Βαρκελώνη: Η Ισπανία ζήτησε και έλαβε αντικατάσταση του πρόξενου της Ελλάδας λόγω φρονημάτων

O Josep Borrell
O Josep Borrell AFP

O ​​Fernando Turró Homedes εθεάθη με μπλουζάκι με το αστέρι της Καταλονίας στους εορτασμούς της "Diada", της εθνικής μέρας της Καταλονίας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη επισκέφθηκε τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Josep Borrell, ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στη χώρα να αντικαταστήσει τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, ​​Fernando Turró. Όπως έγινε εν συνεχεία γνωστό, η Ελλάδα αποφάσισε να καθαιρέσει τον επίτιμο πρόξενο της χώρας στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η υπεύθυνη των ξένων πρέσβεων Καριδάδ Μπατάλια κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρέσβη στην Ισπανία για να του διαβιβάσει την ενόχληση της ισπανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του προξένου και ζήτησε την καθαίρεσή του, με τον Έλληνα διπλωμάτη να συναινεί στο αίτημα της Ισπανίας.

Ο λόγος, είναι το γεγονός ότι ο ​​Fernando Turró εθεάθη με μπλουζάκι με το αστέρι της Καταλονίας στους εορτασμούς της "Diada", της εθνικής μέρας της Καταλονίας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη επισκέφθηκε τον Carles Puigdemont όσο ήταν στο εξωτερικό. Οι πράξεις αυτές θεωρούνται "απρεπείς" από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως δημοσιεύει η La Republica.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι μιας χώρας δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική της χώρας υποδοχής. Η Laura Castel i Fort της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, κάνει λόγο για "εκκαθάριση" από τη Μαδρίτη.

Ο υπουργός Borrell δήλωσε ότι "η καταλανική κοινωνία τραυματίζεται και ότι οι πληγές πρέπει να αντιμετωπίζονται, αλλά πρώτα πρέπει να απολυμαίνονται επειδή είναι μολυσμένες από ψέματα".

Ο Borrell έχει ζητήσει και την αντικατάσταση των προξένων της Φινλανδίας, των Φιλιππίνων, της Λετονίας και της Βουλγαρίας για παρόμοιους πολιτικούς λόγους.

Ο Καταλανός ηγέτης Κίμ Τόρα έχει δεσμευθεί πως σύντομα το Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης θα ξεπαγώσει σχέδιο συντακτικής συνέλευσης με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο Iσπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται μέχρι τώρα διαλλακτικός, κάτι που δεν ισχύει για τους εταίρους του στην κυβέρνηση, τους Ciudadanos (Πολίτες) και το Λαϊκό Κόμμα.

Θυμίζουμε πως ανώτερα στελέχη του Καταλανικού Κινήματος Ανεξαρτησίας, όπως ο Τζόρντι Κουισάρτ και ο Τζόρντι Σάντσες κρατούνται κατηγορούμενοι για αποστασία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αρχές της Ισπανίας να απελευθερώσουν τους αποσχιστές, χαρακτηρίζοντας τον χρόνο της κράτησής τους υπερβολικό και δυσανάλογο. Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές ένα χρόνο μετά την διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος.

SHARE:

24Media Network