Βαρουφάκης: Το "ΜΕΡΑ 25" θα κατέβει στις εκλογές κι ας ενοχλεί το παλιό μνημονιακό τόξο και την κυβέρνηση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης EUROKINISSI

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6, σημειώνοντας πως η κίνηση "ΜΕΡΑ 25" θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές, για να δείξει ότι "υπάρχει εναλλακτική".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα πάρει μέρος στις εκλογές και στις ευρωεκλογές, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού: "Το "ΜΕΡΑ 25" ενοχλεί τόσο το παλιό μνημονιακό τόξο όσο και τη σημερινή κυβέρνηση. Η ΕΡΤ δεν έπαιξε ούτε ένα δευτερόλεπτο την παρουσία μας στη ΔΕΘ. Θα πάρουμε μέρος στις εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη. Κατεβαίνουμε για στις εκλογές για να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει το κόμμα μας. Θα κάνουμε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 10.000 μέλη στην επικράτεια".

Σε σχέση με την πρόταση Αμόν να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν σημείωσε τα εξής: "Ο Μπενουά Αμόν είναι μέλος του ευρωπαϊκού μας κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη. Το 2014 στις ευρωεκλογές είχε ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την δημοκρατικότερη εκλογή προέδρου της Κομισιόν, από την οποία προέκυψε ο κ. Γιούνκερ, αυτή η διαδικασία καταργήθηκε, μέσα στη γενικότερη απορρύθμιση και αποδόμηση της ΕΕ. Θα κατέβουμε σε τουλάχιστον 11 χώρες στις ευρωεκλογές και ο κ. Αμόν πρότεινε να προωθήσω εγώ το πρόγραμμά μας ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν".

Ο Γ. Βαρουφάκης, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα άλλα κόμματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ως εξής:  "εμείς ως "ΜΕΡΑ 25" έχουμε την άποψη ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν στο πολιτικό σύστημα και έχουν και δίκιο. Μία σύμπραξη που θα προκύψει από συμφωνίες κορυφής δεν πείθει, γιατί πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις. Δουλεύουμε 2,5 χρόνια στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων, δημόσιο χρέος/κόκκινα δάνεια/επενδύσεις/φτώχεια/δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα officia, δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση για την αρχηγία. Εχουμε στείλει το πρόγραμμά μας σε όλους και τους έχουμε προσκαλέσει σε διάλογο αλλά αυτό δεν έχει προκύψει".

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων ανέφερε ότι

"Θα ήθελα να δω να μη γίνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Εχουμε όμως δεσμευτεί σε σκληρή λιτότητα μέσα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με υπογραφή αυτής της κυβέρνησης. Επομένως και να μην περικοπούν οι συντάξεις τώρα, κάτι άλλο θα περικοπεί τώρα ή λίγο αργότερα".

Σχολιάζοντας τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι θα καταργήσει τα capital controls είπε ότι αυτό ποτέ δεν ήταν ελληνική απόφαση αλλά επιλογή της ΕΚΤ. "Με τον ίδιο τρόπο που εξευτέλισαν τον κ. Σαμαρά το 2014 θα κάνουν ακριβώς το ίδιο και με τον κ. Μητσοτάκη αν το επιχειρήσει" προέβλεψε. Και σημείωσε ότι και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας "υπόσχονται πράγματα που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, όπως η στήριξη των ασθενέστερων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση των capital controls, που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν χωρίς ρήξη με την τρόικα".

Γιάνης Βαρουφάκης και Μπέρνι Σάντερς για μια Προοδευτική Διεθνή

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, και ο συνιδριτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης, απευθύνουν κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες όλου του κόσμου να σχηματίσουν ένα διεθνιστικό κίνημα που θα αντιταχθεί στην άνοδο του αυταρχισμού που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

 Στην πρώτη από μια σειρά κειμένων των δύο που δημοσιεύθηκαν στη βρετανική The Guardian, περιέγραψαν την επείγουσα ανάγκη για τον σχηματισμό μιας Προοδευτικής Διεθνούς που θα μπορέσει να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο με πυρήνα το όραμα για κοινή ευημερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους.

“Ενώ οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο εργάζεται περισσότερες ώρες για μισθούς πείνας και φοβούνται για το μέλλον των παιδιών τους. Οι φορείς της ακροδεξιάς επενδύουν πάνω σε αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους που στρέφουν τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη” τόνισε ο Σάντερς.

 Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως “Η εποχή μας θα μείνει στην ιστορία για τη θριαμβευτική επέλαση μιας Εθνικιστικής Διεθνούς που αναδύθηκε στην επιφάνεια από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο χρηματιστικοποιημένος καπιταλισμός. Για το αν θα μείνει στην ιστορία για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της απειλής, επαφίεται στη θέληση των προοδευτικών πολιτών στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στο ΗΒ καθώς και σε χώρες όπως το Μεξικό, την Ινδία και τη Ν.Αφρική, να σχηματίσουν μια συνεκτική Προοδευτική Διεθνή”.

Ως πρώτο βήμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού συμβουλίου που θα θέσει τα θεμέλια για ένα Διεθνές New Deal, ένα “προοδευτικό Νέο Μπρέτον Γουντς”.

“Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει απόλυτο δίκιο”, σημείωσε ο Σάντερς στην απάντησή του. “Σε μια εποχή τεράστιων ανισοτήτων πλούτου και εισοδημάτων, ολιγαρχικής διακυβέρνησης, εντεινόμενου αυταρχισμού και στρατικοποίησης, χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό διεθνιστικό κίνημα που θα αντιταχθεί σε αυτές τις απειλές”

Συμπληρώνοντας πως, “η λύση, όπως τονίζει ο Βαρουφάκης, είναι η δημιουργία μιας διεθνιστικής προοδευτικής ατζέντας που φέρνει κοντά την εργατική τάξη γύρω από το όραμα της κοινής ευημερίας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για όλους. Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά τώρα!”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βαρουφάκης
SHARE: