετικά με τις κατά μέσο όρο 33% μειώσεις που αναμένεται να έχουν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες κι επιστήμονες. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι, με εξαίρεση του αγρότες, οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν εισοδήματα μεσαίας διαστρωμάτωσης. «Εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη, εμείς ερχόμαστε να την αποκαταστήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου στις αρχές του 2019» πρόσθεσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε αναφορά και στην μείωση της ανεργίας θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε στο 27% και σήμερα είναι στο 18,9%, μειωμένη κατά 8% και με την δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που μειώθηκε από το 19% το 2014 σε 12% σήμερα, χάρη στην ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει ήδη ως αποτέλεσμα «σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα:


 

Νέοι επιστήμονες κάτω της 5ετίας:

Τι ισχύει σήμερα:

0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€

2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.

  Τι θα ισχύσει από 1/1/2019:

0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).

Δηλαδή:

Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη : 54,6€

Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη : 27,6€

Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ : 16,4€

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα