Βαριές ‘καμπάνες’ σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες

Βαριές ‘καμπάνες’ σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες
Πρόσφυγες στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015. (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MotionTeam

Η ΕΕ προειδοποιεί τις χώρες που δε θα συμμορφωθούν με το σχέδιο μετεγκατάστασης και ετοιμάζεται να επιβάλλει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα

Με βαριές “καμπάνες” απειλεί τις χώρες που θα συνεχίσουν να είναι “απρόθυμες” στη διαχείριση των προσφυγικών ροών η Κομισιόν σύμφωνα με σχέδιο που είναι ήδη έτοιμο και εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Τις προθέσεις αυτές των Βρυξελλών έφερε στο φως δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ στις χώρες που δε θα δεχτούν πρόσφυγες από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτατες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση αυτή θα γίνει γνωστή επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιαστούν για την αναδιάρθρωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου εντός της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, απογοητευμένος από τον αργό ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για το προσφυγικό εμφανίζεται σε συνέντευξή του και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποιώντας και αυτό από την πλευρά του τα κράτη μέλη για επιβολή προστίμων. “Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν”, δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης , σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

“Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν”. τόνισε αναλυτικότερα.

Προσπάθειες αποκατάστασης της ομαλότητας της συνθήκης Σέγκεν

“Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη “Βack to Schengen”. Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα” , δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο αρμόδιος επίτροπος υπογραμμίζει  επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.

“Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα”, υπογραμμίζει παράλληλα ο κύριος Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα