Τσουχτερά πρόστιμα για κόμματα με παράνομη ιδιωτική χρηματοδότηση

Τσουχτερά πρόστιμα για κόμματα με παράνομη ιδιωτική χρηματοδότηση

Κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή. Αυστηρότερες διατάξεις και για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω κουπονιών. Βαρύτερες χρηματικές ποινές και για βουλευτές-ευρωβουλευτές

Αντιμέτωπα με ποινές  - φωτιά θα είναι από την 1 Ιανουαρίου του 2018 τα κόμματα που παραβιάζουν την νομοθεσία για την ιδιωτική χρηματοδότησή τους από τράπεζες, κουπόνια ή από μη επιτρεπόμενα πρόσωπα καθώς και οι βουλευτές/ευρωβουλευτές που δεν τηρούν τις κείμενες διατάξεις περί εσόδων ή διακίνησης δαπανών.

Με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο θεσπίζονται αυστηρότερες κυρώσεις για τα κόμματα που παραβαίνουν την κείμενη νομοθεσία. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα προβλέπονται τα εξής: 1) επιβολή προστίμων έως 50% της τελευταίας χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ συνολικά στα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, 2) πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για οποιοδήποτε λόγο ή συνάπτουν συμβάσεις που παραβιάζουν τους όρους περί απαγόρευσης χορήγησης δανείων από τράπεζες με εκχώρηση ή ενεχυρίαση της κρατικής χρηματοδότησης (ή μέρους της) και 3) πρόστιμα έως 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης για τους υποψήφιους ή εκλεγμένους στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο που διακινούν έσοδα ή δαπάνες παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, με άλλη διάταξη της ίδιας τροπολογίας μειώνεται η ανώτατη επιτρεπόμενη αξία των ανώνυμων κουπονιών των κομμάτων από τα 50 ευρώ στα 15 ευρώ. Ακόμη, μειώνεται ο ανώτατος αριθμός κουπονιών που μπορεί να εκδώσει κάθε κόμμα σε 4% της προηγούμενης ετήσιας χρηματοδότησης (έναντι 5% που ίσχυε μέχρι σήμερα) και σε 75.000 ευρώ συνολικά (έναντι 100.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

SHARE:

24Media Network