Βάκη: Την ιστορία γράφουν πράξεις πολιτικής ανυπακοής

Η Φωτεινή Βάκη
Η Φωτεινή Βάκη EUROKINISSI

"Ο Κ. Μητσοτάκης θα χάσει όχι από τον εκλογικό νόμο, αλλά εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων θέσεών του", τονίζει η Φ. Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας, η δημιουργία όρων δίκαιης ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας που θα ξαναχαρίσουν στη νέα γενιά το όραμα μιας καλύτερης ζωής, είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως το περιγράφει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κ. Βάκη δεν παραλείπει να αναγνωρίσει ότι ο ήδη εξουθενωμένος λαός είναι φυσικό να αισθάνεται ότι εξαντλείται η υπομονή του, διατυπώνει όμως την εκτίμηση ότι ο λαός ακόμη εμπιστεύεται την κυβέρνηση και κατανοεί πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και ότι δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ανοικοδόμησης μιας «έρημης χώρας».

Όταν ερωτάται για την κατάργηση του μπόνους που συζητείται ήδη στη Βουλή με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου και για το περί ακυβερνησίας επιχείρημα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς και άλλα φαινόμενα, όπως η εξαέρωση μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων και η πολυκομματική Βουλή, δεν οφείλονται στον εκλογικό νόμο, αλλά στην κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και συνεπώς αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται από τη διατήρηση ή την αλλαγή του.

«Πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η θωράκιση και ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», αναφέρει η κ. Βάκη και για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση πως καταθέτει νέο εκλογικό νόμο για να ανακόψει την πορεία του προέδρου της ΝΔ προς την εκλογική νίκη, απαντά πως «την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη δεν θα την ανακόψει κανένας εκλογικός νόμος αλλά οι ίδιες οι ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες θέσεις του» και ακόμη η ταύτισή του με τα «μνημόνια ως ευλογία»».

Αναφερόμενη στο Brexit και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα για να αποτιμηθούν τα αίτια της κρίσης, η Φωτεινή Βάκη σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς αποτέλεσε ένα «ενοχλητικό» αντιπαράδειγμα, καθώς αμφισβήτησε τα άρθρα πίστεως της νεοφιλελεύθερης λιτότητας όσο και την «Ευρώπη φρούριο» επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά στους πρόσφυγες.

Πώς αντιλαμβάνεται όμως μια νεοεκλεγείσα βουλευτής την παρακαταθήκη του «όχι» από το περσινό δημοψήφισμα; «Την ιστορία γράφουν πράξεις πολιτικής ανυπακοής και αντίστασης των λαών», απαντά και υπογραμμίζει πως «το όχι είναι παρακαταθήκη δημοκρατίας και μήνυμα αντίστασης σε μια Ευρώπη που έδειξε το αποκρουστικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της και το έλλειμμα δημοκρατίας».

Τέλος για την COSCO, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι αν η ενθάρρυνση των επενδύσεων θα πρέπει να συνεπάγεται δουλικότητα και τη γνωστή νοοτροπία του ναι σε όλα. Αυτό ήταν το μοντέλο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με τη δική μας διαφοροποίηση οι όροι της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO βελτιώθηκαν. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αφορά τον περίεργο ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτό το συμβάν διάφοροι κύκλοι, οι οποίοι διόγκωσαν καταστάσεις και προκάλεσαν τεχνητή ένταση. Αυτό δε που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ήταν ότι ορισμένοι συνάδελφοι βουλευτές μου έδωσαν την εντύπωση ότι λειτούργησαν περισσότερο ως δικηγόροι της COSCO παρά ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Αυτό προφανώς μας προβληματίζει. Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση επιθυμεί τις επενδύσεις, οι όροι των επενδύσεων αυτών όμως θα αποτελούν σημείο διαρκούς διαπραγμάτευσης, ώστε η χώρα και το κοινωνικό σύνολο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Η αίσθησή μου άλλωστε, μετά και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι ότι και η κινεζική ηγεσία είναι απολύτως σύμφωνη σε αυτή την κατεύθυνση».

SHARE: