Τζιτζικώστας: Εάν ήμουν εγώ αρχηγός στη ΝΔ, δε θα είχε γίνει ο Γεωργιάδης αντιπρόεδρος

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ 4 ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ 4 ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει μπει σε μία στείρα αντιπολιτευτική ρητορική. “Βιαστήκαμε να ζητήσουμε εκλογές” λέει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δε θα ιδρύσει κόμμα

Διαφωνίες για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αlpha ότι εάν είχε εκλεγεί αρχηγός, δε θα είχε κάνει τον κ.Γεωργιάδη αντιπρόεδρο. Υποστήριξε επίσης ότι η ΝΔ έχει μπει σε μία στείρα αντιπολιτευτική ρητορική. “Βιαστήκαμε να ζητήσουμε εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και την επίσκεψη Πούτιν.

Ειδικότερα ο κ.Τζιτζικώστας δήλωσε για τη ΝΔ:

“Αισθάνομαι ότι έχουμε μπει σε μια στείρα αντιπολιτευτική ρητορική. Το ‘φύγετε’ από μόνο του δε λέει τίποτα απολύτως. Εγώ θα ήθελα από τη ΝΔ να εμφανίσει πρώτα προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες και να ζητήσει αργότερα εκλογές. Όταν δεν έχει εμφανίσει ακόμα στον κόσμο ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων, ένα ξερό ‘φύγετε’ είναι κατά την άποψή μου λάθος τακτική, διότι κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς σε ένα κενό σύνθημα. Δεν θα ήθελα με τίποτα να δω τη ΝΔ να φοράει τα ρούχα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανεύθυνη δύναμη έλεγε ένα ξερό ‘φύγετε’ χωρίς προτάσεις και είδαμε τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι βιαστήκαμε να ζητήσουμε εκλογές. Το λέω με αγωνία, επειδή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ελπίδα για να πάρει τα πάνω της η χώρα.

Στη ΝΔ υπάρχουν λαμπρά μυαλά και ικανοί άνθρωποι, που μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή, να προσφέρουν και να συμμετέχουν. Δεν είναι μόνο τα πολιτικά στελέχη. Υπάρχουν τα λεγόμενα μεσαία στελέχη από την ίδια την κοινωνία (από τα επιμελητήρια, από τα πανεπιστήμια, από την αγορά). Σε αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να δώσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο η ΝΔ, επειδή πιστεύω πως είναι σε θέση να εμφανίσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Θέλω μια ΝΔ που θα ξαναγίνει μεγάλη, που θα διευρυνθεί και προς τα δεξιά της και προς το κέντρο, που θα κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών, όχι επειδή αυτό έχει ανάγκη η ΝΔ για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να κυβερνήσει καλά και την επόμενη μέρα.

Έχουν γίνει στη ΝΔ βήματα στη σωστή κατεύθυνση, όπως η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να συμμαζευτούν τα οικονομικά. Το αίτημα που είχα βάλει με την υποψηφιότητά μου για την προεδρία είναι επίκαιρο: Να ανοιχτεί η ΝΔ και πάλι στην κοινωνία. Ο κόσμος θέλει ανανέωση και θα ήθελα να τη δω να γίνεται με πιο αποφασιστικά βήματα.”

-Για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη:

“Έχουμε τεράστιες διαφορές με τον Άδωνη Γεωργιάδη και ιδεολογικές και στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. Ο πολιτικός του λόγος δεν συνάδει με μια αστική μετριοπαθή παράταξη, όπως η ΝΔ, ούτε με τη λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του μεσαίου χώρου. Αν ήμουν εγώ αρχηγός στη ΝΔ δεν θα ήταν ο κ. Γεωργιάδης αντιπρόεδρος. Για μένα ένα στέλεχος σε μια δημόσια εμφάνισή του έχει υποχρέωση να κερδίζει για την παράταξή του κι όχι για τον ίδιο. Οι εσωκομματικές εκλογές στις 10 Ιανουαρίου τελείωσαν. Τώρα είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα που προσπαθούμε για το καλύτερο της παράταξης. Ο στόχος ήταν και παραμένει ένας: να απαλλαγούμε από τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη αυτή κυβέρνηση. Και πρέπει ο καθένας μας να δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε αυτή την κατεύθυνση.”

-Για την φημολογούμενη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει αντιπροεδρία του κόμματος:

“Έχω μάθει στη ζωή μου ‘ή παππάς παππάς ή ζευγάς ζευγάς’. Έκανα ένα βήμα για την αρχηγία. Εάν εκλεγόμουν πρόεδρος της ΝΔ θα έφευγα από την Περιφέρεια. Το να αναλάβω αντιπρόεδρος της ΝΔ και να είμαι ταυτόχρονα Περιφερειάρχης, που είναι η προτεραιότητά μου, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολα συμβατές ιδιότητες. Άλλωστε, ποτέ δεν έγινε τέτοια συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποτέ δεν έγινε συναλλαγή μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ποτέ δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, σας θυμίζω ότι για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών δεν πήρα θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου και ζήτησα από τον κόσμο να αποφασίσει σύμφωνα με τη συνείδησή του. Και μην ξεχνάτε ότι με την υποψηφιότητά μου σε τέτοιου είδους ‘μυστικές’ συμφωνίες ήθελα να βάλω τέλος.”

-Για το ενδεχόμενο μεταπήδησης σε άλλο κόμμα ή δημιουργίας κόμματος:

“Η ΝΔ είναι το σπίτι μου και είναι λανθασμένη η λογική όταν κάποιος διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος και δεν εκλέγεται να κάνει δικό του κόμμα. Έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν και απέτυχε. Δεν μπορείς στην πολιτική να κινείσαι στη λογική του γινατιού και του εγωισμού και να μην μπορείς να διαχειριστείς ένα αποτέλεσμα.”

-Για το προσφυγικό:

“Αποδείχτηκε ότι μέσα σε τρεις μέρες η ΕΛΑΣ μπορούσε να εκκενώσει την Ειδομένη χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να ασκηθεί βία, όπως λέγαμε εδώ και μήνες, απλώς εξηγώντας σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορούν να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα μετεγκατάστασης. Η κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση στην Ειδομένη, με αποτέλεσμα να έχουμε 70 μέρες κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή, να εκτοξεύονται τα κόστη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να χάνει το κράτος έσοδα που υπολογίζονται σε περίπου 8 εκ. ευρώ, να τελούνται αξιόποινες πράξεις, να υπάρχουν προβλήματα δημόσιας υγείας... Βλέποντας μια κυβέρνηση να στέκεται απαθής αναγκάστηκα να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και να ζητήσω την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Και έτσι φτάσαμε μέσα σε 72 ώρες να εκκενωθεί η Ειδομένη. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στους 13 μήνες κατάληψης ενός τόπου στα σύνορά μας, με τεράστια θέματα ασφάλειας, να μην έχουμε σιδηροδρομική γραμμή και η κυβέρνηση να μένει απαθής. Τη ζημιά που έγινε την πληρώνει ο ελληνικός λαός, μέσω αλλεπάλληλων φόρων. Φτάσαμε στα όρια να τιναχτεί στον αέρα η εξαγωγική μας οικονομία, καθώς οι εξαγωγικές εταιρίες που έστελναν τα προϊόντα τους μέσω Βουλγαρίας χρεώνονταν ανά βαγόνι περίπου 10.000 ευρώ επιπλέον. Κι όλα αυτά όταν θέλουμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης…”

-Για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα:

“Θα υποδεχτούμε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και στο Άγιο Όρος θα τον συναντήσω. Επιδίωξή μου είναι να του θέσω το θέμα του εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, διότι ειδικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε μεγάλο πρόβλημα από αυτή την κατάσταση. Στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, που παράγουν κυρίως φρούτα και λαχανικά, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα από το εμπάργκο, καθώς το 80% των παραγόμενων ποσοτήτων εξάγονταν στη Ρωσία. Με την επιβολή του εμπάργκο δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα διάθεσης αυτών των προϊόντων. Πρέπει αυτό το ζήτημα να το θέσει και ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Πούτιν, διότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει είτε μερική άρση του εμπάργκο ή να εξαιρεθεί από αυτό με κάποιο τρόπο η Ελλάδα, λόγω και των ειδικών σχέσεων με τη Ρωσία, που είναι στρατηγικός μας εταίρος και έχουμε στενή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.”

SHARE: